FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekomunikacijski sektor pritisnuo europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak pod pritiskom francuskih telekomunikacijskih kompanija koje su izgubile na vrijednosti nakon što se pojavila mogućnost cjenovnog rata u tom sektoru.

Londonski FTSE pao je 0,06 posto na 6.177 bodova, frankfurtski DAX za 0,72 posto na 7.692 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,43 posto i iznosio 3.746 bodova.

Cijene dionica France Telecoma, Vivendija i Bouyguesa pale su između 2,5 i 3,7 posto nakon što je čelnik Vivendijeva mobilnog operatera SFR-a najavio rezanje cijena za čak 25 posto.

Tržišta je ipak podupro neočekivano snažno poboljšanje raspoloženja ulagača i analitičara u Njemačkoj, pokazalo je izvješće uglednog instituta ZEW. Vrijednost indeksa koji mjeri njihova očekivanja poskočila je u siječnju na najvišu razinu od svibnja 2010., od 31,5 bodova, signalizirajući da je najveće europsko gospodarstvo otpornije na krizu u eurozoni no što je bilo krajem 2012.

"ZEW-ov indeks bio je jako dobar, a ulagači se hvataju za svaku dobru vijesti", kazao je Manoj Ladwa iz tvrtke TJ Markets.

Među dobitnicima izdvajao se proizvođač piva SABMiller čija je dionica dobila na vrijednosti jedan posto nakon što je izvijestio o rastu ukupnih prihoda u trećem fiskalnom tromjesečju za 17 posto u odnosu na prošlu godinu.

S obzirom da je europska sezona objave poslovnih izvješća tek počela, trgovci ističu da se ulagači fokusiraju na rezultate iz Sjedinjenih Američkih Država gdje se očekuju izvješća Googlea, IBM-a i i J&J-a. Oko 75 posto američkih kompanija koje su dosad objavile tromjesečne rezultate ispunilo je ili premašilo očekivanja analitičara, pokazuju podaci savjetodavne tvrtke Starmine.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,35 posto na 10.709 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙