FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze nestabilne, jen pod pritiskom

Autor: scvi
TOKIO, 25. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, dok je japanski Nikkei snažno skočio, što se zahvaljuje slabljenju jena.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji ojačale između 0,3 i 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,3 i 1,1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto.

Pritom su najviše izgubile dionice u tehnološkom sektoru, koje su i dalje pod pritiskom oštrog pada Applea. To je i glavni razlog pada burzovnih indeksa u Južnoj Koreji i Tajvanu, koji su puni tehnoloških dionica.

S druge strane, snažno je porastao tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje jačanju dionica velikih japanskih izvoznika, čiji proizvodi, zbog slabljenja jena, postaju konkurentniji na svjetskim tržištima.

Naznake jačanja najvećih svjetskih gospodarstava potiču, pak, cijene sirovina. To pozitivno utječe na dionice rudarskih kompanija, a kako one dominiraju na australskom tržištu, raste i tamošnji burzovni indeks, koji je dosegnuo najvišu razinu u 21 mjesec.

„Problem razine zaduživanja u SAD-u odgođen je za neko vrijeme, Japan pokušava potaknuti svoje gospodarstvo, a Europa je, čini se, obuzdala dužničku krizu. Riječju, trenutačno nema puno negativnosti na tržištima“, kaže Michael Heffernan, savjetnik u tvrtki Lonsec.

A na valutnim je tržištima japanski jen ponovno pod pritiskom. Od početka tjedna, kada je japanska središnja banka olabavila monetarnu politiku, jen znatno oscilira. Vjerojatno će idućih dana slabiti jer japanska vlada neprestano naglašava da ne želi presnažan jen i da je odlučna sasvladati deflaciju.

Jutros je tečaj dolara skočio na 90,68 jena, najvišu razinu od lipnja 2010. godine, dok se još jučer u ovo doba kretao oko 89,20 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti skočila je, pak, s jučerašnjih 118,80 na 120,95 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta od travnja 2011. godine, probila i iznad 121 jena.

Euro je ojačao i prema američkoj valuti, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 1,3320 do 1,3365 dolara.

Nakon što je jučer porasla za 70-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila 20 centi, na 95,75 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙