FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

BRUXELLES - Ugovor o privatizaciji Brodosplita usuglašen je s Europskom komisijom i njegovo potpisivanje očekuje se krajem veljače, izjavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za tržišno natjecanje Joaquinom Almunijom. Zadnja, usuglašena verzija ugovora, u odnosu na prethodnu predviđa da se obveze države produlje s tri na pet godina, a ukupni trošak države se povećava s 1,26 milijardi kuna na 1,5 milijardi. Za ovu godinu predviđeni trošak bio je 600 milijuna kuna, a sada prema ovoj verziji ugovora iznosi 480 milijuna. Kompenzacijske mjere su se morale povećati kako bi se pokrili gubici nastali tijekom privatizacijskog procesa za koje ne može biti kriv kupac, nego država jer nije dovoljno brzo privatizirala to brodogradilište, objasnio je. Vrdoljak je upoznao povjerenika Almuniju i sa stanjem oko privatizacije Brodotrogira i 3. maja. Za Brodotogir je već parafiran ugovor i on bi vrlo brzo mogao biti spreman za konačno potpisivanje, a za 3. maj je predan novi program restrukturiranja te će do usuglašavanja privatizacijskog ugovora trebati još nekoliko mjeseci, rekao je Vrdoljak, dodajući da se mišljenje Europske komisije o tom programu očekuje vrlo skoro. Brodogradilište 3. maj bit će prodano pulskom brodogradilištu Uljanik. Vrlo brzo očekujemo obvezujuću ponudu, a glavno je da Komisija prihvati novi program restrukturiranja. Još ćemo imati nekoliko krugova razgovora, a ja sam optimistačan, rekao je.

LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa u sklopu ažuriranih gospodarskih prognozi za tranzicijska gospodarstva da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 0,8 posto, čime je snizila dosadašnju prognozu za 0,4 postotna boda. Banka je u ažuriranim prognozama ujedno potvrdila procjenu iz listopada o padu aktivnosti u hrvatskom gospodarstvu za 1,9 posto u 2012. Hrvatska ostaje u recesiji, konstatiraju u EBRD-u, ukazujući na pad aktivnosti u prošloj godini za gotovo dva posto. Ocjenjuju također da su slabe šanse za značajan oporavak u 2013. "Hrvatsko gospodarstvo nastavljaju pritiskati dugotrajni problemi nekonkurentne privrede, nefleksibilnog tržišta rada i neučinkovitog javnog sektora. Određeni poticaj gospodarstvo će možda dobiti od ulaska u EU, zakazanog za 1. srpnja 2013. godine", kaže se u priopćenju. Snižena je i prognoza rasta u 2013. za podregiju srednje Europe i baltičkih zemalja u koju EBRD svrstava Hrvatsku, na 1,2 posto, nasuprot u listopadu procijenjenih 1,7 posto.

ZAGREB - Zamjenica izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nemat Shafik, koja danas boravi u Zagrebu u okviru regionalnog posjeta zemljama članicama MMF-a, susreta se s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem i drugim članovima rukovodstva središnje banke, priopćeno je iz HNB-a. Tijekom tog susreta Nemat Shafik zanimala se za stanje u bankovnom sustavu, kreditnu i kamatnu politiku banaka, naplativost njihovih potraživanja i odnose s inozemnim matičnim bankama te za očekivanja središnje banke u pogledu daljnjih kretanja u tim segmentima, kao i o makroekonomskim izgledima za 2013. godinu. Zanimalo ju je također kako napreduju pripreme za uključivanje Hrvatske u Europsku uniju, a napose kakvi se učinci na hrvatski bankovni sustav mogu očekivati od nove europske bankovne regulative i objedinjavanja bankovnog nadzora u okviru Europske središnje banke, izvijestili su iz HNB-a. Nemat Shafik i suradnici koji je prate, radi što potpunijeg uvida u aktualne prilike u gospodarstvu i financijskom sustavu Hrvatske, uključili su u zgusnut program jednodnevnog radnog boravka razgovore u Vladi RH, Hrvatskoj narodnoj banci te s predstavnicima nekoliko najvećih banaka, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikata.

KOPRIVNICA - Uprava Podravke najavila je provedbu programa zbrinjavanja radnika u Grupi Podravka koji uključuje isplatu stimulativnih iznosa otpremnine od 3.000 kuna za svaku godinu radnog staža u društvima Grupe Podravka, izvijestili su iz Podravke ne navodeći koliko bi Podravkinih radnika moglo biti obuhvaćeno programom zbrinjavanja. Napominju kako je ova odluka nastavak procesa reorganizacije u kompaniji s ciljem optimizacije troškova i povećanja učinkovitosti poslovanja te održivosti radnih mjesta i dugoročne konkurentnosti Podravke na domaćem i stranim tržištima. Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić kazao je kako se Podravka nalazi na prekretnici kada su za osiguranje dugoročnog i održivog rasta nužne promjene. "Restrukturiranje Podravke odvijat će se u nekoliko ciklusa, a nakon što je prije nekoliko godina restrukturiranje započeto pa zaustavljeno ovo je početak prvog ciklusa restrukturiranja koji je nužan i kvalitetno osmišljen korak", navode iz Podravke. Inače, programe zbrinjavanja putem isplate stimulativnih otpremnina tijekom rujna i studenog prošle godine prihvatilo je oko 300-tinjak radnika Podravke. Grupa Podravka zapošljava oko 6.200 radnika.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih željezničara najavio je da će sutra organizirati javni prosvjed zbog neisplate plaća i teškog stanja u PRO-REG-u, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture. Sindikat traži isplatu triju zaostalih plaća radnika PRO-REG-a, restrukturiranje PRO-REG-a i preuzimanje dijela zaposlenih u HŽ Infrastrukturu i Pružne građevine, financiranje nastavka restrukturiranja društava u vlasništvu HŽ Carga, poglavito Održavanja vagona i RPV Slavonski Brod, te isplatu poticajnih otpremnina. Okupljanje prosvjednika bit će na Glavnom kolodvoru u 10,30 sati, nakon čega će se prosvjedna kolona uputiti Mihanovićevom ulicom, ispred Direkcije HŽ-a, prema Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na Prisavlju, gdje će se održati prosvjedni skup. Tražimo isplatu zarađenih plaća i restrukturiranje kojim bi se radnicima isplatile otpremnine, kako bi poduzeća mogla nastaviti poslovanje i osigurati egzistenciju barem za manji broj radnika. Najoštrije se protivimo "restrukturiranju" kroz stečaj jer se time rastače državna imovina, do čega je već došlo u TŽV-u Gredelju, upozorava Sindikat željezničara.

ZAGREB - Zagrebačka burza započet će 22. veljače s objavljivanjem novih dioničkih indeksa, a riječ je o novom dioničkom indeksu CROBEXplus te pet sektorskih indeksa, najavljeno je danas sa Zagrebačke burze, koja će uvođenjem novih indeksa objavljivati ukupno deset indeksa, osam dioničkih i dva obveznička. Indeks CROBEXplus predstavlja tzv. equal weight indeks, odnosno u njemu će sve uključene dionice imati jednak udio. Broj dionica bit će neograničen, a u obzir će se uzimati dionice uvrštene na uređeno tržište kojima je broj trgovinskih dana veći od 70 posto ukupnog broja trgovinskih dana u prethodnom šestomjesečnom razdoblju te tzv. "free-float" tržišna kapitalizacija veća od 10 milijuna kuna. U sastav sektorskih indeksa pak moći će ući samo dionice uključene u indeks CROBEXplus, a prvih pet sektorskih indeksa obuhvaćat će sektore proizvodnja i prerada hrane (CROBEXnutris), industrijska proizvodnja (CROBEXindustrija), građevinarstvo (CROBEXkonstrukt), transport (CROBEXtransport) i turizam (CROBEXturist). Uvođenje novih indeksa prvi je korak u procesu povećavanja broja obrađenih podataka kako bi se ulagateljima omogućilo jednostavnije i lakše praćenje tržišnih trendova te sveobuhvatniji pregled tržišta.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 14,9 milijuna kuna, a dionički indeksi zabilježili su porast vrijednosti, Crobex za 0,34 posto, na 1.891,66 bodova, dok je Crobex10 povećan za 0,61 posto, na 1.058,37 bodova. Četiri su dionice imale milijunske promete, a najveći je promet, od 1,8 milijuna kuna, ostvarila dionica HT-a uz porast cijene od 0,97 posto, na 215,60 kuna. Slijedi dionica Chromosa Agro s prometom od 1,7 milijuna kuna i nepromijenjenom cijenom od 210 kuna. Dionica Riviera Adrie je uz pad cijene za 0,38 posto, na 13,05 kuna, zabilježila 1,2 milijun kuna prometa. Promet od 1,04 milijuna kuna imala je dionica AD Plastika čija je cijena porasla za 1,28 posto, na 118,29 kuna. Po visokom postotnom rastu cijene danas se izdvaja dionica Diokija, čija je cijena povećana za 17,97 posto, na 12,80 kuna, a imala je 925 tisuća kuna prometa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙