FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta balansiraju između razočaranja i optimizma

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica balansirala su u ponedjeljak između razočaravajućih vijesti iz zrakoplovnog sektora i optimizma u financijskom sektoru nakon najave banaka o prijevremenom povratu kredita Europskoj središnjoj banci (ECB).

Londonski FTSE porastao je za blagih 0,02 posto, na 6.285 bodova, a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, koji je dosegnuo 3.778 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak na blagom gubitku, od 0,13 posto, spustivši se na 7.847 bodova.

Najveći je uteg za tržišta bio sektor putovanja i odmora, koji je u prosjeku oslabio 0,9 posto nakon što je najveći europski diskontni zračni prijevoznik Ryanair najavio tek neznatni rast broja putnika. Njegova je dionica oslabila 1,5 posto. Na gubitku je bio i easyJet, nakon objave informacije o odlasku predsjednika uprave Mikea Rakea. Dionica mu je kliznula 1,8 posto.

Među dobitnicima izdvajale su se banke, koje su ponovo ojačale temeljem najava u petak da će zajmodavci u najkraćem mogućem roku otplatiti značajni iznos kredita koje im je odobrila Europska središnja banka, signalizirajući oporavak dijelova financijskog sustava.

"Financijske institucije najbolja su oklada u ovoj godini. Banke još popravljaju svoje bilance u Europi, ali s vremenom će investitori dobiti značajan povrat na uloženi kapital i onda će uslijediti zarada", procjenjuje Charles Morris iz banke HSBC.

Cijene dionica Barclaysa porasle su 0,96 posto, HSBC Holdingsa za 1,08 posto. Francuski BNP Paribas dobio je na vrijednosti 1,06 posto, Credit Agricole 2,14 posto a Deutsche Bank 0,83 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,94 posto, kliznuvši na 10.824 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙