FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

POŽEGA - Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, koji su se o okupili na prosvjedu upozorenja u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, danas su od 11 sati uklonili traktore s ceste budući da su dobili poziv na sastanak iz ministarstava poljoprivrede i financija. Kako se doznaje od predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutina Dukića, razlog za uklanjanje traktora je sinoćnji poziv iz ministarstava poljoprivrede i financija na sastanak koji bi se trebao održati tijekom sutrašnjeg dana, najvjerojatnije poslije sjednice Vlade. Kako su iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva financija stigli pozivi za sutrašnji sastanak ovdje na terenu dogovorili smo se da u znak dobre volje uklonimo traktore s ceste. Očekujemo da će oba ministarstva također pokazati dobru volju i da ćemo se uspjeti dogovoriti kako bi se stanje u poljoprivredi poboljšalo, rekao je. Naglasio je kako seljaci neće odustati od svojih zahtijeva, posebice od žurne isplate poticaja, jer bi neisplata poticaja dovela u pitanje predstojeće sjetvene radove. "Vjerujem da će se sutrašnji sastanak uistinu održati i da će razgovori uroditi plodom. U protivnom smo spremni ponovno izaći na ceste ovoga puta u većem broju", zaključio je Dukić.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvoreni sajmovi Nautika, CroTOUR, Hotel&Gastroteh i INGA, koji su okupili 455 izlagača iz Hrvatske i 29 zemalja svijeta. Zagrebački sajam nautike i sajam turizma CroTOUR održavaju se od 13. do 17. veljače, a sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA i sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa Hotel&Gastroteh počinju dan kasnije, 14. veljače i završavaju dan ranije, 16. veljače. Sajmove je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je istaknuo da se na ova četiri sajma može vidjeti što hrvatske tvrtke, odnosno ugostiteljstvo, nautički i turistički sektor mogu ponuditi. Oni nude i kvalitetu i sadržaj, a to je ono što i Vlada želi poticati. Tradicionalno jedan od jačih sajmova ZV-a, nautički, i ove će godine, ponuditi nekoliko premijera i pretpremijera brodova i drugih plovila domaće proizvodnje, kao i noviteta u opremi za nautiku i ronjenje. Bit će izloženo više od sto plovila. Turistički sajam CroTOUR ove je godine više fokusiran na kontinentalni turizam i produljenje sezone, a kao i svake predstavit će i aktualnu turističku ponudu za ovu godinu. Sajmovi Hotel&Gastroteh i INGA predstavit će proizvođače i distributere opreme za čuvanje i pripremu hrane i pića te inovacije u gastronomiji.

ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj su na kraju prosinca prošle godine bile zaposlene 200.472 osobe, što je 2 posto ili 4.156 osoba manje nego na kraju studenog, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Pritom je u obrtu na kraju prosinca prošle godine bilo ukupno 177.564 zaposlenih ili 2,1 posto manje nego mjesec ranije, dok je broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija istodobno smanjen za 1,1 posto, na 22.908. Broj zaposlenih u prosincu je pao u 17 područja djelatnosti i kreće se od 0,5 posto u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i djelatnosti sanacije okolišta te u ostalim uslužnim djelatnostima, do 4,9 posto u građevinarstvu. Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, podaci DZS-a ukazuju na pad broja zaposlenih u zadnjem mjesecu prošle godine u odnosu na studeni u svim županijama. Najmanjih 1,1 posto pritom je iznosio pad broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Gradu Zagrebu, dok se najveće, 3,9-postotno smanjenje bilježi u Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

ZAGREB - Riječki maloprodajni lanac Plodine prošlu je godinu završio s dobiti u iznosu od 39,9 milijuna kuna, što je gotovo 14 posto više u odnosu na dobit iz 2011., podaci su iz revidiranog nekonsolidiranog izvješća za 2012. godinu objavljenog danas na Zagrebačkoj burzi. Ukupni poslovni prihodi Plodina prošle su godine iznosili 3,19 milijardi kuna i bili su sedam posto viši od poslovnih prihoda iz 2011., na što je prvenstveno utjecalo povećanje prihoda od prodaje robe na veliko i malo za 7 posto, na 2,8 milijardi kuna. Na povećanje poslovnih prihoda, navode iz Plodina, utjecalo je i širenje maloprodajnog lanca, budući da su tijekom 2012. godine otvorena četiri nova prodajna prostora, tako da je na kraju 2012. maloprodajnu mrežu Plodina činio 71 supermarket, odnosno hipermarket. Ukupni poslovni rashodi Plodina lani su iznosili 3,02 milijarde kuna i bili su također sedam posto viši nego 2011.

PULA - Pulska Uljanik grupa prošlu je godinu završila s gubitkom u iznosu od 59,5 milijuna kuna, nakon 1,7 milijuna kuna dobiti iz 2011. godine, pokazuju podaci iz nerevidiranog konsolidiranog izvješća za 2012. godinu kojeg je Uljanik danas dostavio Zagrebačkoj burzi. Prema privremenim rezultatima poslovanja u 2012. godini, ukupni prihodi Uljanik grupe u prošloj su godini iznosili 1,52 milijarde kuna, dok su ukupni rashodi bili na razini od 1,58 milijardi kuna. U odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihodi Uljanika smanjeni su za 15,7 posto, dok su ukupni rashodi istodobno umanjeni za 12,3 posto. Osim na brodogradilište Uljanik, izvješće se odnosi i još pet povezanih društava - Uljanik Strojogradnja d.d., Uljanik Zajednički poslovi d.o.o., Uljanik Informatika, razvoj, investicije d.o.o., Uljanik Financije d.o.o. i Uljanik Standard d.o.o., sva u 100 postotnom vlasništvu Uljanika. Poslovanje Uljanika u prošloj godini, uz ostalo, obilježila je i privatizacija provedena u dvije faze - kroz ESOP program radničkog dioničarstva, u kojem su radnici Uljanika stekli nešto manje od 1,3 milijuna dionica, a potom i kroz dokapitalizaciju javnom ponudom institucionalnim ulagateljima.

ZAGREB - Pod utjecajem dobitonosnih prodaja, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas potonuli oko 1 posto, drugi dan zaredom, ali uz znatno manji promet nego jučer. Oko 12,00 sati Crobex je bio na gubitku 0,99 posto, na 1.939 bodova, a Crobex10 1,23 posto, na 1.077 bodova. Redovni promet iznosio je 3,5 milijuna kuna, što je 5 milijuna manje nego jučer u to doba. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Valamar Adrije, s prometom od 1,03 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 3,43 posto, na 152,06 kuna. Slijedi dionica HT-a, s gotovo 840.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 1,56 poste, na 211,05 kuna. Većina cijena dionica danas bilježi pad. Najveći gubitak do podneva je imala dionica Dalekovoda, s padom cijene za 6,84 posto, potom Maistre, 5,2 posto te Termes grupe za 4,88 posto.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju, kuna je blago oslabila prema euru, za 0,04 posto, dok je ojačala prema ostalim važnijim svjetskim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,579014 kuna. Istodobno je kuna ojačala prema američkom dolaru za 0,31 posto, švicarskom franku za 0,32 posto, a za 0,54 posto prema britanskoj funti. Tako je srednji tečaj franka smanjen na 6,124951 kunu, dolara na 5,620746 kuna i funte na 8,746698 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙