FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Kad se donese zakon o strateškim investicijskim projektima i po njemu se počne raditi vidjet će se da nitko ništa neće rasprodavati u Hrvatskoj, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući primjedbe na prijedlog tog zakona. U razgovoru s novinarima nakon potpisivanja ugovora o zajmu između Europske investicijske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak Linić je rekao da kad se završi proces oko donošenja zakona, "kad donesemo zakon, kad počnemo raditi, onda ćemo vidjeti što to mi prodajemo ili rasprodajemo. Vrlo jasno i nedvosmisleno: nitko ništa neće rasprodavati u ovoj Hrvatskoj", istaknuo je. Do jučer su bili napadi na hrvatsku Vladu da ništa nije učinila za velike investitore, da smo zemlja puna barijera, zbog kojih investitorima trebaju godine da dovrše investicije. To su prigovori investitora i razlozi zašto mnogi kažu da je teško investirati u Hrvatsku, napomenuo je Linić. Istaknuo je kako je Vlada sada napravila jedan od zakona kojim će se pokušati otkloniti slabosti, a to je da nakon 23 godine nismo riješili pitanje zemljišnih knjiga i njihove usklađenosti s katastarskim evidencijama, niti potrebne odnose i odluke koje govore o komasaciji, neovisno da li je riječ o građevinskom ili nekom drugom zemljištu.

DRNIŠ - Program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls za 2013. godinu 'težak' je 730 milijuna kuna, a uz 500 milijuna kuna potpora iz drugih ministarstava ukupne potpore za malo i srednje poduzetništvo za ovu godinu iznose više od 1,2 milijarde kuna, istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je danas u Drnišu posjetio tvrtku Drnišplast. To je jedna od najstarijih i najuspješnijih drniških tvrtki, koja sa 40 -tak zaposlenih proizvodi polietilenske cijevi, a 90 posto proizvodnje izvozi. Maras je naglasio kako treba dati podršku takvim tvrtkama, napominjući kako bi upravo mali i srednji poduzetnici trebali biti pokretač hrvatskog gospodarstva. Hrvatska Vlada ima posebnu obvezu da u područjima posebne državne skrbi, posebno u Drnišu, stvori uvjete da upravo tu ljudi mogu naći svoj kruh i svoje radno mjesto, naglasio je. "Nakon dugog vremena počeli smo uvoditi red u Hrvatsku, ulazak u Europsku uniju još će pomaknuti stvari u pozitivnom smjeru", kazao je ministar Maras dodajući kako je optimist i misli da će Hrvatska ovu godinu, nakon pet godina recesije, završiti u plusu.

RIJEKA - Radnici su protiv parcijalne privatizacije 3. maja i smatraju da privatizacija svih tvrtaka u sklopu Grupe 3. maj treba biti zajednička, kazao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Radničkog vijeća Brodograđevne industrije 3. maj David Bregovac. Dodao je da radnici o parcijalnoj privatizaciji s pulskim Uljanikom, o kojoj se "priča", ne znaju ništa te je apelirao na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da ih hitno izvijesti o čemu se radi. Istaknuo da u 3. maju nema dovoljno posla, da su u tvornici Motori i dizalice 3. maj jučer dobili plaće za prosinac, a da plaća u Tvornici industrijske i brodske opreme 3. maj još nema. Član Radničkog vijeća i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u BI 3. maj, Juraj Šoljić rekao je da još nije poznato što je napravljeno u aktualnom programu preustroja, da radnicima parcijalna privatizacija nije u interesu te da je zakonskim odredbama uređeno da će se privatizirati brodogradilišta i s njima povezana društva. Naglasio je da su Brodosplit i Brodotrogir privatizirani u cijelosti ocjenivši da onda tako mora biti i s 3. majem, u kojem su, kaže, svijesni da tehnološkog viška ima, ali traže transparentno privatizacijsko rješenje.

ZAGREB - Primjedbi na rad predsjednika Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Antona Kovačeva i ostalih članova Uprave nema, izjavio je danas ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a Slavko Linić, odgovarajući na novinarski upit vezan uz medijske napise kako će NO zbog navodno nepovoljnog kredita odobrenog tvrtki Digitel Komunikacije zatražiti smjenu Kovačeva. Kredit koji je HBOR odobrio tvrtki Digitel komunikacije bit će predmet iduće sjednice NO-a, s obzirom na dosta nepovoljne uvjete osiguranja kojima nismo zadovoljni, ali to nema veze ni s predsjednikom niti s ostalim članovima Uprave HBOR-a i primjedbi na njihov rad nema, rekao je Linić. Kazao je i da su odluke o takvim kreditima "uvijek teške i u tome sudjelujemo zajedno, a to što o tome odlučuje NO ne znači da imamo ikakav prigovor na rad bilo kojeg člana uprave". Ovo je ipak hrvatska razvojna banka i za odluke u banci odgovaraju članovi NO-a. Svaki kredit ima svoju potporu u odlukama NO-a u kojem sjede ministri, saborski zastupnici, predstavnik Komore, i to je razlog što nosimo teret odluke o kreditima. Prema tome, nema apsolutne odgovornosti Uprave banke, istaknuo je Linić odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora o zajmu između HBOR-a i Europske investicijske banke.

ZAGREB - Na jednom od najvećih svjetskih sajmova nautike i pratećih djelatnosti BOOT koji se ovaj tjedan održava u Duesseldorfu vrlo uspješno se predstavlja i 16 hrvatskih izlagača, a Hrvatska je od strane njemačkih strukovnih asocijacija te sajamskih dužnosnika označena kao glavna ovogodišnja nautička destinacija na Mediteranu, ispred Turske i Grčke, izvijestili su iz zagrebačkog predstavništva tvrtke Messe Duesseldorf. Sajmu BOOT, koji se održava od 19. do 27. siječnja, jedna je od najvećih svjetskih nautičkih manifestacija na kojoj 1.650 izlagača iz 63 zemlje prezentira najnoviju ponudu nautičke opreme, prije svega jahte, jedrilice i brodice, a u ponudi su i mnogobrojne ronilačke i charter destinacije. Sajam je važan jer najavljuje sektorske trendove za Njemačku, Europu kao i na globalnoj razini.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili pad vrijednosti, Crobex za blagih 0,03 posto, na 1.902,25 bodova, a Crobex10 za 0,24 posto, na 1.067,62 boda. Redovni promet Burze iznosio je danas 16,6 milijuna kuna, a tri su dionice imale milijunske promete. Najveći promet od 3,5 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a čija je cijena porasla za 0,37 posto, na 219,02 kune. Dionica Valamar Adria Holdinga je uz nepromijenjenu cijenu od 125 kuna imala promet od 1,2 milijuna kuna. Promet nešto malo iznad milijun kuna ostvarila je danas dionica Petrokemije, kojoj je cijena povećana za 1,04 posto, na 239 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙