FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski Ustav dobro je odmjerio odnose i suradnju među državnim tijelima, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na novinarski upit kako tumači polemike u javnosti treba li povećati razinu ovlasti Predsjednika Republike, a predstavnici saborskih klubova stava su kako jačati treba razinu parlamentarne demokracije. "Mislim da je u Hrvatskoj politički sustav vrlo stabilan i da je Ustav dobro odmjerio odnose i suradnju među državnim tijelima", rekao je Leko nakon sjednice saborskog Predsjedništva. Novinari su za komentar rezultata anketa u javnosti, koje su objavljene u medijima i po kojima polovica ispitanika nema ništa protiv davanju većih ovlasti Predsjedniku Republike, pitali i druge članove saborskog Predsjedništva. Potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak (HDZ) rekao je kako u njegovoj stranci nisu razmatrali mogućnosti povećanja ili smanjenja predsjedničkih ovlasti, s obzirom da u Hrvatskoj trenutno ima puno važnijih stvari od ovlasti Predsjednika Republike. Predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Dinko Burić rekao je da, što se tiče aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, njegove ovlasti ne samo da ne bi trebalo povećavati, nego ih svesti samo na protokolarni dio. Za jačanje parlamentarne demokracije zauzeo se i predsjednik Kluba SDSS-a Milorad Pupovac, ističući da Hrvatskoj nedostaje jaka uloga parlamenta. Za predsjednika Kluba HSU-a Silvana Hrelju su predsjedničke ovlasti, i treba li ih mijenjati, vječno pitanje ravnoteže koje stalno treba preispitivati.

ZAGREB - Hrvatski sabor u iduću srijedu počinje prvu ovogodišnju sjednicu, koja je zakazana na četiri tjedna, odlučilo je danas saborsko Predsjedništvo. Nakon sjednice Predsjedništva, predsjednik Sabora Josip Leko novinarima je izjavio kako predloženi dnevni red nove saborske sjednice broji 44 točke (17 točaka sa zadnje prošlogodišnje sjednice i 27 novih). Leko je rekao kako je trajanje sjednice zakazano na četiri tjedna, u kojih se planira odraditi veći dio točaka dnevnog reda, ali i naglasio kako će Sabor, ukoliko ne bude dovoljno četiri tjedna zasjedanja, u kontinuitetu raditi bez prekida, s obzirom da se iz Vlade očekuju novi zakonski prijedlozi. Saborsko se Predsjedništvo, izvijestio je, dogovorilo kako će inzistirati da ponedjeljkom u Saboru zasjedaju radna tijela (odbori) i zastupnički klubovi, a utorkom za radna tijela, kako bi se njihov rad mogao planirati i usuglasiti s vanjskim članovima odbora.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli pozvao premijera Zorana Milanovića da se očituje o izjavi i kvalifikaciji kandidata za župana Damira Kajina, koji je predsjednika Talijanske unije Furija Radina "usporedio s Mussolinijem", te je tako, dodao je, "Talijane praktički proglasio ponovno fašistima". "Premijer mora jasno reći podupire li takvog kandidata za istarskog župana jer je on stao iza Kajina, a ne istarski SDP", rekao je Jakovčić. Dodao je kako premijer "ne može i ne smije šutjeti o tome" jer će - ako to učini - "biti jasno da daje prešutnu potporu Kajinu, što je u modernoj Hrvatskoj zastrašujuće". Po njegovim riječima, jedan premijer mora imati hrabrosti i reagirati te svojem kandidatu za župana poručiti: "Dosta je bilo, ne podržavamo te više." "Ovo je nakon toliko desetljeća zapravo najnoviji pokušaj da se Hrvati i Talijani zavade u Istri, a onda dolaze na red i ostali sugrađani koji su došli živjeti u Istru", istaknuo je Jakovčić. Potvrdio je kako je sada svima jasno da je raspuštanje istarskoga i pulskoga SDP-a bio izravan pokušaj da se Istra i Pula destabiliziraju šest mjeseci prije lokalnih i županijskih izbora.

ŠIBENIK - Kandidat HDZ-a za šibenskoga gradonačelnika je dr. Željko Burić, ravnatelj šibenske Opće bolnice, najavila je danas ta stranka na konferenciji za novinare. Kandidat za zamjenika šibenskoga gradonačelnika na lokalnim izborima u svibnju bit će Danijel Mileta, bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. "Velika je čast biti kandidat za gradonačelnika jedne velike stranke kao što je HDZ", rekao je danas novinarima Željko Burić i dodao kako će se u kampanji voditi moralnom obvezom i odgovornošću prema stranačkim kolegama i prema sugrađanima. "Kao dijete Šibenika koje se nakon fakulteta vratilo kući", rekao je, godinama je slušao kako je Šibenik "prekrasan stari grad velikih mogućnosti koje tek trebaju doći do izražaja". Danas, nastavio je, kada je postao kandidat za gradonačelnika, i "dalje sluša o potencijalu koji ima taj grad".

SPLIT - Savez za građansku i etičku Hrvatsku najavio je danas na konferenciji za novinare u Splitu kako će nositelj njihove liste za splitsko Gradsko vijeće te Županijsku skupštinu na lokalnim izborima u svibnju ove godine biti don Ivan Grubišić. Osim liste za splitsko Gradsko vijeće, Savez za građansku i etičku Hrvatsku istaknuo je i listu za gradska vijeća Omiša, Solina, Kaštela i Podstrane. Još se ne zna tko će se iz Saveza za građansku i etičku Hrvatsku kandidirati za dužnost gradonačelnika i župana. "Kandidate za gradonačelnika i župana još nismo istaknuli samo zato što senat saveza još razmišlja, razgovara i traži najbolja rješenja", rekao je don Ivan Grubišić.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović danas je kazao kako su sve ekipe zimske službe na terenu i u datim uvjetima čine sve kako bi prometnice što bolje očistili, no ako snijeg i dalje bude padao istim intenzitetom spomenuo je i mogućnost proglašenja elementarne nepogode. "Zasad izgleda kao da radimo Sizifov posao, a radit ćemo i dalje", kazao je Čović u izjavi novinarima na Trgu bana Jelačića, nakon što je sa Zimskom službom i direktorima Holdingovih podružnica: ZET-a, Zagrebačkih cesta, Čistoće, Zagrebparkinga i drugih obišao grad i vidio sve neuralgične točke gdje se promet odvija usporeno i otežano. Podsjetio je da su se sinoć dobro pripremili za padaline i da su posao odradili izvanredno dobro jer su ulice bile očišćene. "Sada, uvidom na terenu, vidimo dosta problema, promet se odvija otežano, a glavni uzrok je taj što snijeg neprekidno pada cijelo jutro", kazao je Čović. Naveo je da je svih 210 ekipa zimske službe na terenu.

VUKOVAR - Samo nekoliko od ukupno 470 učenika vukovarske Tehničke škole Nikole Tesle pojavilo se jutros, prvoga dana drugog polugodišta, na nastavi u školi koja se već treću godinu obnavlja, potvrdio je ravnatelj škole Đorđe Lukić. Prema njegovim riječima, nedolazak učenika na nastavu rezultat je odluke Vijeća roditelja škole koje je odlučilo kako neće pustiti djecu na nastavu jer unatoč brojnim obećanjima obnova škole još nije završena. "Naša se škola obnavlja već treću godinu i radovi nikako da završe unatoč obećanjima kako će se to dogoditi. Posljednje takvo obećanje bilo je da će obnova završiti do 15. siječnja, a ubrzo nakon toga i školske dvorane", kaže Lukić dodajući kako međutim prema njegovoj procjeni radovi još neće završiti za najmanje dva mjeseca.

KARLOVAC - U Karlovačkoj županiji snijeg je uzrokovao tri veća kvara u opskrbi električnom energijom, ali je prijepodne popravljen dalekovod u Tounju i niskonaponska mreža u Dugoj Resi prema Netretiću te u selima Paljugu i Toplicama, doznaje se od tehničkog direktora karlovačke Elektre Josipa Kekića. Župan Vučić rekao je kako zbog prekida opskrbe električnom energijom nije radila Osnovna škola Netretić te da zbog visokog snijega nisu radile još četiri manje područne škole, ali stanje se normaliziralo. Sve su ceste u županiji prohodne, a promet nadzire policija.

ZADAR - Proslava 20. obljetnice akcije Maslenice ove će se godine održati od 19. do 22. siječnja, a na svečanu akademiju koja će se održati u utorak, zadnji dan, doći će predsjednik Republike Ivo Josipović i general Ante Gotovina, najavili su danas organizatori. Na konferenciji za novinare Zadarske županije i predstavnika braniteljskih udruga danas je u Zadru predstavljen program obilježavanja 20. godišnjice akcije Maslenice. Župan Stipe Zrilić istaknuo je da je tom akcijom napokon spojen sjever i jug Hrvatske te oslobođen dobar dio zadarskoga zaleđa.

VIROVITICA - Nepoznati lopovi oštetili su u petak 11. siječnja u Kokočevcu u blizini Orahovice spomen-ploču hrvatskim braniteljima, priopćila je danas virovitičko-podravska Policijska uprava. Policija je utvrdila kako su nepoznati lopovi otkinuli mramornu spomen-ploču s postolja i bacili je na stranu, a s metalnog stupa pokraj spomen-obilježja otkinuli su i ukrali metalnu ploču s nazivom ulice koja nosi ime poginuloga vojnog policajca. Za počiniteljima se još traga. Spomen-ploču postavila je nedavno u čast svojim suborcima - hrvatskim braniteljima Momiru Krmpotiću i Milanu Puhaniću - Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovice 1990.-1991, a za sutra je najavljeno njezino svečano otkrivanje, rekao je predsjednik te udruge Antun Grahovac. "Bez obzira na vandalski čin, spomen-ploču ćemo vratiti na njezino mjesto, a ploču s nazivom ulice koja je otuđena zamijenit ćemo novom i sutra održati svečanost otkrivanja spomen-obilježja", istaknuo je Antun Grahovac.

OSIJEK - U nesrećama koje su se prošle godine dogodile na prometnicama Osječko-baranjske županije poginulo je 27 osoba, dvije osobe više nego 2011. godine, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Glasnogovornica Policijske uprave Ivana Delaš rekla je na konferenciji za novinare da su se prošlog tjedna u toj županiji dogodile 33 prometne nesreće. Poginula je 58-godišnjakinja u sudaru osobnih automobila 9. siječnja na državnoj cesti D-34 u blizini Valpova. U ostalim prometnim nesrećama tri su osobe teže ozlijeđene, 12 lakše, a u šest slučajeva sudionici prometnih nesreća imali su nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙