FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O sanaciji pulske Opće bolnice

Autor: dspo
PULA, 18. siječnja 2013.(Hina) - Predsjednik Upravnog vijeća pulske Opće bolnice Valerio Drandić danas je u izjavi za javnost izvijestio kako su članovi tog i stručnog vijeća na zajedničkoj sjednici raspravljali o primjeni Zakona o sanaciji javnih ustanova koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine.

Ustvrdivši kako je riječ o zakonu koji ih je zatekao, Drandić je istaknuo kako se Upravno vijeće bolnice mora do kraja ovoga mjeseca očitovati o tome prihvaća li Opća bolnica tu sanaciju. "Riječ je o zakonu koji smo s nestrpljenjem očekivali jer naša bolnica, kao i većina županijskih bolnica u Hrvatskoj, iziskuje sanaciju, ali nažalost još ne znamo o kakvom se obliku sanacije radi", naglasio je Drandić i dodao kako loše financijsko stanje u bolnici nije, kako je rekao, "uzrokovala županija kao osnivač ni ravnatelj koji upravlja bolnicom".

"Situacija je produkt dugogodišnjega krivoga i podcijenjenog financiranja bolnice, a upravo na to u posljednjih 15 godina upozoravamo jer očito proračun bolnice ne udovoljava zdravstevnim uslugama koje bolnica stvarno pruža", istaknuo je Valerio Drandić i najavio za 28. siječnja Županijsku skupštinu koja će raspravljati i očitovati se o primjeni tog zakona.

Po njegovim riječima, na toj sjednici županija će se morati odreći osnivačkih prava da bi se uopće pristupilo sanaciji.

"Mi u ovom slučaju nemamo izbora jer je proračun Istarske županije manji od proračuna bolnice, a županija nema prostora i mogućnosti da se bavi sanacijom bolnice", poručio je Drandić i dodao kako ga zabrinjava to što se uopće ne zna kako će se sanacija provesti i koliko će trajati, hoće li uključivati ukidanje nekih bolničkih djelatnosti i odjela te hoće li se smanjiti zdravstvene usluge.

"Ako se odluka ne donese, sanacije neće biti, a bolnica će ostati s dugom i bit će u teškoćama u vezi s osiguranjem repromaterijala i lijekova", zaključio je Drandić, koji je izrazio nadu u kvalitetnu sanaciju koja bi se temeljila "na financijskim injekcijama" kroz određeno razdoblje.

Gubici pulske bolnice, koji su oko 170 milijuna kuna, posljedica su 15-godišnjeg zakidanja bolničkog proračuna od HZZO-a, koji se stalno smanjuje, istaknuli su ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ugovor s HZZO-om ponovno je smanjio limit.

"Prošlu smo godinu počeli s otprilike 16 milijuna kuna limita pa smo krajem godine pali na 15,5 milijuna da bismo danas potpisali ugovor na 15,2 milijuna kuna, što znači da će gubitak bolnice biti još veći", rekao je Drandić. Gradonačelnik Boris Miletić predložio je zato da se pulska bolnica sanira novcem koji joj se stalno uskraćuje nepravednim izračunom limita.

Po riječima ravnatelja Jerina, proračuni nekih bolnica istog ranga bili su veći za 40, čak i za 140 milijuna kuna, a jedna je bolnica iz niže, treće kategorije dobila 86 milijuna više od pulske.

"Postupak sanacije definirat će se 30 dana nakon što mi donesemo odluku o tome da želimo sanaciju, a sanacijski upravitelj i sanacijsko vijeće, koje postavi država, upravljat će bolnicom još dvije godine nakon sanacije koja može trajati godinu, dvije ili deset", istaknuo je Drandić i dodao kako odricanjem od osnivačkih prava županija "neće više imati nikakve ingerencije u poslovanju bolnice".

Gradonačelnik Miletić poručio je kako će od ministarstva zatražiti da se utvrdi koliko se novca na osnovi zdravstvenog osiguranja uplaćuje iz Istre u HZZO, a koliko se u konačnici vraća u Istru. "Vrijeme je da se i u vezi sa zdravstvenim standardom vodi politika čistih računa", zaključio je gradonačelnik Boris Miletić.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙