FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih burzi potpomognut poslovnim izvješćima

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica porasla su u utorak nakon što su ulagači proučili niz poslovnih izvješća kompanija, uz snažan rast cijena dionica kompanija ARM i British Petroleuma.

Pariški CAC bio je u plusu 0,94 posto i iznosio je 3.694 boda, londonski FTSE porastao je 0,51 posto na 6.278 bodova, a najblaži je dobitak zabilježio frankfurtski DAX, ojačavši 0,06 posto, na 7.643 boda.

Britanski proizvođač čipova ARM bio je među najvećim dobitnicima, uz rast cijena dionica za 3,8 posto, nakon što je izvijestio o neočekivano snažnom rastu dobiti prije oporezivanja u četvrtom tromjesečju, zahvaljujući povećanoj prodaji pametnih telefona i tableta.

BP je pak dobio na vrijednosti 1,5 posto nakon što je njegova dobit u četvrtom tromjesečju premašila očekivanja analitičara, poduprta rekordnim rezultatima odjela za preradu.

Konkurent BG Group bio je pak najveći gubitnik, oslabivši dva posto nakon što je upozorio da neće ispuniti srednjoročnu ciljanu razinu proizvodnje.

Korupcijski skandal u Španjolskoj i ankete koje pokazuju da bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi dobiva na popularnosti uoči ovomjesečnih parlamentarnih izbora izazivaju novu zabrinutost za stabilnost i rast eurozone.

"Normalno bismo očekivali da će klijenti početi kupovati nakon velikog pada, ali danas nije bilo tako", rekao je Angus Campbell iz tvrtke Capital Spreads. "Naši klijenti ostali su vrlo oprezni s obzirom na približavanje talijanskih izbora“, dodao je.

Među gubitnicima izdvajala se nizozemska telekomunikacijska grupa KPN, uz pad cijena dionica za 22,2 posto, nakon što je izvijestila da planira smanjiti dug i da je u četvrtom tromjesečju zabilježila neto gubitak.

Tele2 je također bio na gubitku, uz pad cijena dionica za 10,5 posto, nakon što je upozorio da očekuje sporiji rast u Švedskoj i Rusiji u ovoj godini.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,9 posto na 11.046 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙