FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze blizu najviše razine u dvije godine

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica i u utorak su se zadržala nadomak najviše razine u dvije godine budući da su oslabljene bankovne i tehnološke dionice neutralizirale pozitivno raspoloženje nakon dobrog početka sezone poslovnih izvješća.

Londonski FTSE porastao je 0,11 posto na 6.301 bod dok je frankfurtski DAX bio na gubitku 0,16 posto, kliznuvši na 7.820 bodova, a na približno istom gubitku bio je pariški CAC, spustivši se na 3.773 boda.

Među najvećim gubitnicima bile su banke koje su u prosjeku oslabile 0,8 posto, predvođene bankom Royal Bank of Scotland cijena čijih je dionica pala 4,9 posto nakon što je Wall Street Journal izvijestio da bi uskoro mogla postići 785 milijuna dolara 'tešku' nagodbu s američkim i britanskim vlastima u slučaju navodnog manipuliranja kamatnom stopom Libor.

Tržište su pritisnule i tehnološke dionice koje su u prosjeku oslabile 0,6 posto, uz pad vrijednosti njemačkog Softwarea za 14,5 posto nakon objave kako očekuje da će u ovoj godini njegova dobit po dionici biti niža nego u prošloj godini.

Pad vrijednosti dionica u ta dva sektora neutralizirao je optimizam koji su raspirila ohrabrujuća poslovna izvješća kompanija. Iako je o poslovnim rezultatima u četvrtom tromjesečju dosada izvijestilo samo šest posto europskih tvrtki čije su dionice uvrštene u indeks STOXX Europe 600, čak 72 posto njih ispunilo je ili nadmašilo očekivanja, pokazuju podaci Thomson Reuters StarMinea.

"Kupovine su podigle tržište previsoko, nakon razdoblja rasta koje spada među najdulja u proteklih nekoliko godina. Stoga je pred nama razdoblje konsolidacije, koja vjerojatno neće biti pretjerano silovita jer na rubovima nakupilo puno kapitala i ulagači samo čekaju pravi trenutak", zaključuje Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Marketsa.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,39 posto na 10.866 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙