FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nade u gospodarski oporavak poduprle europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u petak nakon što su snažni kineski trgovinski podaci potaknuli nadu u jačanje globalnog gospodarstva i povećali potražnju za dionicama.

Londonski FTSE porastao je 0,41 posto, na 6.253 boda, frankfurtski DAX za 0,22 posto, na 7.607 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,57 posto i iznosio 3.621 bod.

Kineski izvoz porastao je u siječnju za 25 posto u odnosu na godinu ranije, nadmašivši očekivanja analitičara koje je anketirao Reuters a prognozirali su njegov rast za 17 posto. Uvoz je poskočio 28,8 posto, naglasivši snagu domaće potražnje.

Novi znakovi rasta u Kini, najvećem svjetskom potrošaču metala, poduprli su rudarske i financijske dionice koje su osjetljive na zdravlje globalnog gospodarstva.

Najveći su dobitnici ipak bile banke, pa su dionice Royal Bank of Scotland Groupa, Barclaysa, Commerzbanka, BNP Paribasa i Societe Generalea porasle su u rasponu od 1,4 do 2,2 posto, a dionice banke Credit Agricole čak 5,8 posto.

"Raspoloženje podupire rast burzovnih indeksa", rekla je Caroline Vincent iz tvrtke Cavendish Asset Management.

Neki analitičari upozoravaju ipak da bi aktualni rast tržišta dionica mogao usporiti s obzirom na predstojeće talijanske parlamentarne izbore i tvrdokornu slabost gospodarstva eurozone u uvjetima dužničke krize.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,8 posto na 11.153 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙