FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska aukcija obveznica poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice crpile su u četvrtak potporu od neočekivano uspješne španjolske aukcije obveznica a u fokusu su bila i poslovna izvješća kompanija.

Frankfurtski DAX ojačao je 0,64 posto, na 7.628 bodova, pariški CAC 0,3 posto, na 3.653 boda, dok je londonski Ftse bio na istom postotnom gubitku, kliznuvši na 6.274 boda.

Dobra potražnja na aukciji španjolskih obveznica umirila je ulagače koji su se pribojavali da će politička nesigurnost u regiji povećati troškove zaduživanja Madrida.

Španjolski IBEX porastao je 0,9 posto zabilježio je najveći skok među burzovnim indeksima u zapadnoj Europi. Slijedio je talijanski FTSE MIB, u plusu 0,8 posto. Oba indeksa oslabila su proteklih dana šest odnosno četiri posto zbog korupcijskog skandala u Španjolskoj i neizvjesnih predstojećih izbora u Italiji.

Razlika između prinosa na talijanske i španjolske obveznice i na referentne njemačke smanjila se, što je znak većeg povjerenja u financije južnih zemalja.

"Španjolska aukcija je danas bila poticaj“, rekao je trgovac iz Milana.

Dodao je kako ne očekuje bitnije promjene na tržištu talijanskih izbora 24. veljače, s tim da će bilo kakav znak formiranja koalicije lijevog centra bez Berlusconija vjerojatno ojačati talijanske dionice.

U međuvremenu je Europska središnja banka (ECB) zadržala kamatne stope u eurozoni na rekordno niskoj razini od 0,75 posto.

Pojedine su dionice reagirale na objavljena poslovna izvješća. Tako je dionica norveške naftne i plinske grupe Statoil ojačala dva posto nakon objave dobrih rezultata. Francuska farmaceutska grupa Sanofi oslabila je pak 2,6 posto nakon objave razočaravajuće prognoze.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,93 posto, na 11.357 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙