FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske političke trzavice zabrinule tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu pod pritiskom obnovljenih strahovanja za zdravlje gospodarstva eurozone, koja su najteže pogodila bankovni sektor.

Tako je indeks Frankfurtske burze DAX bio u minusu 0,48 posto i spustio se na 7.628 bodova dok je pariški CAC kliznuo 0,97 posto, na 3.658 bodova. Londonski Ftse ostao je gotovo nepromijenjen i iznosio je 6.281 bod.

Oslabili su i burzovni indeksi južnoeuropskih zemalja, pa je talijanski FTSEMIB pao 1,5 posto, a španjolski IBEX 0,8 posto.

Europska tržišta dionica zabilježila su početkom tjedna rasprodaje zbog zabrinutosti u vezi s korupcijskim skandalom u Španjolskoj i anketama koje su pokazale jačanje potpore bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju uoči parlamentarnih izbora.

Nervozu su dodatno pojačale nove naznake političkog sukoba u eurozoni. U fokusu su bile njemačko-francuske trzavice oko tečaja eura.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel kazao je u srijedu da euro nije precijenjen, čime su potencijalno smanjene šanse za političku intervenciju usmjerenu na ograničavanje jačanja jedinstvene europske valute. Pojedini analitičari tvrde da je počeo nagrizati dobit kompanija.

Među najvećim je gubitnicima danas bio bankovni sektor, pa su cijene dionica Intese Sanpaolo pale 3,3 posto, UniCredita za tri posto, a Commerzbanka i Credit Agricolea za 2,8 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajala se nizozemska telekomunikacijska grupa KPN, čija je dionica izgubila na vrijednosti 4,8 posto nkaon što je jučer najavila izdavanje prava kako bi smanjila teret duga i zaštitila kreditni rejting.

Na dobitku je pak bio proizvođač čelika ArcelorMittal, koji je ojačao 2,2 posto nakon što je u najnovijem poslovnom izvješću prognozirao bolju potražnju i dobit u 2013. Prognoza je potpirila dobro raspoloženje u sektoru, pa je njemački proizvođač čelika Salzgitter ojačao dva posto a norveški proizvođač aluminija Norsk Hydro 1,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 3,77 posto, na 11.463 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙