FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajući makrogospodarski pokazatelji i poslovna izvješća spustili europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu pod pritiskom obeshrabrujućih pokazatelja iz američkog i španjolskog gospodarstva a razočarali su i poslovni rezultati kompanija u sektoru naftnih usluga.

Londonski FTSE pao je 0,06 posto na 6.335 bodova, frankfurtski DAX za 0,18 posto na 7.834 boda a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.779 bodova.

"Na tržištu je prisutan optimizam koji se nije odrazio ni u poslovnim izvješćima kompanija ni u makroekonomskim podacima o rastu", kazao je Wouter Sturkenboom, strateg u tvrtki Russell Investments.

Među razočaravajućim makrogospodarskim podacima izdvajao se onaj o neočekivanom padu američkog BDP-a u četvrtom tromjesečju, za 0,1 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine. U trećem tromjesečju porastao je 3,1 posto. Svi su analitičari očekivali nastavak trenda rasta i u posljednja tri mjeseca 2012.

Prizemljujući su bili i španjolski makrogospodarski podaci, koji su pokazali produbljivanje recesije u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, uz pad aktivnosti za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada su se smanjili za 0,3 posto.

Među gubitnicima na tržištu izdvajao se danas sektor naftnih usluga, pri čemu je talijanski proizvođač opreme za naftne platforme Saipem potonuo čak 36 posto nakon što je prognozirao oštar pad dobiti. Zbog toga su na vrijednosti izgubile i druge kompanije u tom sektoru, pa su britanski Petrofac, francuski Technip i norveški Subsea 7 oslabili 6,5 posto, a talijanski ENI, koji kontrolira Saipem, za 4,5 posto.

Među pojedinačnim gubitinicima izdvajala se i rudarska kompanija Antofagasta, koja je oslabila 7,8 posto nakon objave neočekivano slabe prognoze.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,28 posto, na 11.113 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙