FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 21. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

OPATIJA - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je jučer da je predsjednik Vlade Zoran Milanović sa svojim slovenskim kolegom davno trebao definirati status problema Ljubljanske banke te da taj status treba biti definiran kao problem koji ne smije utjecati na ratifikaciju hrvatskoga pristupnog sporazuma. "Doista nismo prepoznali rad hrvatske diplomacije koja kao da ne postoji", rekao je i nastavio da svoju primjedbu i kritiku upućuje i predsjedniku hrvatske Vlade "koji je sa svojim kolegom u Sloveniji davno trebao definirati status problema Ljubljanske banke". Ocijenio je da "taj status treba biti definiran kao problem koji ne smije utjecati na ratifikaciju sporazuma" i da "problem Ljubljanske banke moramo rješavati kao dvije prijateljske države, članice EU." "Ova Vlada nas je dovela da pet mjeseci prije ulaska u EU još uvijek strepimo i nemamo definiran status tog problema", rekao je Karamarko. Ističući da će "iskarikirati do kraja i da čvrsto vjeruje da je u krivu", Karamarko je rekao "ne uđe li Hrvatska u EU 1. srpnja, to će biti povijesna, milenijska odgovornost ove vlade". Hrvatska država se toliko dugo stvarala, borilo se za nju, od prvog momenta su euroatlantske integracije bile naš prioritet, rekao je te naglasio da se "hrvatska država stvarala kada su ljudi iz SDP-a 25. lipnja. 1991. napustili Hrvatski sabor jer nisu bili za hrvatsku neovisnost". "Zamislite da 22 godine poslije toga svojim neradom toj Hrvatskoj, koja je i njihova domovina, kao i naša, onemoguće ulazak u EU", izjavio je Karamarko na konferenciji za novinare nakon završetka dvodnevne klauzure stranke održane u Opatiji.

ZADAR - Najviše rangirana dužnosnica koja se bavi pitanjima razvoja pri Ujedinjenim narodima i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark jučer je, prilikom potpisivanja dva nova projektna sporazuma između Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), suradnju s tom županijom ocijenila dobrom i najavila je kako će se UNDP-ova podrška njezinom razvoju nastaviti. Župan Zrilić i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louis Vinton potpisali su sporazume o provedbi sustavnog gospodarenja energijom u Zadarskoj županiji, te o stručnom osposobljavanju za pčelare na području Županije. Clark je istaknula da njezin posjet Zadarskoj županiji nije slučajan. "Ponosni smo na suradnju s vama i brojne dobre primjere u radu s vama. Sporazumi koje smo potpisali su primjer daljnje implementacije naših razvojnih programa, a pogotovo na udaljenim ruralnim područjima i otocima," rekla je Clark.

ZAGREB - Petero autora čija su djela u sklopu izložbe "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa" predstavljena prošle godine u Parizu u sklopu programa Festivala Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici", postavljene prošloga četvrtka i u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), zabranilo je izlaganje svojih radova u sklopu planirane istoimene izložbe u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik zbog, kako tvrde, nepravilnosti u provedbi izbora za mjesto ravnatelja te ustanove. "Zbog nepravilnosti u provedbi izbora za mjesto ravnatelja/ice Umjetničke galerije Dubrovnik, neuvažavanja kvalitete rada i organizacijskih sposobnosti Antuna Maračića, te iz poštovanja prema njegovu muzejskom i umjetničkom radu, ne dopuštamo izlaganje svojih radova na izložbi 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' planiranoj u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik", stoji u izjavi koju su potpisali Mladen Tudor, Ivan Faktor, Boris Cvjetanović, Jelena Blagović i Marko Ercegović, a upućena je Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i medijima. Izložba "Hrvatska fotografija okom Petera Knappa" predstavila je u Parizu fotografski opus nekoliko generacija hrvatskih autora po odabiru tog svjetski poznatog švicarskog fotografa, filmaša i dizajnera, nakon čega je prošli tjedan svečano otvorena i u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

ZAGREB - Prije dvjesto godina prvi je put objavljen roman "Ponos i predrasude" jedne od najpopularnijih britanskih spisateljica Jane Austen, romantična priča o ljubavnim jadima privilegirane klase zemljoposjednika u Engleskoj na prijelazu s 18. na 19. stoljeće, koji je do danas prodan u više od 20 milijuna primjeraka te nebrojeno puta uprizoren na filmu. Prva rečenica romana toliko je dobro poznata da je postala klišej: "Univerzalno je priznata istina da bogatome neoženjenu čovjeku sigurno treba žena". Univerzalno je priznata činjenica da je roman "Ponos i predrasude" jedan od najčitanijih romana svih vremena, ocjenjuje The Independent. Priča o obitelji Bennet s petero kćeri koju njihova majka u što kraćem vremenu želi dobro i bogato udati i njihovim avanturama na bračnome tržištu ranog 19. stoljeća, nebrojeno je puta ekranizirana za televiziju i film, te se pokazala neobično prilagodljivom različitim kulturama i vidovima umjetničkog izražavanja. Prije svoje preuranjene smrti 1817. Jane Austen je još napisala nekoliko izuzetno popularnih romana "Mansfield Park" (1814.), "Emma" (1815.), te posmrtno objavljene "Opatija Northanger" (1818.) i "Pod tuđim utjecajem" (1818.), kao i neka kraća djela, te brojne pjesme, priče i igrokaze s kojima je često zabavljala obitelj i prijatelje. Njezina se djela danas smatraju važnim karikama engleskog literarnog kanona. Uče se na sveučilištima i česta su tema mnogih školskih satova i kritika, a jedna od kuća gdje je Jane Austen živjela, u okolici Batha, danas je javni muzej.

ZAGREB - Anne Hathaway proglašena je jučer najboljom sporednom glumicom godine po mišljenju Kruga filmskih kritičara Londona za ulogu Fantine u glazbenom filmu "Jadnici", piše britanski The Telegraph. Nagrada je posljednja u nizu za 30-godišnju glumicu za tu ulogu, nakon što joj je prošli tjedan dodijeljen Zlatni globus, a njezina izvedba Fantine opisana je kao "neodoljiva". Hathaway nije mogla nazočiti svečanosti u Londonu, pa je nagradu u njezino ime preuzela producentica Debra Hayward. Britanskom glumicom godine proglašena je Andrea Riseborough za ulogu u trileru "Shadow Dancer". Film "Ljubav" Michaela Hanekea odnio je tri nagrade uključujući za film godine, najbolju glumicu za 85-godišnju Emmanuelle Riva, te za scenarij godine Hanekeu. Njegov film, koji prati priču postarijeg para koji se suočava s bolešću jednoga od njih, zaradio je ukupno pet nominacija za Oscar, uključujući za najboljeg redatelja, film i najbolji strani film. Kontroverzni film "Master" Paula Thomasa Andersona odnio je dvije nagrade, za najboljeg glumca Philipu Seymouru Hoffmanu i najboljeg sporednog glumca Joaquinu Phoenixu.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙