FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - U sudaru dvaju autobusa ZET-a jutros u zagrebačkom naselju Blato teže su ozlijeđene tri putnice, a 18 osoba je zadobilo lakše povrede, doznaje se u zagrebačkim bolnicama. Dvije putnice su zbog prijeloma rebara i koljena zadržane na liječenju u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh", dok je ostalih petero osoba zbrinutih u toj bolnici lakše ozlijeđeno pa će biti pušteni kućama, doznaje se od predstojnika Klinike za kirurgiju Žarka Rašića. Od ravnateljice KBC "Sestre milosrdnice" Vesne Šerić doznaje se da je u tu bolnicu, kojoj pripada i Klinika za traumatologiju u Draškovićevoj ulici, zbrinuto devetero lakše ozlijeđenih, uglavnom zbog trzajne ozljede vrata. U Centar za hitnu medicinu KBC-a Zagreb primljeno je pet osoba, od kojih jedna žena s teškim ozljedama, a ostali s lakim. Među ozlijeđenima nema djece.

TROGIR - Mladić sa područja Trogira uhićen je rano jutros nakon što je jučer na YouTube-u otkrivena njegova video poruka u kojoj poziva na terorizam i nove napade u Zagrebu u kojemu su prošlog tjedna eksplodirale dvije bombe, doznaje se u splitskoj policiji. U PU splitsko-dalmatinskoj su službeno kazali kako su temeljem video zapisa postavljenog na internetu, a koji se odnosi na eksplozije u Zagrebu, policijski službenici utvrdili identitet osobe s video zapisa. "Uhićen je muškarac nad kojim je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam opisano u članku 99. Kaznenog zakona", izjavila je Antonela Lolić iz Odnosa s javnošću splitske policije koja istražuje je li još netko povezan s mladićem i postavljanjem video uratka. Mladić, kojemu policija i dalje ne otkriva identitet i godine, u svojoj je osmominutnoj video poruci snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu, te svoj video nazvao "Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu". Sebe je nazvao "komandir Šamil", a dok je snimao poruku bio je odjeven u vojnu jaknu bez rukava. U video poruci "komandir Šamil" javnosti poručuje kako je ključno izbjegavanje civilnih žrtava jer bi to bilo kontraproduktivno. Pozvao je na napade na vojarne, policijske postaje i specijalce.

ZAGREB - Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabrana je na autocestama, državnim i županijskim cestama u većem dijelu unutrašnjosti, pa nema slobodnog pravca u smjeru Dalmacije, Istre i Slavonije. Zbog snijega, promet teče otežano u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Istri, Dalmaciji i mjestimice u Slavoniji pada kiša. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica. Upozorava se vozače da na put ne kreću bez zimske opreme te prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Zimski uvjeti su proglašeni na dionicama autocesta, gdje je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema, na A1 Zagreb/Lučko -Gospić, A2 Zagreb-Macelj (duž cijele autoceste), A3 Bregana-Lipovac između čvorova Bregana i Kutina, A7 GP Rupa-čvor Diračje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i čvora Bosiljevo. Zimski uvjeti su i na većini državnih te županijskih cesta u Lici, Gorskom kotaru i u Hrvatskom primorju na području općine Klana, zaleđu općine Matulja, Opatije i Lovranske Drage te u zaleđu Novog Vinodolskog, kao i na dionici brze ceste B8 tunel Učka-Matulji. I na cestama u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj na snazi su zimski uvjeti.

ZAGREB - Zbog snježnog nevremena i bure autobusi iz Dalmacije, Istre i Kvarnera u Zagreb kasne oko dva sata, a linije iz kontinentalnog dijela u kašnjenju su od pola sata do 45 minuta, najviše sa sisačkog područja, doznaje se na zagrebačkome Autobusnom kolodvoru. Po informacijama od 9, 30 sati, za sada nema otkazanih autobusnih linija s polaskom iz Zagreba. U zagrebačkoj zračnoj luci doznaje se da za sada snježne padaline nisu uzrokovale teškoće u prometu zrakoplova. Minimalnih kašnjenja je bilo, ali ona nisu bila zbog vremenskih uvjeta, rečeno je u zračnoj luci. Unatoč vrlo nepovoljnim vremenskim uvjetima u većem dijelu zemlje, sve željezničke pruge su otvorene za promet, no velike količine snijega na nekim linijama uzrokuju kašnjenja putničkih vlakova

ZAGREB - U Zagrebu 210 ekipa čisti zagrebačke prometnice, a količine soli dostatne su da se odgovori na trenutačni snježni val, rekao je za Hinu voditelj podružnice Zagrebačkih cesta Alen Gospočić. Gospočić je kazao da 210 ekipa na terenu čisti sve prioritetne od vitalnog interesa za grad, od javnih gradskih prometnica, mostova, vijadukta i nadvožnjaka i prilaza ključnim institucijama grada. Naglasio je da za sada u zimskoj službi raspolažu dodatnom količinom soli da odgovore na snježni val. "Nadamo se prestanku oborina i da ćemo u kratkom vremenu očistiti grad", rekao je dodavši da će se boriti sa snijegom sve dok ne stane. Građane Zagreba zamolio je za strpljenje rekavši da će gradska zimska služba doći u sve ulice u gradu i dati svoj maksimum kako bi grad normalno funkcionirao. Iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) javljaju kako su zbog zimskih uvjeta na cestama privremeno obustavljene autobusne linije 104, 105, 128, 129B, 131,135, 139, 142, 150, 201 i 233.

KARLOVAC - Nešto više od 40 centimetara snijega u Karlovcu jutros stvara probleme u prometu, no sve su glavne gradske prometnice ipak prohodne. Zimska služba Čistoće već je jučer u 18 sati prešla na treći stupanj pripravnosti, što podrazumijeva uklanjanje snijega s prometnica svim raspoloživim strojevima i ralicama. Prema informaciji policije, sve su glavne gradske prometnice ipak prohodne, kao i svi glavni cestovni pravci na području Policijske uprave karlovačke. Zbog proglašenih zimskih uvjeta sve su državne ceste i autocesta A1 i A6 zatvorene za kamione s prikolicom i tegljače, te za kamione iznad 7,5 tona nosivosti, no ta se zabrana zbog četrdeset i više centimetara napadalog snijega odnosi i na sve županijske i lokalne ceste, te za ceste u Karlovcu, priopćili su jutros centri 112 i 192. Prema podacima iz Zimske službe Hrvatskih cesta, karlovačke PU i zimske službe karlovačke tvrtke Čistoća sve su raspoložive snage na terenu i čiste prema prioritetima.

ČAKOVEC - Zbog napadalog snijega danas u međimurskom mjestu Štrigovi, na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske, nema nastave jer više od 80 posto tamošnjih učenika u školu dolazi autobusom. Kako je rekao ravnatelj Osnovne škole Štrigova Stanislav Rebernik, više od 80 posto djece u školu dolazi autobusom, a budući da ni lokalne ni državne ceste nisu očišćene, nastava se ne može održati. Naime, dodao je ravnatelj, osim djece, čak ni učitelji nisu mogli doći na posao. U Čakovcu je u 9 sati izmjereno 30 centimetara snijega koji i dalje pada. Iz čakovečkog Centra 112 izvijestili su da autobusni i željeznički promet teče uz neznatna kašnjenja te da nije bilo kvarova na elektroenergetskim sustavima. Po dosadašnjim informacijama policije, zbog vožnje neprilagođene uvjetima na prometnici, dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih.

ZAGREB - Šef osiguranja bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Davor Blažević, posvjedočio je na suđenju Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci u slučaju Fimi media da je nekada najmoćniji hrvatski političar bio štićena osoba do kraja 2010., to jest više od godinu dana nakon odlaska s dužnosti. Iako je iz Blaževićeva iskaza proizlazilo da je Sanader bio pod cjelodnevnom zaštitom i u vrijeme kada je pod prijetnjom kaznenog progona 9. prosinca 2010. pobjegao iz Hrvatske u Austriju, gdje je dan kasnije uhićen, u MUP-u se doznaje da mu je zaštita ukinuta u rujnu te godine. Policajac koji je suspendiran jer je kontaktirao s tada već optuženim Sanaderom, otkrio je da je i osobno jednom prilikom posudio novac iz "crnog HDZ-ova fonda" u koji se, po tvrdnjama tužiteljstva, slijevao novac ilegalno izvučen iz državnih institucija i tvrtki. Iako je od MUP-a primao plaću i novac za putne troškove, Blažević je kazao da je kod optužene bivše HDZ-ove blagajnice krajem 2008. podigao 10 tisuća kuna za putne troškove. Na suđenju zbog optužbi da su preko privatne agencije Fimi media iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna svjedočio je i Sanaderov portretist Tihomir Lončar koji je potvrdio da je bivšem premijeru, nakon što je Sanader kupio jednu njegovu umjetninu, poklonio nekoliko svojih slika vrijednih od 300 do 2000 eura.

ZADAR - Zadarska policija osumnjičila je 20-godišnjeg mladića da je krivotvorio novčanice od 200 kuna koje je zatim u opticaj stavio uz pomoć trojice maloljetnika. Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave (PU) zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom iz okolice Zadra kojeg se sumnjiči da je potkraj prosinca na svom osobnom računalu izradio najmanje 24 krivotvorene novčanice u apoenima od 200,00 kuna koje je zatim dao trojici maloljetnika u dobi od 15 i 16 godina koji su novčanicama plaćali robu i usluge u pekarnicama, kioscima, ugostiteljskim objektima i diskoteci u Zadru, izvijestila je jutros policija. Pretragom automobila u vlasništvu 20-godišnjaka policijski službenici pronašli su i oduzeli 10 krivotvorenih novčanica, a u sklopu kriminalističkog istraživanja oduzeti su mu računalo i skener. Protiv svih je podnesena kaznena prijava državnom odvjetniku za mladež zbog krivotvorenja novca.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙