FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice porasle nakon optimističnih podataka iz eurozone i Kine

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u petak nakon što su optimistični podaci o industrijskoj proizvodnji u eurozoni i u Kini potpirili očekivanja o postupnom oporavku globalnog gospodarstva.

Londonski FTSE porastao je 0,54 posto na 6.310 bodova, frankfurtski DAX za 0,27 posto na 7.797 bodova, a pariški CAC za 1,09 posto na 3.773 boda.

Istraživanje među proizvođačima eurozone pokazalo je da je siječanj za njih bio najbolji mjesec u gotovo godinu dana, što je povećalo nade da je ono najgore iza eurozone.

Dvije verzije kineskog indeksa menadžera nabave (PMI) također su pokazale da je u siječnju porasla proizvodnja tvornica u najvećem svjetskom potrošaču metala. To je na tržištima poduprlo rudarski sektor koji je u prosjeku ojačao 0,4 posto.

U međuvremenu je američka vlada objavila da su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 157 tisuća novih radnih mjesta ali je stopa nezaposlenosti blago porasla, na 7,9 posto. Podaci signaliziraju stabilan tempo zapošljavanja i u skladu su s očekivanjima tržišta.

"Ulazimo u sinkronizirano razdoblje gospodarske snage, što će biti dobro za robe i dionice a loše za državne obveznice", kazao je Trevor Greetham, menadžer u Investment Solutions Groupu, ogranku tvrtke Fidelity.

Među dobitnicima izdvajala se britanska telekomunikacijska grupa BT, čiji su poslovni rezultati ugodno iznenadili tržišta je cijena njezinih dionica skočila 5,5 posto.

Uteg za burzovne indekse bio je bankovni sektor koji je u prosjeku oslabio 0,7 posto nakon što su podaci pokazali da će zajmodavci idućeg tjedna otplatiti manje 3-godišnjih hitnh kredita dobivenih od Europske središnje banke (ECB) nego što se očekivalo. Banke su ovaj tjedan otplatile nevjerojatnih 137 milijardi eura, a u idućem planiraju otplatiti samo 3,48 milijardi.

Španjolska banka BBVA podsjetila je na probleme s kojima se suočava bankovni sektor i njezina je dionica oslabila jedan posto nakon što je izvijestila da joj se neto dobit u prošloj godini smanjila 44 posto zbog velikih rezervacija za problematičnu imovinu na domaćem tržištu.

Indeks španjolske burze IBEX pao je 1,9 posto nakon što je tržišni regulator ukinuo zabranu takozvanog short-sellinga, spekulativne prodaje posuđenih dionica i obveznica u očekivanju pada njihove vrijednosti kako bi se zaradilo na razlici.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,47 posto na 11.191 bod.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙