FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanaciju karlovačke bolnice Županijska skupština prepustila Vladi RH

Autor: vhor
KARLOVAC, 29. siječnja 2013. (Hina) - Karlovačka Županijska skupština odlučila je danas da Vlada RH preuzme sanaciju Opće bolnice.

Ravnatelj bolnice dr. Nedjeljko Strikić (HDZ) rekao je da su obveze bolnice u ovom trenutku 47 milijuna kuna, a tražbine 12 milijuna, što, uz dva milijuna kuna na žiroračunu, znači da bolnica duguje manje od 34 milijuna kuna. Dodao je da je dug bolnice prije pet godina, kada je današnje Upravno vijeće preuzelo upravljanje, bio 40 milijuna kuna.

Budući da je dug smanjen, da na 430 postelja dolazi 834 zaposlenika, 47 manje nego prije pet godina, te da bolnica s 25,8 posto nezdravstvenih djelatnika ima najbolji omjer zdravstvenoga i nezdravstvenog kadra među svim hrvatskim općim bolnicama, ne može se reći da se nije i dosad poslovalo racionalno, rekao je dr. Strikić.

Župan Ivan Vučić (HDZ) rekao je da je previše nepoznanica o onome što slijedi kad se upravljačka prava sa županije prenesu na državu. Podsjetio je da je 2001. godine županija dobila upravljačka ili osnivačka prava na bolnicu zajedno s njezinih 36 milijuna kuna gubitka. Uz argumentaciju da karlovački Centar Suvag i Ljekarne Karlovac od države, to jest HZZO-a, nisu dobile ni kunu tražbina još od 15. kolovoza prošle godine, upitao je kako će ta država sanirati dug bolnice i upravljati njome bolje od sadašnje uprave, koja je po svemu bila uspješna.

Županijska vijećnica Ana Stavljenić-Rukavina (HSS), bivša ministrica zdravstva, kritizirala je model sanacije kao oblik centralizacije kojemu se nikada dosad nije pribjegavalo. Ustvrdila je kako pet uzastopnih godina pozitivnog poslovanja jedne bolnice potvrđuje da je racionalizacija postignuta te da "samo treba pokriti stare dugove koji se vuku još od Domovinskog rata". Zbog toga, istaknula je, klub HSS-ovih vijećnika nevoljko daje glas za tu odluku s nadom da novi upravljači neće gasiti neke dosadašnje djelatnosti bolnice.

Svi su klubovi vijećnika odluku prihvatili, ali ne i Odbor za zdravstvo. Predsjednik tog odbora dr. Vladimir Cvitanović rekao je kako njegovi članovi misle da je riječ "samo o skrivenoj namjeri da se smijene ravnatelji najmanje 20 ustanova" te je ustvrdio kako su vladajući još prije godinu dana smijenili sve ravnatelje kliničkih centara, što je, kako je rekao, bilo lakše jer je njima osnivač država.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙