FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je u četvrtak najavila nova lansiranja raketa dugog dometa i nuklearne testove koji će biti upereni protiv Sjedinjenih Država, dramatično pojačavši svoje prijetnje zemlji koju naziva "zakletim neprijateljem". "Nećemo zamaskirati činjenicu da su razni sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo lansirati, te nuklearni test koji ćemo uskoro provesti, usmjereni prema SAD-u", objavio je sjevernokorejski nacionalni obrambeni odbor, a prenijela agencija KCNA. Do objave je došlo dan nakon što je Vijeće sigurnosti u rezoluciji jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u prosincu. Južna Koreja i drugi promatrači vjeruju da je Sjeverna Koreja tehnički spremna za svoj treći nuklearni test i da odluka o datumu ovisi o novom čelniku Kim Jong-unu. Kina, najvažnija sjevernokorejska diplomatska saveznica, pristala je na rezoluciju usvojenu u srijedu. Njome se, između ostaloga, potvrđuju i osuđujuće rezolucije nakon dvaju sjevernokorejskih nukleranih testova 2006. i 2009. godine. Kinesko pristajanje na rezoluciju bio je težak diplomatski udarac za Pjongjang, a ova će sjevernokorejska prkosna najava biti veliki izazov za Peking, koji prolazi kroz proces tranzicije vlasti. Novi predsjednik Xi Jinping i novo partijsko čelništvo dužnost će preuzeti u ožujku.

PEKING

Kina je u četvrtak sve strane uključene u sjevernokorejski problem pozvala na suzdržanost, pošto je ta zemlja najavila nova lansiranja raketa dugog dometa i nuklearne testove koji će za cilj imati Sjedinjene Države. "Sve bi se strane trebale suzdržati od akcija koje mogu dovesti do rasta napetosti u regiji", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei. "Nadamo se da će svi ostati mirni i dobro odmjeriti svoje riječi i akcije, uzimajući u obzir svoje dugoročne interese", dodao je. Washington je pozvao Pjongjang da ne provodi novi nuklearni test. "Hoće li Sjeverna Koreja to učiniti, ovisi o njoj. Nadamo se da neće. Pozivamo ih da to ne čine. Ovo nije vrijeme za podizanje napetosti na Korejskom poluotoku", rekao je Glyn Davies, američki posebni predstavnik za Sjevernu Koreju koji se baš nalazi u posjetu Seulu. Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja može izvesti nuklearni test već u veljači, u vrijeme kada će na dužnost stupiti nova južnokorejska predsjednica ili kada se slavi godišnjica rođenja bivšeg vladara Kim Jong-ila. Sjevernoj Koreji su rezolucijama UN-a i nametanjem sankcija zabranjeni nuklearni pokusi i uvoz nuklearne tehnologije.

LJUBLJANA - Iako slovenski carinski djelatnici i granična policija nastavljaju svoj bijeli štrajk u četvrtak, današnji carinski postupci na graničnim prijelazima s Hrvatskom na slovenskoj strani odvijaju se brže nego u srijedu, doznaje se od izvora u slovenskoj carinskoj upravi. Teretna vozila za carinjenje na graničnim prijelazima Gruškovje (Macelj) i Obrežje (Bregana) od jutros čekaju dva do tri sata. Parkiralište s teretnim vozilima koji čekaju na carinski postupak u Obrežju ujutro je bilo puno, ali se to tumači činjenicom da je teretni promet četvrtkom nešto intenzivniji, iako većih kolona nema. Kako javljaju slovenski mediji, carinici za razliku od ostalih sindikata javnog sektora svoj štrajk danas nastavljaju, ali sa "smanjenim intenzitetom", što znači da su carinski postupci kraći nego u srijedu. Štrajkački odbor sindikata carinika navodi da su spremni ponovno zaoštriti carinsku kontrolu ako se vlada u predstojećim danima ne reagira na njihove zahtjeve. Oko 1400 djelatnika te službe zabrinuto je naime smanjenjem plaća za ovu godinu zbog mjera štednje, ali i nejasnom perspektivom jer ne znaju kakav će status imati nakon ulaska Hrvatske u EU, kada slovenska granica prestaje biti granicom Unije.

VARŠAVA - Bivši primas Rimokatoličke crkve u Poljskoj kardinal Jozef Glemp umro je u srijedu navečer u 83. godini, objavila je poljska biskupska konferencija. Glemp je umro u bolnici u Varšavi u kojoj se liječio od raka pluća. Bio je varšavski nadbiskup od 1981. do umirovljenja 2006. godine. Na toj dužnosti i na mjestu poljskog primasa naslijedio je legendarnog poljskog kardinala i borca protiv komunizma Stefana Wyszynskog.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙