FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zakonske promjene koje se odnose na ograničavanje dopuštenog prekoračenja po tekućim računima, mogućnost utjecanja na kretanje kamatnih stopa na stambene kredite, onemogućavanje ovrha na cjelokupni iznos plaća, dio su programa kojim Vlada želi pomoći građanima u saniranju njihovog teškog stanja dugovanja, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić. U izjavi za novinare u povodu medijskih napisa o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama, Linić je kazao da je jedna od prvih mjera u tom programu bila reguliranje obveza građana prema državi, što je riješeno zakonom o reprogramu obveza građana prema državi. Također, Ministarstvo financija na svom je portalu objavilo dokument po kojem se više ne dopušta ni jednoj banci, neovisno što su građani potpisali, pljenidbu cjelokupnog iznosa plaće, rekao je Linić te istaknuo da jedna trećina plaće ili mirovine uvijek mora ostati za život građana. Započeti su razgovori oko potrošačkih kredita i utvrđeno je da se više neće dozvoliti enormne kamatne stope na stambene kredite. Također, Vlada želi kontrolirati i kamate na potrošačke kredite, odnosno zaustaviti najskuplje kredite, a to su minusi po tekućim računima. Sve to, rekao je Linić, treba prebacivati na potrošačke kredite, koji imaju barem 3 posto manju kamatu od kamata na minuse na tekućem računu, i svima ograničiti neosnovanu zaradu na potrošnju građana.

ZAGREB - Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja pronašla je nedopuštenu razinu aflatoksina kod četiri uzorka mlijeka, od ukupno 12 uzoraka mlijeka uzetih s polica hrvatskih trgovina, izvijestio je danas pomoćnik ministra za sanitarnu inspekciju Ivo Afrić. Radi se o dva uzorka mlijeka iz Hrvatske, od Dukata i Megglea, te dva iz BiH, a nakon otkrića da su ti uzorci zdravstveno neispravni, jer su iznad dozvoljene razine od 0,05 mikrograma po kilogramu, započeto je hitno povlačenje spornih serija te je pokrenut sustav žurnog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje. Na analizu je uzeto mlijeko pet proizvođača iz Hrvatske, pet iz BiH i dva iz EU-a, a analizu je proveo laboratorij zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji je za to akreditiran. Pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl izvijestila je o pojačanom nadzoru nad proizvođačima mlijeka iz istočne Hrvatske jer je to područje izvor povišenih koncentracija aflatoksina u mlijeku, no to nije samo hrvatski problem već i šire regije, jer su povišene koncentracije pronađene i u Mađarskoj, Sloveniji i Njemačkoj. Ne vjeruje da bi mlijeko moglo proizvesti nekakav negativan učinak na ljude jer bi ga trebalo piti u vrlo velikim količinama, a od litre mlijeka neće nikome biti ništa. Sanitarna inspekcija i dalje će provoditi kontrolu tržišta te nastaviti s uzorkovanjem mlijeka koje se nalazi na tržištu, dok je veterinarska inspekcija pojačala kontrolu novih serija, poručeno je javnosti.

ZAGREB - Tvrtka Crodux Plin, umirovljenog generala Ivana Čermaka, osim na Dioki, proširila je svoj interes i na Dina Petrokemiju i sada razmatra moguće sudjelovanje u restrukturiranju tog društva iz Omišlja na otoku Krku, odgovorili su danas iz Diokija na upit Zagrebačke burze, navodeći da konačni stav Croduxa očekuju za 10 do 15 dana. "Slijedom ranije objave o zaprimanju Pisma namjere u kojem društvo Crodux Plin d.o.o. Zagreb izražava svoj interes za uspostavom suradnje s Dioki d.d., i to vezano za proizvodnju polistirena u PJ Doki, te razvoj novih projekata na proizvodnoj lokaciji Društva, potvrđujemo da je Crodux Plin proširio svoj interes i da sada razmatra moguće sudjelovanje u restrukturiranju povezanog društva Dina-Petrokemija d.d.", navode iz Diokija. Očekuju da će kroz 10-15 dana dobiti cjelovito očitovanje Crodux Plina o njegovom konačnom stavu i interesu vezano za sudjelovanje u restrukturiranju Dioki Grupe.

VINKOVCI - Završio je jednodnevni mirni prosvjed oko 150 vukovarsko-srijemskih poljoprivrednika i stočara, koji su od jutros, na ukupno šest prosvjednih punktova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prosvjedovali nezadovoljni politikom države prema poljoprivredi i stočarstvu. Prosvjedi su održani na punktovima u Retkovcima, Ilači, Bogdanovcima, Gradištu, Antinu i Županji. "Sada je to mirni prosvjed upozorenja, ali ako ne dobijemo poziv od premijera Milanovića i ministara Linića i Jakovine do 1. ožujka, krenut ćemo u prave prosvjede", najavio je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac. Podsjetio je kako su poljoprivrednici nezadovoljni prijedlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu te neisplatom poticaja i kapitalnih ulaganja. Sutra bi se prosvjedi trebali održati na području Virovitičko-podravske županije.

ZAGREB - Trgovački lanac Metro Cash&Carry Hrvatska i Savez udruga malih trgovaca u Hrvatskoj potpisali su danas Ugovor o nabavi roba u sklopu kojeg će se Metro odreći dijela svoje marže, što bi prema očekivanju obje strane trebalo pridonijeti opstanku i boljem poslovanju malih trgovina. Taj su ugovor u Metrou danas potpisali predsjednik Uprave Metro C&C Hrvatska Angelo Turati i član upravnog odbora Saveza udruga malih trgovaca Zoran Paleka koji su kazali da je iznos dijela marže koje će se Metro odreći poslovna tajna te će se formirati prema poslovanju svake članice Saveza. Taj je savez osnovan 2009., da danas ima 320 članica sa oko 600 prodajnih mjesta i oko 2.000 zaposlenih, te su to zapravo danas glavni predstavnici male obiteljske trgovine u Hrvatskoj. Ugovor s Metroom dio je njihovih aktivnosti kojima žele pomoći malim trgovcima, pogotovo onima u ruralnim prostorima gdje nema hipermarketa koji su, po istraživanju Metroa, u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina povećali svoj tržišni udjel s 10 na 34 posto, uz istodobni pad udjela malih trgovina sa 40 na 28 posto. Istraživanje je pokazalo i da bi se nakon ulaska Hrvatske u EU moglo ugasiti 30 posto malih trgovina u Hrvatskoj, oko 10 posto bi ih moglo stagnirati, dok će ih se oko 60 posto morati konsolidirati i ući u partnerstvo.

SPLIT - Brod za nautički turizam izgrađen za domaćeg naručitelja, privatni turističko-ugostiteljski obrt "Pučanin" iz Krila Jasenice, danas je porinut u Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata (Brodosplit-BSO) i već ovoljetne turističke sezone primat će goste na krstarenje Jadranom. Početna investicija ovog broda, dužine 37 i širine osam metara, je oko 600.000 eura, a troškovi opremanja vjerojatno će iznositi još toliko, rekla je suvlasnica obrta "Pučanin" Amalija Grgat. Direktor Brodosplit-BSO Damir Arapović kazao je da je to drugi takav brod koji je ove godine porinut u Brdosplit-BSO, a koji je izgrađen za domaće naručitelje. Odgovarajući na upite novinara Arapović je rekao kako od budućeg vlasnika splitskog brodogradilišta samoborske tvrtke DIV, s kojom se uskoro očekuje potpisivanje kupoprodajnog ugovora, očekuje novi početak i daljni opstanak i razvoj ovog brodogradilišta. "Očekujemo da će novi vlasnik donijeti nove poslove splitskom brodogradilištu i da će restrukturirati tvrtku", kazao je Arapović. Istaknuo je kako je Brodosplit-BSO spreman i za gradnju brodova za Hrvatsku obalnu stražu.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili porast vrijednosti, Crobex za blagih 0,06 posto, na 1.915,90 bodova, a Crobex10 za 0,43 posto, na 1.078,73 boda. Redovni promet Burze danas je iznosio 12,4 milijun kuna, a promete iznad milijun kuna ostvarile su samo dvije dionice. Dionica Vupika uz porast cijene od 2,53 posto, na 126,20 kuna, imala je 1,3 milijuna kuna prometa. Promet od 1,1 milijun kuna zabilježila je dionica HT-a, čija je cijena pala za blagih 0,01 posto, na 216,01 kunu. S prometom od 961,9 tisuća kuna slijedi dionica AD Plastika kojoj je cijena porasla za 0,24 posto, na 119,01 kunu. Porast cijene od 3,60 posto, na 146 kuna, imala je dionica Valamar Adria Holdinga ostvarivši promet od 952,4 tisuće kuna. Za 711,9 tisuća kuna protrgovano je dionica Leda uz porast cijene od 0,13 posto, na 8.000 kuna. Pad cijene za 5,53 posto, na 44,10 kuna, zabilježila je dionica Dalekovoda uz promet od 678,7 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙