FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim tržištima dionica prevladao oprez

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi odražavali su u četvrtak mješovita poslovna izvješća kompanija i gospodarske podatke iz regije zbog kojih je među ulagačima prevladao oprez.

Londonski FTSE porastao je 0,35 posto na 6.219 bodova, a blagom dobitku, od 0,06 posto, bio je i pariški CAC, ojačavši na 3.728 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u blagom minusu, od 0,02 posto, kliznuvši na 7.705 bodova.

"Kretanja cijena dionica vrlo su blaga zbog mješovitih poslovnih rezultata i konfliktnih poruka iz Europe", kazao je Matt Basi, trgovac tvrtke CMC Markets.

Indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje Markit pokazao je danas najbrži rast aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru u godinu dana dok je u slučaju Francuske pokazao produbljivanje krize, pogodivši dionice proizvođača vozila.

Tako su Renault i Peugeot izgubili na vrijednosti 0,7 odnosno 1,2 posto. Sektor je u prosjeku oslabio 0,7 posto.

Tehnološke dionice bile su pak na gubitku nakon što prognoza prihoda Applea nije ispunila očekivanja. Cijene dionica njegovih glavnih dizajnera čipova, tvrtki ARM i Imagination Technologies, pale su za 0,5 odnosno 1,6 posto.

Danas objavljeni snažni podaci o aktivnostima u kineskom industrijskom sektoru poduprli su pak rudarski i građevinski sektor, koji su u prosjeku ojačali po 0,3 posto.

Telekomunikacijske dionice također su bile na dobitku, u prosjeku 0,5 posto. Cijene dionica Vodafonea skočile su tako 2,4 posto na temelju špekulacija o preuzimanju i pozitivnih komentara brokera.

Proizvođač mobitela Nokia, koji je izvijestio o rezultatima za četvrto tromjesečje, bio je na gubitku 1,7 posto nakon što je po prvi put u 20 godina smanjio dividendu kako bi ojačao financije usred pada prodaje.

Sektor putovanja bio je na dobitku u prosjeku 0,5 posto, ohrabren prihodima kompanije EasyJet koji su u prošlom tromjesečju skočili 9,2 posto. Cijene dionica tog niskobudžetnog zrakoplovnog prijevoznika porasle su za 4,7 posto. Konkurent Ryanair dobio je na vrijednosti 3,6 posto.

U Europi je 80 posto kompanija dosad objavilo poslovna izvješća koja su premašila ili ispunila očekivanja, iako im je dobit u četvrtom tromjesečju bila u prosjeku 0,8 posto manja nego u prethodnoj godini, pokazuju podaci Thomson Reuters Starmine.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,28 posto na 10.620 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙