FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala za 5,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je znatno veći pad aktivnosti nego u studenome. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u prosincu oslabila za 0,8 posto u odnosu na studeni, dok je u odnosu na prosinac prethodne godine pala za 5,6 posto. To predstavlja ubrzanje pada, s obzirom da je u studenome industrijska aktivnost oslabila za 4,3 posto na godišnjoj razini. To je i nešto veći pad nego što se očekivalo. U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja pala za 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. "S podacima za prosinac potvrđen je pad industrijske proizvodnje i četvrtu godinu uzastopno. Štoviše, godišnji pad od 5,5 posto u 2012. najviši je od 2009. godine. U posljednjem tromjesečju pad je iznosio 5,3 posto na godišnjoj razini, što pokazuje da je u odnosu na treće tromjesečje, u kojem je industrijska proizvodnja oslabila 4,4 posto, pad dodatno ubrzan", navode analitičari Raiffeisenbank Austria koji ni u ovoj godini ne očekuju oporavak industrijske proizvodnje.

ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) procjenjuju da će pad hrvatskog BDP-a za prošlu godinu iznositi 1,9 posto, dok bi u ovoj godini BDP pao za 0,2 posto, a u 2014. očekuju oporavak gospodarstva, uz rast BDP-a od 1,5 posto. Time je Ekonomski institut snizio svoje procjene iz listopada prošle godine, kada su prognozirali pad BDP-a u 2012. godini od 1,4 posto, dok su u 2013. očekivali blag oporavak uz rast BDP-a od 0,5 posto. Na snižavanje prognoza utjecali su slabi izgledi za oporavak eurozone u ovoj godini i nastavak negativnih kretanja u hrvatskom gospodarstvu, stoji u danas objavljenom sažetku publikacije EIZ-a "Croatian Economic Outlook Quarterly". Domaća potražnja se smanjuje, jednako kao i ukupne investicije, uz kašnjenje realizacije najavljenih projekata u javnom sektoru. Ipak, u drugoj polovici 2013. očekuje se intenziviranje investicija, što bi zajedno s oživljavanjem inozemne potražnje i pozitivnim učincima članstva u EU-u trebalo dovesti do oporavka gospodarstva, uz rast BDP-a od 1,5 posto u 2014. U ovoj godini u EIZ-u očekuju i nastavak negativnih trendova na tržištu rada. Pritom ističu da se oporavak gospodarstva u 2014. neće odmah odraziti i na tržište rada, već bi stopa nezaposlenosti mogla ostati približno ista kao i u 2013., oko 20 posto.

OSIJEK - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas u Osijeku kako je komunalna naknada relikt socijalizma i stoga je treba zamjeniti porezom na nekretnine kako bi hrvatski porezni sustav bio transparentan. Kazao je kako vjeruje da će Vlada konačni prijedlog zakona o porezu na nekretnine završiti u ožujku, a da se saborska rasprava o tom zakonu očekuje u travnju. Na današnjoj javnoj raspravi o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine Linić je istaknuo kako porez na nekretnine nije novi namet već zamjena za komunalnu naknadu, a jedan od ciljeva mu je motivirati vlasnike praznih i nekorištenih nekretnina da ih stave u funkciju. Ocijenio je kako ovaj zakonski prijedlog donosi veću odgovornost prema imovini te da gradovi trebaju sredstva za veća ulaganja u sport, kulturu, obrazovanje, a to je moguće ako ostvaruju prihode putem poreza na nekretnine. Dodao je kako će jedinice lokalne samouprave taj prihod moći koristiti za sve svoje potrebe, ovisno o odlukama svojih predstavničkih tijela. Na novinarski upit kako će osigurati potporu za ovaj zakonski prijedlog ako izostane podrška najvećeg SDP-ovog koalicijskog partnera HNS-a, Linić je kazao kako se u ovome trenutku o tome ne razmišlja, jer drži kako je bitno upoznati građane sa zakonom, a ne se opteretiti s nerazumijevanjem i drukčijim porukama.

ZAGREB - Ukupne investicije u hrvatskom turističkom sektoru ove će godine iznositi 2,6 milijardi kuna, od čega gotovo dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani ulaže privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar turizma Veljko Ostojić. Do iznosa investicija Ministarstvo je, kao i svake godine, došlo anketiranjem turističkih tvrtki, ali i javnog sektora (županija, gradova, turističkih zajednica) koji će prema procjenama ove godine u turizam uložiti 200 milijuna kuna. Kada se tome pridruži procjena svih ostalih investicija u turizam od 400 milijuna kuna dolazi se do ukupne brojke od 2,6 milijardi kuna investicija, što je i na tragu prijašnjih procjena Ministarstva za ovu godinu odnosno dvostrukog povećanja u odnosu na prošlu godinu. Ministar je najavio i da će se u prvom ovogodišnjem kvartalu razraditi modeli privatizacije za preostalih 13 turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te će se one naći na natječajima do kraja ove godine pa bi se onda u 2014. od toga mogao također očekivati snažniji zamah investiranja. U prvom kvartalu ove godine trebali bi se raspisati natječaji za privatizaciju Kupara kod Dubrovnika te za Pinetu i Saccorgginau u Istri.

OSIJEK - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas u Osijeku kako država u ovome trenutku ne razmatra mogućnost prodaje dijela svoga vlasničkog udjela u INA-i trećem partneru, a ne vjeruje da će se o tome i razmišljati. Na novinarski upit planira li država prodati dio svoga vlasničkog udjela u naftnoj kompaniji INA-i trećem partneru, Linić je kazao kako "u ovome trenutku to nije rasprava u Vladi" te kako "ne vjeruje da će se o tome i razmišljati". Osobno uvijek tvrdim da ne možemo biti zadovoljni s politikom MOL-a u INA-i, jer nema ulaganja u istraživanje nafte i plina te obnovu rafinerija, i dok je to tako, teško da se može razmišljati o smanjenju Vladinog udjela, poručio je Linić odgovarajući na pitanja novinara u Osijeku gdje je sudjelovao u javnoj rasprave o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine. Koliko god da nam je novac potreban i koliko god bi prodaja tih dionica značajno omogućila smanjivanje naših kredita i dugova te manju kamatu, jednostavno ne vjerujem da će to biti moguće u ovim godinama, rekao je Linić.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas blago osciliraju između pozitivnog i negativnog područja, jer nema važnijih poslovnih vijesti koje bi dale smjernice investitorima, a i na inozemnim burzama se oprezno trguje. Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,27 posto, na 1.898 bodova, spustivši se nakon tri trgovinska dana ponovno ispod psihološki važne granice od 1.900 bodova. Istodobno, Crobex10 bio je u minusu 0,16 posto, na 1.066 bodova. Redovni promet iznosio je do podneva 4,4 milijuna kuna. Jedina s milijunskim prometom do podneva je bila dionica HT-a, s 1,4 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,63 posto, na 220,49 kuna. S nešto više od 800.000 kuna prometa slijede dionice Leda, koje su poskupjele 0,65 posto, te Petrokemije, za 0,42 posto. Rast cijene ostvarila je i dionica Ine, za 1,31 posto, na 4.200 kuna. Nešto veći cjenovni pad među likvidnijim izdanjima bilježe povlaštene dionice Adrisa, za 2,2 posto, te Ericssona Nikole Tesle, za 1,75 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju, oslabila prema važnijim svjetskim valutama, a prema euru je oslabila za najmanjih 0,08 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,581565 kuna. Švicarski franak ojačao je prema kuni za 0,51 posto te srednji tečaj franka iznosi 6,110716 kuna. Prema američkom dolaru kuna je oslabila za 0,24 posto, a prema britanskoj funti za 0,22 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,646928 kuna i funte 8,879790 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙