FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada će skorim rebalansom proračuna projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini smanjiti s 1,8 posto na 0,7 posto, što za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi kako bi se deficit proračuna održao u planiranih oko 3 posto BDP-a, najavio je danas ministar financija Slavko Linić potvrdivši i da će plaće državnih i javnih službenika biti smanjene kroz smanjenje koeficijenta za 3 posto. Očito je da svi smatraju da vladine projekcije gospodarskog rasta u ovoj godini od 1,8 posto nisu realne i da ih treba smanjiti, jer je evidentno da ćemo se moći osloniti samo na državne investicije, jer privatni sektor ocjenjuje da nije u mogućnosti značajno doprinijeti gospodarskom rastu. To je razlog da se procjena gospodarskog rasta u ovoj godini spusti s 1,8 na 0,7 posto, što znači i manje prihode, zbog čega treba smanjiti i neke rashode, izjavio je Linić u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija. Rashodi će se, uz ostalo, smanjivati nižim plaćama zaposlenih u javnih i državnim službama, a Linić kaže da se ne radi o dodatnom smanjenju te da je pripremljena odluka oko umanjenja koeficijenata zaposlenih za 3 posto.

ZAGREB - Najava premijera Zorana Milanovića da će zaposlenima u javnim i državnim službama, osim prosvjetarima, biti smanjene bruto plaće za tri posto, dočekana je s velikim negodovanjem u sindikatima javnih i državnih službi koji poručuju - Vlada nas je prevarila. Sindikalci podsjećaju da su s Vladom potpisali kolektivne ugovore kojima su se odrekli nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, kako bi sačuvali plaće i radna mjesta, a sada Vlada gazi svoju riječ da neće dirati plaće. Vlada je u kolovozu sa sindikatima državnih službi potpisala Kolektivni ugovor za državne službenike kojim se na četiri godine obvezala da neće smanjivati plaće, no očito ga je potpisala s "figom u džepu". Izigrani smo i osjećamo se prevarenim, izjavio je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša. I dio sindikata javnih službi potpisao je krajem prošle godine novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, kojim se odrekao dijela materijalnih prava u zamjenu za obećanje o očuvanju plaća i radnih mjesta. "To je bila prevara, a ne pregovaranje u dobroj vjeri", ističe predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

BRUXELLES - Europska komisija odobrila je novi plan za restrukturiranje Brodosplita a ugovor o privatizaciji toga brodogradilišta treba biti potpisan do 28. veljače, objavljeno je u srijedu nakon sastanka Komisije. "Europska komisija je odobrila amandman na plan restrukturiranja i privatizacijski ugovor za Brodosplit, jedno od hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama. Taj amandman se odnosi na blago povećanje iznosa pomoći za restrukturiranje Brodosplita te na dodatne kompenzacijske mjere. Hrvatska se obvezala potpisati privatizacijski ugovor do 28. veljače 2013.", kaže se u priopćenju Eurposke komisije. Komisija navodi da je Hrvatska pristala na dodatno smanjenje godišnje proizvodnje u brodogradilištu. "Komisija smatra da su te dodatne kompenzacijske mjere dovoljne s obzirom na relativno malo povećanje iznosa pomoći za restrukturiranje koja je zatražena za to brodogradilište".

ZAGREB - Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Nikolay Gueorguiev, stigla je u Hrvatsku u uobičajeni polugodišnji posjet, s ciljem ažuriranja uvida i procjene daljnjih kretanja u gospodarstvu i financijskom sustavu naše zemlje, financiranju državnih potreba i napredovanju strukturnih reformi, izvijestili su danas iz Hrvatske narodne banke. Tijekom višednevnog boravka misije MMF-a u Hrvatskoj predviđeni su razgovori u HNB-u i Vladi te u ministarstvima financija, regionalnog razvoja i fondova EU, gospodarstva, rada i mirovinskog sustava te zdravlja, kao i u predstavništvima Svjetske banke i Europske unije, u Ekonomskom institutu i Institutu za financije, te u nekoliko banaka i s Hrvatskom udrugom poslodavaca i sindikatima, navodi se u priopćenju. Izaslanstvo MMF-a u Hrvatskoj će, kako se doznaje, boraviti od 20. do 25. veljače.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je danas nacrt prijedloga novog zakona o obrtu koji štiti imovinu obrtnika od ovrhe, osigurava njegova prava za vrijeme nezaposlenosti, omogućuje prijenos obrta srodnicima te predviđa reformu obrtničkog komorskog sustava. Prema prijedlogu Ministarstva poduzetništva i obrta, ovrha radi ostvarenja novčane tražbine protiv obrtnika ne bi se mogla provoditi na kući ili stanu u kojoj žive obrtnik i njegova obitelj niti na nekretnini za obavljanje samostalne djelatnosti koja je njegov glavni izvor sredstava za život. Prema prijedlogu, obrtnik bi kao i njegovi radnici nakon zatvaranja obrta ostvarivao pravo na naknadu za nezaposlene osobe, a pripadala bi mu i druga prava iz radnog odnosa. Umjesto sadašnjih različitih iznosa komorskog doprinosa, Ministarstvo predlaže jedinstvenu stopu komorskog doprinosa i neposredni izbor čelnika HOK-a, koji bi jednom godišnje izvješće o radu Komore podnosio Hrvatskom saboru.

RIJEKA - U tvrtki TIBO, u vlasništvu brodogradilišta 3. maj, jutros je počeo štrajk zbog neisplaćenih plaća za prosinac, doznaje se iz Sindikata Istre i Kvarnera, većinskog sindikata u toj tvrtki. U TIBO-u, tvornici brodske opreme, radi nešto manje od 150 ljudi, a uz članove SIK-a u štrajku sudjeluju članovi Sindikata metalaca Hrvatske. Voditeljica Ureda SIK-a u Rijeci Marina Cvitić izjavila je za Hinu da će štrajk trajati dok radnici ne dobiju čvrsta jamstva s datumima isplate plaća. Nisu isplaćene plaće ni za siječanj, ali se štrajk provodi samo zbog plaća za prosinac zbog organizacijskih razloga. Štrajkački odbor odredio je poslove koji se moraju obavljati tijekom štrajka zbog osiguranja imovine i opće sigurnosti. Ujedno je zabranjeno odvoženje opreme i dovršenih proizvoda iz tvrtke dok traje štrajk. Kako je kazala Cvitić, među dovršenim proizvodima je brodska oprema za 3. maj i Brodosplit, pa će štetu od štrajka osjetiti i ta brodogradilišta ako se uskoro ne isplate plaće radnicima TIBO-a.

VIROVITICA - Poljoprivrednici danas prosvjeduju u Virovitičko-podravkoj županiji, a traktorskim kolonama na Podaravskoj magistrali i oni poručuju kako su nezadovoljni prijedlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu, traže isplatu poticaja i sastanak s premijerom te ministrima poljoprivrede i financija. Prosvjed je započeo oko 11 sati i nije bilo blokade prometa te je najavljeno da nakon mirnog prosvjeda upozorenja odlaze kući. Organizator prosvjeda u Virovitičko-podravskoj županiji Zvonko Pipić ističe kako se mirni prosvjed upozorenja, osim u Virovitici, gdje je u traktorskoj koloni dvadesetak traktora, održava i u Slatini, Orahovici i Pitomači. Prosvjed poljoprivrednika svakodnevno se održava u jednoj od kontinentalnih županija.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla u 2012. je ostvarila neto dobit od 126,9 milijuna kuna, što je porast u odnosu na godinu prije za čak 353 posto, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica kompanije Gordana Kovačević. Uprava i Nadzorni odbor predložit će Glavnoj skupštini, koja će se održati 28. svibnja, isplatu 20 kuna redovne i 150 kuna izvanredne dividende po dionici. Po iznesenim podacima, kompanija je u 2012. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,9 milijardi kuna, što je rast od 64 posto u odnosu na godinu prije, prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu. Kovačević je najavila kako će u idućem razdoblju kompanija svoje strateške prioritete usmjeriti na područja s potencijalom za rast, poput mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, usluga te operativnih i poslovnih sustava podrške. Očekuju i prve iskorake u području m2m (machine-to-machine) komunikacija kao i postupno uvođenje rješenja za oblak i poslovnih modela baziranih na njima.

ZAGREB - Samoborska DIV Grupa u ožujku ove godine započinje s izvozom svojih prvih proizvoda na rusko tržište, za tvrtku Stroymetiz iz St. Peterburga, a riječ je o spojnim elementima za opću i posebnu industriju, koji se u kninskim pogonima DIV-a proizvode prema ruskom GOST standardu, objavljeno je danas iz DIV-a. Izvoz u Rusiju rezultat je pregovora na sajmu u njemačkom Hannoveru sa čelnicima Stroymetiz-a koji su počeli prošle, a zaključeni ove godine. Detaljni ugovor o suradnji DIV-a i ruskog Stroymetiz-a potpisan je na pet godina, a u tom je razdoblju predviđen kontinuiran izvoz standardnih i specijaliziranih vijaka za ruske naručitelje, ističu iz DIV-a.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze nastavio je danas uspon, drugi dan zaredom, a u najvećem je fokusu investitora dionica Ericssona Nikole Tesle, nakon što je kompanija izvijestila o poslovnim rezultatima za prošlu godinu. Oko 12,00 sati Crobex je bio na dobitku 0,88 posto, na 1.932 boda, a Crobex10 0,52 posto, na 1.052 bodova. Redovni promet iznosio je 11,3 milijuna kuna, što je oko 6 milijuna više nego i jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, 2,53 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,42 posto, na 1.483 kune. Milijunski prometi ostvareni su još i dionicama AD Plastika i Valamar Adrije. Pritom je dionica AD Plastika poskupjela 3 posto, na 123 kune, a Valamara 3,9 posto, na 150 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju, lagano oslabila prema euru i švicarskom franku, prema euru za 0,05 posto, a prema franku za 0,01 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,584018 kuna, a švicarskog franka 6,148871 kunu. Istodobno je tečaj američkog dolara smanjen za 0,41 posto, na 5,660982 kune po srednjem tečaju, a britanske funte za 1,56 posto, na 8,669431 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙