FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Ocjena agencije Moody's koja je jutros snizila kreditni rejting Hrvatske na ocjenu Ba1 nije iznenadila saborske zastupnike, koji ističu da vlada nije uspjela osigurati nove investicije i zaustaviti pad nezaposlenosti pa je, kažu, pad rejtinga bio i očekivan. "Pad rejtinga je očekivan. Ovo je nekompetentna vlada, a kakva vlada, takav rejting", rekao je HDSSB-ovac Boro Grubišić novinarima u Saboru. I Jadranka Kosor (HDZ) smatra da su svi pokazatelji tako loši da je i ocjena Moody'sa bila očekivana te smatra da bi rejting bio i gori da se ne očekuje ulazak Hrvatske u EU u srpnju. Damir Kajin (nezavisni) kazao je kako je nakon donošenja ovogodišnjeg državnog proračuna bilo za očekivati da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting. Iako je očekivao pad rejtinga, laburist Nikola Vuljanić ističe da rejting agencije ne ocjenjuje državu, nego politiku Vlade. "Mi to uzimamo srcu, kao da nas ocjenjuju. Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade. Kazao je to čitav svijet i mi u parlamentu, i svaki dan se to pokazuje", kazao je. Pad kreditnog rejtinga nije iznenadio ni Jozu Radoša (HNS), no kaže kako "to još uvijek nije smeće". "To je kolokvijalno smeće, to tako zovu investitori. Najvažnije je da Hrvatska ima proračunsku stabilnost, što je zasluga ove vlade, ali jedini pravi put izlaska iz ovakve situacije je povećanje investicija", naglasio je Radoš. Ivo Jelušić (SDP) rekao je da je, nakon slične odluke agencije Fitch, očekivao da će prije doći do reakcije drugih agencija. "To ide kao lego kockice", rekao je Jelušić, međutim, ističe da je Vlada lani smanjila rashode i proračunski deficit. "No, za to nismo bili nagrađeni velikim rastom, što je normalno, jer su kreditne agencije u funkciji zaštite kapitala", kazao je.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je da će cijeli zdravstveni sustav biti informatizacijski povezan do kraja mandata sadašnje vlade te će Hrvatska u tom segmentu biti jedan od europskih lidera. "Ponosni smo što su kolege iz Irske i Njemačke iza nas u informatizaciji zdravstva, to nas i obvezuje da i dalje budemo lideri u Europskoj uniji", izjavio je Ostojić nakon što je informatizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava predstavio na međunarodnoj konferenciji "Republika Hrvatska i zaštita osobnih podataka nakon ulaska Hrvatske u EU". Kazao je da u procesu informatizacije postoje tri ključne stvari - hardver, softver i ljudski potencijal koji je u hrvatskom zdravstvu na visokom nivou. "Znanje liječnika i svih ostalih profesionalaca IT tehnologije je dovelo do toga da imamo odličan hrvatski proizvod koji je očito našao svoje mjesto i u Europi. Do konca ovog mandata ćemo uspjeti povezati cijeli zdravstveni sustav, a sredstva su osigurana u proračunu", kazao je Ostojić. Dodao je da je prošle godine u proračunu za to izdvojeno oko 100 milijuna kuna, dok će se ove godine izdvojiti i 20 posto više.

ZAGREB - Zagrebački HNS smatra neprihvatljivom odluku gradonačelnika Milana Bandića o uručenju Medalje Grada Zagreba kontroverznoj američkoj publicistkinji Judith Reisman ističući kako je ona poznata po "zabrinjavajućim, nedemokratičnim i homofobnim stavovima" te drže da nije ispunila uvjete kojima bi zaslužila to priznanje. "Grad Zagreb je otvoren i tolerantan grad koji je svakome dobar domaćin, ali smatramo da tvrdnje 'kako bi uvođenje seksualne edukacije dovelo do porasta pedofilije, seksualnoga nasilja, abortusa, razvoda i trgovanja djecom', kao i navodi 'kako su homoseksualni krugovi u Njemačkoj najodgovorniji za pojavu nacizma te da pornografija oštećuje mozak' nisu 'vrijednosti i stajališta', kako je rekao gradonačelnik Bandić, na kojima trebamo zahvaljivati Judith Reisman", ističe u današnjem priopćenju zagrebački HNS.

ZAGREB - Vlasnik zaštitarske tvrtke "Sokol Marić" Zlatko Marić izjasnio se danas na početku suđenja za prijetnje smrću bivšem prijatelju, zagrebačkom odvjetniku Peri Lozici i nedozvoljeno držanje oružja da se ne osjeća krivim. Marić je, kao i tijekom istrage, odbacio optužbu. Suđenje na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nastavit će se 25. veljače saslušanjem svjedoka. Lozica je u srpnju prošle godine policiji prijavio da mu je 53-godišnji Marić preko telefona prijetio da će mu "odrezati obje noge", a dan kasnije 38-godišnjem odvjetniku je s više hitaca propucan automobil ispred njegove kuće. Policija je potom uhitila vlasnika najveće hrvatske zaštitarske tvrtke u čijoj je obiteljskoj kući pronađeno nekoliko pušaka i veća količina streljiva. Marić je uz jamčevinu od 750 tisuća kuna nakon desetak dana izašao iz istražnog zatvora. Po pisanju medija, Lozica i Marić bili su prijatelji, a odnosi su se narušili navodno zbog Marićeve bliskosti s odvjetnikovom suprugom.

SPLIT - Policija je uhitila muškarca sa širega splitskog područja osumnjičenoga da je 13 godina seksualno iskorištavao kćer, izvijestila je danas splitska policija. Riječ je o 51-godišnjaku za kojega se osnovano sumnja da je od 1996. do 2009. u obiteljskome stanu seksualno iskorištavao tada malodobnu kćer. Uz kaznenu prijavu zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina, odnosno kćeri, doveden je policijskome nadzorniku.

ŠIBENIK - Koordiniranom akcijom policijskih uprava istarske, primorsko-goranske, splitsko-dalmatinske, zadarske i šibensko-kninske, uhvaćene su četiri osobe odgovorne za krađu čak 118 izvanbrodskih motora, izvijestili su predstavnici spomenutih policijskih uprava na konferenciji za medije koja je danas održana u šibenskoj policiji. Najviše krađa, čak 47, četvorica osumnjičenih počinili su na području Zadarske županije, na području Istarske županije ukrali su devet motora, u Primorsko-goranskoj 16, u Splitsko-dalmatinskoj 35 i 11 na području Policijske uprave šibensko-kninske. Krali su motore s brodova privezanih u lučicama i privezištima duž jadranske obale te ih odvozili na vukovarsko područje. Policija je slučaj raskrinkala zbog kombija koji su koristili za transport, kazao je načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić Kostanić, no nije otkrio detalje. Policija će nastaviti istragu preko Interpola jer se sumnja da je još osoba umiješano u taj slučaj.

KOSINJ - Na poplavljenom području Kosinja u Lici stanje je i dalje teško jer se voda sporo povlači u ponore Lipovog Polja, na snazi su mjere obrane od poplave, a između naselja i najudaljenijih zaselaka živežne namirnice i voda za piće dovozi se čamcima. S nekih se cesta voda djelomice povukla, prema Mlakvi, a u zaselak Podjelar može se doći cestom od Kosinjskog Bakovca. U Hrvatskim vodama procjenjuju da bi se tijekom dana voda mogla povući i s prometnice Donji Kosinj-Sveti Ivan, ali na kolnicima još ima zaostalog leda kojeg će nakon što se voda povuče trebati ukloniti.

ZAGREB - Glazbena komedija "Crna kuća – mjuzikl u boji", koja na suvremen način progovara o malo poznatoj zagrebačkoj legendi iz 16. stoljeća, iz vremena borbi između Kaptola i Griča te velike turske prijetnje, večeras će se premijerno izvesti u kinu Studentskog centra. Mjuzikl se najavljuje kao komedija u maniri Mela Brooksa i Montyja Pythona, a njegova je radnja smještena na prostore dvaju sukobljenih gradića, Kaptola i Griča, nad kojima se nadvijala opasnost turskih osvajanja. Glavne ženske uloge imaju Antonija Barišić i Dunja Fajdić, glavna muška uloga pripala je Hrvoju Foretiću te Damiru Kedži. Autor teksta i priče je Ladislav Prežigalo, autor glazbe Darko Hajsek, koreograf i redatelj Igor Barberić, iza kojega stoji niz mjuzikla, od "Chicaga" i "Briljantina" do "Kose" i "Footloosea", a dramaturgiju mjuzikla potpisuje Igor Weidlich.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙