FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 22. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

JERUZALEM - Otvorena su birališta na parlamentarnim izborima u Izraelu na kojima se očekuje se dodatno skretanje zemlje u desno i ponovna pobjeda premijera Benjamina Netanyahua. Oko 5,65 milijuna izraelskih birača pozvano je u utorak na izbore za novi parlament. Prema zadnjim anketama, stranka desnice Likud koju vodi Netanyahu i njezina saveznica, stranka Yisrael Beiteinu kojoj je na čelu ultranacionalist Avigdor Lieberman, trebale bi dobiti između 32 i 35 od ukupno 120 mjesta u Knessetu. Za obje bi to bio rezultat lošiji od sadašnjeg saziva u kojem imaju 42 zastupnika. Oko 15 mjesta umjesto sadašnja tri mogao bi dobiti nacionalistički vjerski pokret Židovsko ognjište kojemu je na čelu Naftali Bennett, ljubimac židovskih naseljenika, političar koji želi pripojiti 60 posto Zapadne obale. Među strankama centra, Laburisti kojima predsjeda Shelly Yachimovich trebali bi dobiti 16 ili 17 mjesta. Yesh Atid, druga i nova stranka centra dobila bi između 10 i 13 mjesta, a HaTnuah, pokret koji je osnovala bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni 7 ili 8 mandata. Sve ankete govore o pobjedi bloka desnice/krajnje desnice nad umjerenim strankama koje su razjedinjene i zato "Bibi" Netanyahu, lider najjače liste, može biti gotovo siguran u treći premijerski mandat.

LISABON - Najmanje je 15 ljudi ozlijeđeno u sudaru dvaju putničkih vlakova u ponedjeljak navečer blizu Coimbre, u središtu Portugala, objavila je tamošnja služba civilne zaštite. Sudar regionalnog i međugradskog vlaka dogodio se na postaji Alfarelos oko 21,30 po mjesnom vremenu. Vlak koji povezuje Lisabon i Porto udario je u drugi vlak pri čemu su vagoni iskočili iz tračnica i neki su potpuno uništeni. Na mjestu nesreće nalazi se više od 140 vatrogasca, a ozlijeđeni su prevezeni u bolnicu u Coimbri. Uzroci nesreće još nisu poznati, a željeznički promet između Lisabon i Porta i dalje je u prekidu. Portugalski mediji nagađaju da je ulje na tračnicama onemogućilo kočenje jednog od vlakova.

BERLIN - Njemačka i Francuska u utorak obilježavaju 50. godišnjicu potpisivanja povijesnog Elizejskog sporazuma koji je zapečatio pomirenje dviju zemalja koje su dvaput ratovale u prvoj polovini 20. stoljeća, javlja BBC. Elizejski sporazum, poznat i kao Sporazum o prijateljstvu, potpisali su francuski predsjednik Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer u Parizu 22. siječnja 1963. godine. Povodom pedesete godišnjice danas će se u Berlinu održati zajednička sjednica njemačkog i francuskog parlamenta, zajednička sjednica dviju vlada i sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Unatoč usponima i padovima u odnosima, Berlin i Pariz ostali su glavna snaga oblikovanja Europske unije. De Gaulle je svojedobno Europu opisao kao kočiju u kojoj je "Francuska kočijaš, a Njemačka konj". Suradnja dviju zemalja kamen je temeljac europskog napretka. Francuska zastava danas će se u Berlinu vijoriti uz Njemačku, a dvije su zemlje zajednički izdale prigodne poštanske marke, kovanice i ostale suvenire. "Kada su ove dvije zemlje složne, iz toga većinom proizlaze dobra rješenja", kazala je u ponedjeljak kancelarka Merkel najavljujući obilježavanje Elizejskog sporazuma.

HAVANA - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez dobro je raspoložen, šali se i daje upute za latinoamerički summit koji će se krajem mjeseca održati u Čileu, objavio je u ponedjeljak navečer ministar vanjskih poslova Elias Jaua koji je Chaveza posjetio na Kubi. "Zemljaci, dolazim sa sastanka s zapovjednikom i predsjednikom Hugom Chavezom. Pričali smo viceve i šalili se", napisao je ministar na Twitteru i objasnio da je predsjednik donio odluke o venezuelskom sudjelovanju na summitu Zajednice latinoameričkih zemalja i Kariba 26. i 27. siječnja u Santiagu. "Prenio sam mu vaše dobre želje i privrženost", nastavio je Jaua koji se nalazi na prvom putovanju u inozemstvo nakon nedavna imenovanja za ministra vanjskih poslova po Chavezovoj odluci. Glasine da je Chavez u agoniji znog komplikacija koje su se razvile nakon teške operacije u Havani, posljednjih su dana ustupile mjesto glasinama da se venezuelanski predsjednik, koji se javnosti nije obratio i nije viđen od 11. prosinca, počeo oporavljati.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙