FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 26. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da su se mnoge osobe neovlašteno pozivale na autoritet bivšeg premijera Ive Sanadera, optuženog za izvlačenje 70-ak milijuna državnih kuna koje su se, tvrdi tužiteljstvo, u najvećem dijelu slile u HDZ-ov crni fond. Odgovarajući na pitanja Sanaderove obrane Polančec je kazao da su se ljudi vrlo često neutemeljeno pozivali na osobe s utjecajem. "I meni se to događalo. Puno puta su se i na mene osobno pozivali neovlašteno, što me dosta i koštalo", posvjedočio je bivši Sanaderov suradnik koji je na početku svjedočenja kao svoju adresu naveo zatvor u Turopolju, gdje izdržava desetomjesečnu kaznu zbog pogodovanja vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću u slučaju "nepotrebne stručne studije". Neutemeljeno pozivanje na autoritet bivšeg premijera već su spomenuli neki svjedoci Sanaderove obrane koja želi dokazati da su bivši stranački rizničar Mladen Barišić i ostali optuženici koji su priznali USKOK-ove optužbe radili bez Sanaderova znanja. Polančec je, među ostalim, kazao da je Barišić uživao puno povjerenje predsjedništva HDZ-a, ali i odbacio tvrdnje da je optužena bivša blagajnica Branka Pavošević kod Sanadera imala povlašten status. "Ako je netko imao povlašten status to su bili članovi užeg predsjedništva, a ne Branka Pavošević. Znao sam je vidjet u vladi i Saboru, ali nisam stekao dojam da ulazi otvarajući vrata nogom", kazao je Polančec. Dodao je i da se na sastancima u vladi, koji su ranije na ovom suđenju opisivali bivši predsjednik uprave Hrvatske pošte Robert Jukić i bivši direktor Gredelja Anton Fabek, nikada nije govorilo o financiranju stranke. Polančec je ocijenio da je stranka imala dovoljno novca jer je podmirivala sve svoje obveze te da se, koliko je njemu poznato, financirala donacijama, članarinama i novcem iz proračuna. Suđenje se nastavlja 4. ožujka kada bi se na klupi za svjedoke trebali pojaviti bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker te smijenjeni čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i Mario Crnjak.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara razgovarao je o organizaciji velikoga prosvjednog skupa koji će održati u Zagrebu, a na stanku je konstatirano kako Vlada RH grubo ignorira Stožer i njegove argumentirane zahtjeve vezano za protivljenje postavljanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru, te je istaknuto da će "svim raspoloživim sredstvima braniti Vukovar". Na sastanku, na kojem su osim Stožera, nazočni bili i Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije, Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora gardijskih brigada, Damir Loborec, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba te Stjepan Culej, predsjednik Udruge specijalne policije vukovarsko srijemske-županije, dogovorena je čvrsta suradnja između Stožera i nazočnih predsjednika navedenih Udruga u vezi s organizacijom velikog prosvjednog skupa Stožera u Zagrebu, a točan datum održavanja tog prosvjednog skupa odrediti će Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, sukladno svojoj prosudbi i razvoju događaja, priopćio je danas predsjednik Stožera Tomislav Josić. Na sastanku je također "konstatirano da Stožer do sada nije dobio nikakav odgovor na niti jedan od svojih zahtijeva donesenih na prosvjednom skupu u Vukovaru, održanom 2. veljače 2013. godine, nego su naprotiv izrađene table sa ćiriličnim natpisima ustanova i dopremljene u grad Vukovar", dodaje se. "Zbog ovako grubog ignoriranja Stožera i njegovih argumentiranih zahtijeva, i ne iskazivanja želje za minimumom suradnje od strane Vlade RH, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara radikalizirao je svoje stavove, sukladno čemu je jednoglasno donio odluku da će - zbog ignorantskog stava Vlade Republike Hrvatske - svim raspoloživim sredstvima braniti Vukovar, spriječiti postavljanje ploča sa ćiriličnim natpisima, a za sve eventualne incidente i neželjene događaje, isključivi i jedini krivac bit će Vlada RH, na čelu s premijerom Milanović Zoranom", naglašava se u priopćenju. Iz Stožera još jednom pozivaju Vladu da "ne uvode ćirilicu i da poštuju volju većine u Vukovaru". "Posebno ih pozivamo da im ni u primisli ne padne na pamet slati hrvatsku policiju na nas građane herojskog Vukovara, hrvatske branitelje, ratne invalide, logoraše, roditelje, udovice i djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja", zaključuje se u priopćenju Stožera.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas dorađenu optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića te dvojice suoptuženika Zorana Crnekovića i Božidara Deduša koji su mu, tvrdi USKOK, platili safari u Namibiji kako bi njihovih tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama. Husarića i direktore tvrtki "Vodoprivreda Lonja-Zelina" i "Proning" tereti se zbog primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlasti. Točan iznos imovinske koristi koju će optuženici morati vratiti budu li osuđeni USKOK nije naveo. No, osim troškova putovanja i lova u Namibiji kao mito je navedena i cijena dopreme lovačkih trofeja u Hrvatsku. "Mi tvrdimo da u ovom slučaju nema kaznenog djela i smatramo da obrana dobro stoji jer, iako je optužnica potvrđena, ima puno dokaza da je Husarić troškove puta osobno platio na ruke Crnekoviću koji je potom organizirao putovanje", kazao je Hini Husarićev branitelj Rajko Mlinarić, nakon ročišta optužnog vijeća koje je prvotno lani u svibnju optužnicu vratilo na doradu. Mlinarić je najavio da će na suđenju pokušati dokazati da Husarić nikome nije mogao osigurati poslove jer su se u Hrvatskim vodama provodili postupci javni nabave na koje nije imao utjecaja. Nakon što je USKOK u ožujku 2011. pokrenuo istragu Husarić je odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac. Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi.

ZAGREB - Nestali pripadnik snaga Ujedinjenih naroda (UN) zaduženih za nadzor primirja između Izraela i Sirije na Golanskoj visoravni (UNDOF) nije iz hrvatskog kontigenta, doznaje se danas neslužbeno u Ministarstvu obrane (MORH). Svi pripadnici hrvatskog kontigenta, njih 97, su na broju i nisu u zoni opasnosti, potvrđeno je u MORH-u. Pomoćnik glasnogovornika UN-a Eduardo del Buey potvrdio je sinoć da se jednog pripadnika UN-a smatra nestalim i da su u vezi s različitim stranama kako bi vidjeli što se s njim moglo dogoditi. Del Buey nije naveo nacionalnost osobe koja je nestala niti radi li se o pripadniku snaga za održavanje mira ili civilnoj osobi. UN je prosvjedovao u nekoliko navrata protiv širenja sirijskog sukoba na to područje gdje se nalazi 1100 njegovih vojnika i osoblja iz Austrije, Hrvatske, Indije, Japana i Filipina.

ZAGREB - Oštećivanje spomen ploče Sinjaninu Anti Bakotiću Baki, koji je poginuo vodeći proboj logoraša iz Jasenovca, osudili su danas i iz Javne ustanove Spomen područja Jasenovac kao poruku mržnje i omalovažavanja nevinih žrtava toga ustaškog logora. "Ante Bakotić je bio Sinjanin, čovjek koji je 22. travnja 1945. godine hrabro poveo posljednju skupinu logoraša, njih 1249, u proboj iz zloglasnog logora Jasenovac. Ovo je još jedan čin, koji u demokratskoj Hrvatskoj, iznikloj na antifašističkoj borbi, šalje poruku netrpeljivosti i mržnje, koji omalovažava nevine žrtve zločinačkog ustaškog režima i nastoji zatrti svako sjećanje na postojanje ustaških logora u tzv NDH. A samo u logoru Jasenovac, ubijeno je više od 83.000 nevinih ljudi, među kojima je bilo preko 20.000 djece", stoji u priopćenju Savjeta Javne ustanove Spomen područje Jasenovac. Savjet očekuje "brzu i konkretnu akciju policije i drugih državnih institucija u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja ovog strašnog protudemokratskog i protuhrvatskog zlodjela". Nepoznati počinitelj pokušao je u noći sa subote na nedjelju u Sinju skinuti spomen-ploču Anti Bakoviću Baki s njegove rodne kuće i oštetio je. Oštećenu ploču, koja je ostala visiti na jednom vijku, policija je skinula, a preuzeli su je predstavnici Udruge antifašista Cetinskoga kraja i predali gradskoj upravi. Ploča će biti obnovljena i vraćena na staro mjesto.

RIJEKA - Gradski proračun nije u raspadu, Rijeka nije prezadužena, ustvrdio je danas riječki gradonačelnik Veljko Obersnel reagirajući na tvrdnje iznijete u političkim krugovima. Proračun je stabilan i izvršavamo sve zakonske obveze. Postoje manji problemi s likvidnošću i kašnjenja u plaćanju, ali su i ona u okviru ugovornih rokova, naveo je Obersnel na redovitoj konferenciji za novinare. Nije istina da je grad prezadužen, još imamo prostora za daljnja zaduženja, istaknuo je, objasnivši da se grad zaduživao samo zbog izgradnje kapitalnih projekata, a ne pokrivanja tekuće nelikvidnosti. Naveo je da se izgradnjom sportskih objekata u protekla dva mandata gradske vlasti znatno povećao broj korisnika i članova sportskih klubova.

ZAGREB - Prvo raspravno ročište u parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač održat će se u petak, 1. ožujka, doznaje se danas od udruge Franak. Kolektivnu tužbu protiv osam banaka - Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Volksbanke zagrebački Trgovački sud prihvatio je lani u prosincu, no tada je odbacio zahtjev udruge da se bankama naloži da potrošačima izmjene ugovorene obveze i glavnicu vežu uz euro.

VINKOVCI - Zbog pucanja iz automatskog oružja policija je protiv 51 godišnjaka iz Mirkovaca podnijela kaznenu prijavu. Kriminalističkim istraživanjem nad 51-godišnjakom iz vinkovačke gradske četvrti Mirkovci utvrđeno je da je u nedjelju, 24. veljače u večernjim satima pucao iz automatske puške na mostu prijeko rijeke Bosut, u ulici Hansa Dietricha Genschera, nedaleko samog središta grada. U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba, navodi Policijska uprava vukovarsko-srijemska, dodajući kako je protiv muškarca podnijeta kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

SPLIT - Knjiga "Naučiti vjerovati" u kojoj autor papa Bendikt XV. poziva na put duhovnog traganja za istinom, predstavljen je danas u splitskoj nakladničkoj kući Verbum koja je objavila tu knjigu na hrvatskom jeziku. "U trenutku kada papa Benedikt XVI. napušta službu rimskog prvosvećenika kako bi se posvetio molitvi za Crkvu, ova knjiga se nameće i kao njegova svojevrsna duhovna oporuka o onom najvažnijem što želi predati u baštinu nakon svoga pontifikata", istaknuo je glavni urednik Verbuma, Petar Balta. Knjiga "Naučiti vjerovati" pape Benedikta XVI. donosi njegovu ključnu duhovnu poruku kojom se obraća svakom čovjeku i poziva ga da se otvori "velikoj nadi" koju svatko nosi u srcu, dodao je Balta je istaknuo kako Papa tom knjigom "čitatelja poziva na put duhovnog traganja" te ga upućuje kako bolje shvatiti sama sebe, razabirati smisao stvarnosti i spoznati vlastiti poziv, to jest kako dosita živjeti mudro i ispunjena srca.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙