FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Na današnji dan prije 21 godinu Hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Tog 15. siječnja 1992. kada je Hrvatska postala međunarodno priznata država, Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje je, tada priznate granice, Hrvatska izišla tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, nakon šest godina. Te večeri, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio: "Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana". Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezinog proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a već idućeg dana novonastale države uzajamno su se priznale. Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila u Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije. Dva dana prije EU, 13. siječnja, Hrvatsku je priznala Sveta Stolica.

ZAGREB - Autobusni promet, domaći i međunarodni za sada se odvija se redovito, prema voznom redu. U zračnom prometu također nema teškoća i odvija se prema redu letenja uz neznatna kašnjenja. Sve su željezničke pruge jutros prohodne, ali velike količine snijega uzrokuju teškoće u prometu i zabilježena su kašnjenja putničkih vlakova, a na linijama na kojima su otkazani lokalni putnički vlakovi, brzi i IC-vlakovi voze kao putnički, odnosno zaustavljaju se u svim kolodvorima i stajalištima kako bi svi putnici stigli do svojih odredišta.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je danas da su gradske ulice puno bolje očišćene od snijega nego jučer te najavio da će u ranim popodnevnim satima "sve funkcionirati kao zagrebačka vura". "Neću bit živ dok to ne riješimo", izjavio je Bandić novinarima uoči konferencije za novinare u povodu 8. izdanja teniskog turnira PBZ Zagreb Indors. "Kad sam vidio da je vrag odnio šalu preuzeo sam stvari u svoje ruke", rekao je zagrebački gradonačelnik koji je još sinoć najavio da "preuzima" stožer Zimske službe. Dodao je da svaki sat vremena prima izvješće o stanju na terenu i koja je tramvajska ili autobusna linija izvan funkcije. Iz sata u sat ćemo imati bolje stanje, ustvrdio je Bandić. Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800-2554 na koju će građani 24 sata dnevno moći prijavljivati probleme sa snijegom.

PAZIN - Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu rekao kako "njemu imputirati da je Talijane u Istri nazvao fašistima može samo Jakovčić i pokvareni ljudi te kako se to ne usuđuje učiniti niti Furio Radin". "Nećete me posvađati s Talijanima, ja ih volim. Uostalom, ja svaki dan spavam s Talijankom, prema tome nemojte mi ulaziti u spavaću sobu", poručio je Kajin dodavši kako je danas predsjedniku Izvršnog odbora Talijanske unije Mauriziju Tremulu poslao pismo u kojem ga je izvijestio o onome što je javno izrekao na račun Talijana u Istri. Kajin je poručio "Jakovčiću i njegovim PR agencijama financiranih javnim novcem" da ga ne mogu zavaditi s nacionalnim manjinama. "Mi nemamo novaca, medije i PR agencije. Mi u izbore idemo kao u partizane 1941. godine, ali znamo da ćemo pobijediti jer je naša ideja ona koja oslobađa Istru straha i nepotizma", izjavio je.

ZAGREB - Postavljanje dvojezičnih napisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom bi trenutku bio čin veleizdaje, poručila je danas Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata iz koje traže ponovno utvrđivanje broja Srba u Vukovaru i 20-godišnji moratorij na primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina na tom području. S konferencije za novinare održane ispred Hrvatskog sabora pozvali su sve "slobodoumne Hrvate i Hrvatice" da im se pridruže na prosvjednom skupu u Vukovaru u subotu, 19. siječnja, na kojemu će biti donesene odluke koje će proslijediti Saboru i Vladi. Podatke od 34,8 posto srpskog stanovništva u Vukovaru ocjenjuju lažnima i traže ponovno utvrđivanje koliko na tom području ima Srba. "Tražimo da se Vlada i Sabor očituju o tome da ćirilici nema danas mjesta u Vukovaru. Za nas Vukovarce ona bi sada značila nož u leđa, a za 10 do 15 godina bit će nož u prsa", rekao je u ime udruge, organizator prosvjednog skupa koji će se održati u Vukovaru pukovnik Petar Janjić Tromblon. Uvođenje dvojezičnih napisa nazvao je "ponovnom veleizdajom", koja je "počinjena" 2002. godine (kada je donesen zakon), a "ovjerena" 2010. u hrvatskom parlamentu.

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo potpisao je danas ugovore o stipendiranju ukupno 417 vukovarskih studenata, koji studiraju na visokim učilištima i sveučilištima u zemlji i inozemstvu. Grad Vukovar stipendira 98 studenata prve godine studija, 247 studenata druge i viših godina studija, 8 apsolvenata i još 64 studenta s kojima ima sklopljene ugovore na više godina. Mjesečna stipendija iznosi 800, 700, ili 500 kn ovisno o ostvarenim kriterijima. Iz gradskog proračuna za stipendije ove je godine izdvojeno dva milijun kuna dok je milijun kuna izdvojen iz posebnog fonda akcije "Solidarnost za Vukovar" i drugih izvora.

ŠIBENIK - Šibenska policija zaplijenila je gotovo 21,5 kilograma marihuane i uhitila 27-godišnjaka iz Bilica, dok za 30-godišnjakom iz Zagreba još traga, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je o završetku istrage govorio načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić. Policija sumnjiči 27-godišnjaka iz Bilica i 30-godišnjaka iz Zagreba za neovlašteno posjedovanje, proizvodnju i trgovanje drogama i tvarima zabranjenim u športu, a tijekom istrage kaznenu prijavu "zaradio" je i 27-godišnjak iz Šibenika koji se tereti za pomaganje u počinjenu kaznenog djela. Marihuana je pronađena 9. siječnja kod Pirovca u automobili koji je prevozila vučna služba. Tijekom istrage djelatnici šibenske policije, osim vozila, pretražili su i stan, osobno vozilo i mobitel 27-godišnjaka iz Bilica, gdje su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s kaznenim djelom. Nakon dovršene istrage, 27-godišnji Biličanin je pritvoren, a protiv 27-godišnjeg Šibenčanina bit će podnesena kaznena prijava. Policija još uvijek traga za 30-godišnjim Zagrepčaninom koji je Biličaninu prodao drogu.

ZAGREB - Izložba umjetničkih rješenja spomenika papi Ivanu Pavlu II. i rješenja uređenja neposrednog okoliša ispred crkve sv. Križa u Gružu u Dubrovniku otvorit će se večeras u zagrebačkoj galeriji Bačva u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Izložena rješenja rezultat su natječaja koji je krajem prošle godine proveo Grad Dubrovnik u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika. Između 19 primljenih radova, ocjenjivački sud na čelu s povjesničarkom umjetnosti Željkom Čorak, za prvonagrađeni rad odabrao je djelo akademske kiparice Marije Ujević-Galetović i arhitekta Branka Silađina. U obrazloženju stoji kako je taj rad "usklađen u sinteznom shvaćanju oblika", a papa je "prikazan kao zamišljeni putnik, u svojoj kontemplativnoj i aktivističkoj dimenziji". Izložba ostaje otvorena do 22. siječnja, a umjetnička rješenja predstavit će se i u Dubrovniku od 1. do 10. veljače, u klaustru Dominikanskog samostana.

ZAGREB - Snimanje novog dugometražnog filma "Projekcije" redatelja Zrinka Ogreste, u čijem je fokusu psihoterapijska seansa na završnoj godini četverogodišnje Edukacije iz grupne psihoterapije u Zagrebu, počelo je u Zagrebu, izvijestio je danas producent tog filma Interfilm. Film nastaje prema scenariju Lade Kaštelan, a radnja te nekonvencionalne filmske priče ograničena je na jedan prostor, neprekinutu radnju i neprekinuto vrijeme. U glumačkoj postavi su Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Pajić, Ksenija Marinković, Luka Petrušić, Doris Šarić Kukuljica, Jasna Bilušić, Polona Juh i Vladimir Jurc.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙