FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 20. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

RIJEKA - Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sinoć je poručio da je njegov "twit" bio namijenjen slovenskom ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu i onima koji ga podržavaju, kao reakcija na Erjavčevu izjavu koju smatra ucjenom, te istaknuo kako pritom nije mislio ozbiljno, već je to bila aluzija na jedan stari vic. "Naravno da ne mislim ozbiljno i moj ´twit` je aluzija na jedan stari vic", rekao je Obersnel , koji se nalazi na službenom putu u Njemačkoj, u odgovoru na novinarske upite u vezi s reakcijama na njegovu poruku na Twitteru. Istaknuo je da se on, ako se netko osim ministra Erjavca i njegovih pobornika našao uvrijeđenim, osobno ispričava. Dodao je da bi volio da je izjava slovenskog ministra Erjavca, koja, smatra, "predstavlja običnu ucjenu", pobudila barem pola interesa u odnosu na njegov "twit". U poruci na Twitteru Obersnel je bio napisao: "Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran." Obersnel je naveo da je svjestan da se dolazak u zemlju ne može zabraniti na takav način niti da bi on to stvarno želio i da zna da većina Slovenaca ne dijeli takvo mišljenje ministra Erjavca, jer da u Sloveniji ima puno prijatelja i rodbine. "Uostalom i moj otac je bio Slovenac pa si dozvoljavam pravo da budem malo slobodniji", rekao je.

OPATIJA - Član predsjedništva HDZ-a Goran Jandroković komentirao je jučer izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca po kojoj bi, ako se ne pronađe rješenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, kazavši da je krajnje neprihvatljivo da Erjevec na taj način uopće spominje tu mogućnost te da će Hrvatska sigurno postati punopravna članica EU. Komentirajući, pak, poruku riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela o istoj temi na Twitteru, Jandroković je rekao da je Obersnelova reakcija potpuno neprihvatljiva te je ocijenio da je riječ o jeftinoj demagogiji i lažnom domoljublju, da to osobno osuđuje, te da Obersnel ustvari daje dobre argumente slovenskoj strani da ponovno zaoštri situaciju. Sada se radi o vrlo sofisticiranoj diplomatskoj igri, a gospodin Obersnel i SDP stavljaju svoje lokalne političke interese ispred velikih nacionalnih interesa, prevažnih za Hrvatsku, rekao je Jandroković. Saborska zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor smatra da Erjavčevu izjavu treba uzeti vrlo ozbiljno. Slovenija je članica EU, a Hrvatska još nije, prema tome treba ju i te kako uzeti u obzir, kazala je Kosor ocijenivši da ta izjava nije dobrodošla i da nije mudra.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava Ante Starčević započela je jučer u Zagrebu s akcijom "Zagreb za Vukovar" prikupljanjem potpisa za peticiju za desetogodišnji moratorij na uvođenje službenog srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Akcijom dajemo potporu stranačkim kolegama u Vukovaru koji su prije mjesec dana počeli prikupljati potpise potpore za peticiju za moratorij na uvođenje ćiriličnog pisma kao drugog službenog pisma u tom gradu te svim njegovim građanima kojima je Vukovar na srcu, rekao je zamjenik predsjednice stranke Ivan Tepeš na konferenciji za novinare održanoj tim povodom na Trgu bana Jelačića. Vukovar je grad heroj u kojem su se 1991. dogodile strašne stvari i smatramo da se treba odgoditi provedba Ustavnog zakona, iz više razloga, rekao je. Problem je što je velika većina Srba samo fiktivno prijavljena u Vukovaru, a zapravo žive u Vojvodini, ustvrdio je Tepeš. Prema popisu stanovništva u Vukovaru je 34,87 posto pripadnika srpske nacionalnosti, a prema našim saznanjima njih nema toliko, nego oko 20 posto, pa tražimo moratorij kako bi se prvo utvrdilo stvarno činjenično stanje, rekao je.

ZAGREB - Ansambl zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle priopćio je sinoć da ukidanje plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića predstavlja "grubi čin cenzure", te upozorio kako je riječ o "nedopustivom ugrožavanju slobode umjetničkog izražavanja". "Zgranuti smo grubim činom cenzure koja je od strane politike provedena nad našim kazalištem. Smatramo to nedopustivim ugrožavanjem slobode umjetničkog izražavanja u demokratskom društvu", stoji u izjavi koju je potpisalo 27 članova ansambla tog kazališta, uz upozorenje: "Mali je korak od zabrane plakata do zabrane predstave". Uprava GDK Gavelle odlučila je u srijedu prošli tjedan "zbog neviđenog pritiska" iz upotrebe povući kazališni plakat koji prikazuje dva kipa Blažene Djevice Marije u zagrljaju, a ravnatelj kazališta Darko Stazić javno se ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima spornim plakatom. Uklanjanje plakata "zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave" zatražila je katolička udruga Vigilare, a zahtjevom za povlačenje plakata intervenirao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙