FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 28. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da ako Slovenija ubrzo ne ratificira hrvatski pristupni ugovor Hrvatska neće 1. srpnja u EU, no dodao je i kako je uvjeren da svi hrvatski, ali i slovenski političari znaju da bi takav scenarij bio iznimno loš, kako za Hrvatsku tako i za Sloveniju. "Sigurno da bi u tom slučaju i odnosi i položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici bili drugačiji, a vjerojatno bi drugačiji bili i naši odnosi, no mislim da govorimo o scenariju koji nije previše vjerojatan", ustvrdio je predsjednik Republike u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". Za prijedlog zakona o strateškim investicijama rekao je kako nam je zakon takvog profila potreban. "To ne znači da bismo se suglasili s nekom pljačkom ili narušavanjem općeg interesa. Naravno da kroz javnu raspravu treba čuti, ako postoji potreba za ugradnju određenih jamstvenih mehanizama od samovolje, korupcije ili bilo čega što može pratiti određene gospodarske odnose, i ugraditi u zakon", ustvrdio je predsjednik Josipović. Na pitanje o primjedbama da se u potpunosti isključuje lokalna zajednica iz odlučivanja o projektima, Josipović je kazao kako nije prihvatljivo da jedna mala lokalna zajednica u potpunosti blokira nešto što je od općeg javnog interesa.

ZAGREB - Povodom medijskih napisa o najavljenom gostovanju Judith Reisman, iz Hrvatskog sabora danas su opovrgnuli da ta američka znanstvenica dolazi na poziv predsjednika Sabora Josipa Leke. Predsjednik Sabora Josip Leko nije pozvao Judith Reisman u Sabor, nema s njom dogovoren susret niti ima bilo kakvu informaciju o tome da ona dolazi u Sabor, ističe se u priopćenju Službe za medije Hrvatskog sabora. Kako se dodaje, "predsjednik Sabora nije i ne mora biti upoznat s aktivnostima svakog zastupnika ili kluba zastupnika, koji samostalno mogu organizirati protokolarne i ostale aktivnosti u prostorijama Sabora, niti ih kontrolira". Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je potvrdio da je Klub HDZ-a u Sabor pozvao američku znanstvenicu Judith Reisman, koja je u Hrvatskoj postala poznata zbog filma "Kinseyev sindrom" i podrške urednici HTV-a Karolini Vidović Krišto nakon zabrane emisije "Slika Hrvatske". Šest građanskih udruga i inicijativa otvorenim pismom pozivalo je danas predsjednika Sabora da zaštiti dignitet institucije i otkaže gostoprimstvo Judith Reisman navodeći da je riječ o "poznatom homofobu koji iskrivljujući znanstvene činjenice promiče govor mržnje i neravnopravnost te banalizira holokaust".

OSIJEK - Anto Đapić, dosadašnji počasni član HSP-a, izjavio je kako je zaprepašten odlukom predsjedništva te stranke o njegovu isključenju. U izjavi novinarima Đapić je ustvrdio kako za današnji sastanak predsjedništva HSP-a u Sisku nije ni znao, da ne raspolaže s dovoljno informacija i da će "kad se smiri, skupiti dojmove te nakon toga poduzeti daljnje korake". "To me neće omesti od ponovnog angažmana u politici", rekao je Đapić, dodajući kako je iz stranke "isključen naprečac, nestatutarno jer je i on član predsjedništva te da ga može isključiti samo Sabor stranke". Istaknuo je kako mu je ipak "jasno o čemu se radi", dodajući da je to zbog njegova "oštra protivljenja" koaliciji s HDSSB-om, dok je predsjednik stranke Daniel Srb za tu koaliciju. Đapić je kazao da se protivio se i koaliciji s Ružom Tomašić, "čija je stranka surograt HDZ-a". "Očito u HSP-u ima ljudi koji su za suradnju s HDSSB-om ili HDZ-om jer pod svaku cijenu žele politički preživjeti", rekao je.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za novinare u gradskoj palači Dverce ocijenio kako već dugi niz godina dobro surađuje s novinarima te izrazio uvjerenje da će tako biti i sljedeće godine. Zahvalio je novinarima na suradnji naglasivši da je Zagreb prepoznat kao istinska europska metropola, ne samo zbog odgovorne uprave, nego i zbog dostupnosti informacija te analitičkom i istraživačkom novinarstvu. "Politika bez etike i odgovornosti nije politika, a novinarstvo bez istraživanja i otkrivanja događaja i afera nije novinarstvo. To što radite, radite i ubuduće jer je to najbolji način i put da nam pomognete da otkrivamo i ispravljamo greške, dnevno i 'u hodu'", rekao je. U ime Hrvatskoga novinarskog društva i svih novinara koji prate rad gradskih vlasti, gradonačelnika Bandića pozdravila je novinarka Ana Raić Knežević. Podsjetila je i na nekoliko ružnih događaja u Zagrebu u protekla dva tjedna vezano uz eksplozije te pozvala na poboljšanje komunikacije svih nadležnih službi u takvim situacijama kako se ne bi stvarala panika ili ostavljao prostor senzacionalizmu.

RIJEKA - Optužno vijeće Županijskoga suda u Rijeci prihvatilo je optužnicu protiv crikveničkoga gradonačelnika Damira Rukavine, izvijestio je glasnogovornik suda Zoran Sršen. Optužno vijeće razmatralo je žalbu Rukavine na USKOK-ovu optužnicu kojom se tereti da je 2009. godine, nakon dolaska na mjesto gradonačelnika Crikvenice, protupravno sklapao poslove vezane uz javnu rasvjetu, vrijedne 700.000 kuna, s tvrtkom "Sando", kojoj je bio osnivač i vlasnik do početka mandata gradonačelnika. USKOK sumnjiči Rukavinu da je vlasništvo nad tvrtkom prenio samo fiktivno te da je nastavio upravljati njome. Posao vezan uz javnu rasvjetu nije dodijeljen na temelju javnog natječaja, nego izravnim pregovaranjem, stoji u optužnici.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska policija kazneno je prijavila 39-godišnjaka s novogradiškoga područja zbog nedopuštenog posjedovanja oružja. Izvijestila je da je dovršena kriminalistička istraga nad 39-godišnjakom zbog sumnje na kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. U njegovu domu otkrili su i zaplijenili pet tenkovskih mina, dvije ručne bombe, tri topovska metka, dvije automatske puške, oko 2000 komada raznog streljiva te 17 dijelova za oružje (spremnici, upaljači i sl.) Oružje koje je najvjerojatnije prikupio tijekom rata skrivao je u pomoćnim prostorijama. Policija podsjeća kako se dragovoljnom predajom oružja mogu izbjeći kazne te ukloniti opasnost od stradavanja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙