FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološke dionice pritisnule europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak, pritisnute tehnološkim sektorom koji su zakočili slabi poslovni rezultati njemačkog SAP-a i naznake problema u američkom divu Appleu.

Londonski FTSE oslabio je 0,22 posto na 6.094 boda, frankfurtski DAX za 0,97 posto na 7.654 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,37 posto i iznosio 3.694 boda.

Najveći je gubitnik danas bio tehnološki sektor čiji je indeks oslabio 2,3 posto nakon vijesti o sniženju investicijskog rejtinga američkog Applea koji je u međuvremenu smanjio narudžbe za LCD ekrane i ostale dijelove za iPhone5 zbog slabe potražnje. Raspoloženje je dodatno pomutio njemački proizvođač poslovnog softvera SAP slabim poslovnim izvješćem.

U takvom su okruženju SAP-ove dionice potonule 4,5 posto a na gubitku, od 4,3 posto, bio je i nizozemski proizvođač čipova ARM Holdings. a za 3,6 posto.

Protuteža tehnološkom sektoru bile su maloprodajne kompanije, koje su bile najveći dobitnici i u prosjeku su ojačale 0,7 posto.

Tako je cijena dionica drugog po veličini svjetskog modnog lanca Hennes & Mauritz porasla 3,8 posto nakon što je izvijestio o manjem od očekivanja padu prodaje u prosincu.

"Možda se tržište previše zanijelo nakon dogovora o izbjegavanju američke fiskalne krize i možda će se malo povući u kratkoročnom razdoblju. Naša su predviđanja ipak da će takva povlačenja biti blaga i kratkotrajna i da će pružiti mogućnost za kupnju dionica po atraktivnim cijenama", napominje Oliver Wallin iz Octopus Investmentsa.

Analitičari ističu da bi izvješća o rezultatima za četvrto tromjesečje mogla pružiti kratkoročni smjer tržištu koje je u potrazi za svježim katalizatorima. Ovog će tjedna poslovne rezultate objaviti američki divovi Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup i Intel a europske kompanije objavit će ih u drugoj polovini mjeseca.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,72 posto na 10.879 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙