FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

PAZIN - Vijećnici skupštine Istarske županije sinoć su u Pazinu većinom glasova usvojili odluku kojom pozivaju Vladu RH na provođenje sanacije pulske Opće bolnice. Suzdržani su bili samo vijećnici HDZ-a. Usvojenom se odlukom na Vladu prenose osnivačka prava pulske bolnice, kao i obveza podmirenja, odnosno saniranja njezina duga od 176 milijuna kuna, kao i dalje normalno funkcioniranje. Kako je odlukom propisano, Istarska županija odriče se osnivačkih prava nad Općom bolnicom Pula tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon odluke o završetku sanacije koju donosi Vlada RH. Obrazloživši odluku, istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako bi, da se odluka sinoć nije donijela, od 1. veljače sanacija duga te najveće istarske zdravstvene ustanove postala obveza Istarske županije. Govoreći o teškom financijskom stanju bolnice i dugu od 176 milijuna kuna, Jakovčić je istaknuo kako je razlog tom dugovanju zapravo dugogodišnje zakidanje u financiranju Opće bolnice Pula prema kvotama i limitima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ustvrdio je kako Istarska županija kao osnivač Opće bolnice Pula nije u mogućnosti pokriti gubitke nastale zbog dugogodišnjih neodgovarajuće utvrđenih limita.

SPLIT - Intelektualci u Splitu su nedovoljno aktivni i nužan je njihov veći angažman kako bi intelektualni potencijali pridonijeli razvoju tog grada, rečeno je na sinoćnjoj raspravi "Intelektualci i Split" na temu "Kako prinositi napretku grada" koju je organizirao splitski Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Akademik Davorin Rudolf je istaknuo kako je aktualni splitski gradonačelnik Željko Kerum oko sebe okupio pretežito "poslovni svijet", a dio intelektualca je prema njemu kritičan te nema komunikacije između Keruma i intelektualaca. Po tumačenju akademika Rudolfa trebalo bi razlučiti je li se aktualno gradsko "vrhovništvo" u Splitu "otrgnulo" od intelektualaca ili su se intelektualci udaljili od Keruma iako je on, kako je naglasio akademik Rudolf, demokratski izabran za gradonačelnika. "Prava snaga Splita je u njegovoj inteligenciji ali splitska inteligencija je pasivna", kazao je akademik Rudolf. Profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Ivica Puljak je istaknuo kako intelektualci u Splitu moraju biti aktivniji u promišljanju i traženju rješenja za poteškoće. U raspravi su se čula mišljenja kako se splitski intelektualci posebice trebaju aktivirati za predstojeće mjesne izbore u svibnju ove godine.

ZAGREB - Knjiga publicističkih tekstova Zlatka Viteza "Između glumišta i politike" predstavljena je sinoć u Histrionskom domu u Zagrebu. O knjizi su govorili saborski zastupnik Miroslav Tuđman, teatrologinja Sanja Nikčević, a u ime nakladne kuće Kapitol, koja je knjigu objavila, urednik Božo Čović. Čović je istaknuo kako je u knjigu uvrstio 106 izvornih Vitezovih tekstova, pisanih od 1978. pa sve do danas. "Viteza jedni hvali, a drugi napadaju pa je sigurno da gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim", ocijenio je Čović. Po Tuđmanovim riječima, Vitezova knjiga afirmira riječ kao obilježje čovječnosti. Može se čitati i kao svojevrsni prilozi za autobiografiju, kao prilozi za povijest Histriona te povijest političke kulture, napomenuo je dodavši kako se iz njezine višedimenzionalne strukture može vidjeti kako politika i kultura zajednički oblikuju povijest. Sanja Nikčević smatra kako je Vitez glumac koji se zna izboriti za svoju ulogu, ali i za status cijele svoje profesije u društvu. Histrioni nisu samo pučko kazalište, nego kazalište koje, kako je rekla, zna komunicirati sa svojom publikom. Istaknula je da je Vitez posebno afirmirao tekstove hrvatskih autora.

DUBROVNIK - Izložba "Putevima svetog Vlaha", na kojoj je predstavljen dio iz donirane zbirke Caleba Bacha, otvorena je sinoć u predvorju dubrovačkog Kazališta Marina Držića. Na izložbi je predstavljen dio zbirke američkog povjesničara umjetnosti Caleba Bacha, a koja sadrži fotografije, plakate, napjeve, knjige, kipiće i uporabne predmete iz nekoliko država. Tijekom 15-godišnjeg istraživanja o sv. Vlahu Caleb Bach je kupio ili dobio na dar mnoštvo knjiga, fotografija ili predmeta koji svjedoče o globalnoj popularnosti sv. Vlaha te je odlučio veći dio svoje zbirke darovati Dubrovniku. Kako je istaknuto u prigodi otvaranja izložbe, koju je priredio Europski dom Dubrovnik, ovim su stvoreni preduvjeti za otvaranje međunarodnog istraživačkog centra sv. Vlaha u kojem će domaći i inozemni stručnjaci moći istraživati različite aspekte štovanja dubrovačkog parca diljem svijeta.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙