FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županije za odgodu odluke o sanaciji županijskih bolnica

Autor: smar
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatska zajednica županija (HZŽ) sutra će poslati dopis Ministarstvu zdravlja i svim županijama s prijedlogom odgode odluke o sanaciji županijskih bolnica jer, ističu, s tim u vezi ima mnogih nejasnoća i otvorenih pitanja, odlučeno je danas na sjednici Zajednice.

Zakon o sanaciji javnih ustanova stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a po njemu postupak sanacije županijskih bolnica pokreće županija kao osnivač javne ustanove.

Ako županija, kao osnivač ili suosnivač bolnice, ne može pokriti nastale gubitke ili ispunjavati novčane obveze u zakonom utvrđenim rokovima, obvezna je odlukom pozvati vladu na provođenje sanacije.

Po zakonu, županijske skupštine svoju odluku o tome hoće li pokrenuti sanaciju trebaju dostaviti Ministarstvu zdravlja do 31. siječnja.

Na današnjoj sjednici HZŽ-a, na kojoj su sudjelovali župani i pročelnici županijskih ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, ravnatelji županijskih bolnica te predstavnici Udruge poslodavaca u zdravstvu, zaključeno je da županije jesu za sanaciju bolnica, ali ima nejasnoća i otvorenih pitanja, te je zaključeno da se Ministarstvu zdravlja pošalje prijedlog o odgodi odluke o tome hoće li ići u sanaciju županijskih bolnica.

Ravnatelj šibenske Opće bolnice Željko Burić tako je naveo pitanja Udruge poslodavaca u zdravstvu koja, među ostalim, upozorava da zakonom nije predviđena ocjena uzroka poslovanja s manjkom prihoda (definirani objektivni i subjektivni uzroci) i nije objašnjeno kako postupiti kad je poslovanje s manjkom prihoda rezultat objektivnih okolnosti.

Nepoznate su, dodao je, i osnove za izradu metodologije sanacijskog programa, nisu utvrđeni kriteriji za izbor i imenovanje sanacijskog upravitelja i vijeća, a ne zna se, rekao je, ni u kojem roku nakon stupanja na snagu zakona treba podmiriti nepokrivene obveze ustanova po završnom računu za 2012. godinu, starije od 60 dana, te kakve su ovlasti osnivača tijekom postupka sanacije.

Otvoreno je pitanje, dodao je, i sudbine novonastalih obveza u godini dana provođenja sanacijskog programa te neuspjelih sanacijskih programa i kako će se financirati djelatnost ustanove tijekom sanacijskog postupka u odnosu prema ustanovama izvan sanacijskog postupka.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić ustvrdio je kako je otvorena pitanja potrebno definirati u programu sanacije kako bi se to moglo predstaviti županijskim skupštinama.

(Hina) xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙