FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik RH Ivo Josipović održao je jučer u Institutu za inovacije predavanje o pretpostavkama za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, navodeći kao ključne probleme lošu investicijsku klimu, negativnu javnu percepciju poduzetnika i poduzetništva te "kulturu kukanja". "Naša je velika boljka u kulturi kukanja, većina je spremna više kukati nego raditi i to se mora promijeniti", poručio je Josipović. Govoreći o lošoj investicijskoj klimi, naveo je administrativne zapreke, neučinkovito pravosuđe, nesređene evidencije, nerazvijenost neformalnih oblika financiranja, regionalnu neujednačenost, porezno opterećenje i parafiskalne namete, ali i lošu javnu percepciju poduzetništva. "Prvi refleks na najavu investicije je - zaradit će na nama", kazao je Josipović, koj smatra da je takav refleks dijelom posljedica kriminala u privatizaciji koji je, kaže, zanačajno doprinio kreiranju antipoduzetničke klime u Hrvatskoj. Upozorio je i da se u javnosti, ali i dijelu pravosudnih odluka, poslovni promašaji percipiraju se kao kazneno djelo, zbog čega u državnoj upravi i gospodarstvu postoji strah od donošenja odluka, ocijenivši da se taj negativan stav mora smanjiti, i to afirmacijom društveno odgovornih poduzetnika. Kao probleme je naveo je i četiri godine uzastopnog pada BDP-a, drastičan pad ulaganja, rekordno visok broj nezaposlenih, deindustrijalizaciju, nelikvidnost te velik i neučinkovit javni sektor. Komentirajući najavu smanjivanja plaća u javnom sektoru za tri posto, Josipović je kazao kako bi valjalo razmisliti o većem smanjivanju najviših plaća.

ZAGREB - Osječkom poduzetniku Dragi Tadiću danas će se, nakon devetomjesečnog suđenja, izreći nepravomoćna presuda u slučaju navodnog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmjeni osuđujuća presuda Branimiru Glavašu. Sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović, koji je od svibnja prošle godine tijekom suđenja saslušao 20-ak svjedoka, prvostupanjsku će presudu izreći sutra u 14 sati. Pokušaj podmićivanja počeo se istraživati kada je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš. Hrvatin je na suđenju rekao da je Tadić "prešao granicu" jer je u razgovoru do kojega je došlo slučajno, sredinom srpnja 2010. u jednom zagrebačkom restoranu, tvrdio da zna kakva se odluka sprema na Vrhovnom sudu. Obrana je, pak, na kraju suđenja ustvrdila da je Hrvatin jedini koji je izravno teretio Tadića, no ocijenila je da je njegov iskaz "neistinit i neuvjerljiv". Glavaš, koji je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude, nije htio doći svjedočiti u ovom slučaju.

ZAGREB - Suvremeni hrvatski slikar i grafički umjetnik Lovro Artuković predstavio je sinoć u zagrebačkoj Kući za umjetnost i ljude Laubi svoju seriju slika "Lice slike" kojom je, kako je rekao, želio prikazati "sav intenzitet nijansi osjećaja i reakcija ljudskog lica koje su posljedica dubokih unutarnjih stanja". "Lice je najčešće gledani pejzaž svih ljudi, ono je kao takvo nešto što je tijekom svih ovih godina postalo moj pejzaž", kazao je. Slika također ima svoje lice – to je ona njezina strana koja se prikazuje promatraču, dodao je. Kako je rekao, dok slika uvijek ima potrebu "istjerati van" lice slike na kojoj radi i izvući iz nje energiju poput one koja isijava iz ljudskoga lica, pa je odlučio napraviti seriju slika koje će prikazivati određena ljudska duševna stanja. Serija je nastala u razdoblju od 2006. do 2013., a prikazuje facijalne gestikulacije modela koji kao da izvodi glumačku vježbu izražavanja osjećaja. Dvanaest ulja na platnu velikog formata prikazuje frontalno postavljeno žensko lice u krupnome planu, koje odražava niz zamrznutih duševnih stanja – od iznenađenja, sjete i rezignacije, preko smirenosti, iščekivanja i nevjerice, do prkosa, užasa, straha i tuge. Izložba se može pogledati do 28. ožujka.

ZAGREB - Predstava "Push up 1-3" njemačkog dramatičara Rolanda Schimmelpfenniga, prikaz beskrupulozne strane kapitalizma u kojemu pojedinac u zamjenu za uspjeh daje svoju slobodu, premijerno će se izvesti 1. ožujka u "Gavelli", dva tjedna nakon hrvatske praizvedbe tog teksta u šibenskom HNK, s kojime je zagrebačko kazalište napravilo tu koprodukciju. "Push up 1-3" je priča o tome koliko u svijetu, kojega zovemo slobodnim, uspjeh na poslu znači gubitak slobode i poništavanje vlastite individualnosti, rekao je redatelj Dario Harjaček večeras uoči pokazne probe za novinare. Kroz priču o šest ljudskih sudbina, unutar jednoga dana velike multinacionalne korporacije, prikazuje se kako u životinjskoj borbi za prevlast te kroz stalnu težnju da se podrede višim instancama i idu prema vrhu hijerarhije, ljudi često gube skrupule i postaju moralno osakaćeni, dodao je. Poslovne ljude u odijelima i kostimima, koji u kombinaciji ispovjednih monologa i staccato dijaloga otkrivaju naličje blagostanja i prividne slobode, glume Jakov Bilić, Barbara Nola, Antonija Stanišić Šperanda, Amar Bukvić, Bojana Gregorić Vejzović, Zoran Gogić, Sven Šestak i Ivana Bolanča.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙