FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez pritisnuo europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu jer je među ulagačima prevladao oprez u pogledu poslovnih izvješća kompanija i globalnih gospodarskih izgleda.

Londonski FTSE oslabio je 0,55 posto na 6.083 boda, frankfurtski DAX za 0,31 posto na 7.652 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,22 posto i iznosio 3.689 bodova.

Apetit za rizikom je oslabio nakon što je Svjetska banka snizila globalne prognoze rasta za 2013., nadovezavši se na jučerašnje razočaravajuće podatke o njemačkom BDP-u u prošloj godini.

"Čini se da su tržišta prenapregnuta nakon rasta u proteklih nekoliko dana, pa smo postali oprezniji u pogledu kratkoročnih perspektive, s obzirom na jučerašnje slabe gospodarske podatke iz Njemačke, a uoči podataka o kineskom BDP-u u petak i predstojećih poslovnih rezultata američkih banaka", kazao je Jawaid Afsar iz tvrtke Securequity.

Među gubitnicima isticale su se danas europske banke, koje su u prosjeku oslabile 1,4 posto jer su poboljšana očekivanja uoči objave poslovnih rezultata američkih banaka Goldman Sachs i JPMorgan izložika sektor mogućem razočaranju.

Nadovezujući se na zabrinutost zbog pretjerano optimističnih očekivanja, cijena dionice banke Societe Generale pala je 3,9 posto nakon što je bančin financijski direktor uputio analitičarima poruku o opreznoj prognozi.

Makroekonomski rizici pritisnuli su pak rudarske kompanije koje su u prosjeku izgubile na vrijednosti 1,3 posto, uz pad cijena dionica Anglo Americana za 3,2 posto.

Proizvođači vozila također su bili na gubitku nakon što su podaci pokazali pad europske prodaje automobila u prosincu.

Među gubitnicima našle su se i telekomunikacijske kompanije nakon što je Deutsche Bank upozorio da rezultati europskih telefonskih tvrtki za četvrto tromjesečje vjerojatno neće ponuditi mnogo razloga za optimizma. Cijene dionica Vodafonea pale su 1,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je u trgovinu u minusu 2,56 posto, na 10.600 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙