FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači na europskim tržištima traže smjernice, u fokusu poslovna izvješća

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi kretali su se neujednačeno u utorak jer su ulagači u potrazi za jasnijim smjernicama fokusirali na poslovna izvješća kompanija poput britanske banke Barclays i tmurno stanje u automobilskom sektoru i s njim povezanim poduzećima.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 6.296 bodova a pariški CAC za 0,38 posto na 3.664 boda. Frankfurtski DAX bio je u blagom minusu, kliznuvši 0,1 posto, na 7.627 bodova.

Ulagači su se u potrazi za jasnijim smjernicama fokusirali na poslovna izvješća kompanija. Tako je britanska banka Barclays dobila na vrijednosti 4,8 posto nakon što je najavila ukidanje najmanje 3.700 radnih mjesta, izvijestivši ujedno o neto gubitku u 2012.

Razočarala su poduzeća povezana s automobilskim sektorom, pa je cijena dionice Michelina kliznula 3,3 posto jer poslovni rezultati tog francuskog proizvođača guma nisu ispunili očekivanja a razočarala je i prognoza operativnih prihoda za 2013.

Proizvođač dijelova za automobile Faureciom izgubio je na vrijednosti 0,8 posto nakon što je objavio da ukida dividendu.

Tmurno stanje u europskom automobilskom sektoru pogodilo je i druge sektore. Tako je njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp oslabio 0,9 posto nakon što je objavio da su mu dobit snažno srezali pad cijena čelika i slaba tržišta automobila.

Stratezi ipak ističu da aktualan pad cijena dionica više liči na pauzu nego na početak ozbiljne korekcije, istaknuvši da su dionice još uvijek atraktivne za ulaganja.

"Gledano iz perspektive investicijske strategije, dionice su i dalje najzanimljivija kategorija imovina koju biste vjerojatno željeli posjedovati", napominje Ian Richards iz tvrtke Exane BNP Paribas.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,94 posto na 11.369 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙