FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 13. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

PARIZ - Veliko prosvjedno okupljanje protiv legalizacije istospolnih brakova u Francuskoj, što je jedno od važnijih obećanja socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea iz predizborne kampanje, počelo je u nedjelju popodne u Parizu. Organizatori koje podržava Katolička crkva i desna oporba namjeravaju vršiti javni pritisak na parlament koji 29. siječnja treba početi raspravu o nacrtu prijepornog zakona o legalizaciji brakova i mogućnosti usvajanja djece istospolnim parovima. "Ovaj prosvjed test je za Francoisa Hollandea jer se tu vrlo jasno vidi da u Francuskoj postoje milijuni Francuza jako zabrinutih zbog te reforme", kazao je Jean-Francois Cope, glavni tajnik glavne oporbene stranke UMP-a. Povorci se pridružio i pariški nadbiskup kardinal Andre Vingt-Trois kako bi izrazio "podršku" i ohrabrenje organizatorima prosvjeda protiv istospolnih brakova. Policija očekuje između 150.000 i 300.000 sudionika. Okupljanje za legalizaciju istospolnih brakova predviđeno je za 27. siječnja.

BRUXELLES - Umjesto dosadašnjih stotinjak modela vozačkih dozvola u Europskoj unji, od subote 19. siječnja počet će se izdavati jedinstvene nove plastične dozvole formata kreditnih kartica. Nova direktiva o vozačkim dozvolama stupa na snagu 19. siječnja 2013. godine, što znači da će sve nove dozvole izdane nakon toga datuma u svim zemljama članicama morati biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu. Novim propisima ukidaju se vozačke dozvole s neograničenim važenjem koje imaju neke zemlje članice i one će morati biti zamijenjene do 19. siječnja 2033. godine. Zemlje članice imaju mogućnost izdavati dozvole s rokom važenja od 10 ili 15 godina. Dozvole za profesionalne vozače vrijedit će pet godina, a kod svakog produljenja važnosti profesionalni vozači morat će proći liječnički pregled.

BAMAKO/PARIZ - Treći dan za redom francuski ratni zrakoplovi bombardiraju islamske pobunjenike u Maliju, dok u glavni grad Bamako pristiže dodatni broj francuskih vojnika koji će dočekati snage Zapadnoafričke unije, javlja u nedjelju Reuters. Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je kazao da je dramatična intervencija francuskih snaga spriječila da islamski pobunjenici, za koje se tvrdi da su povezani s Al-Kaidom, zauzmu Bamako. Le Drian pojašnjava da francuski borbeni zrakoplovi bez prestanka bombardiraju pobunjenike koji su u travnju zauzeli golemo pustinjsko područje na sjeveru zemlje. Mete bombardiranja su njihova uporišta u gradovima Gao, Lere i Douentza. Zapad se pribojava da bi islamisti mogli koristiti Mali kao bazu za napad na zapadne interese, formirajući liniju poveznicu s pristašama Al-Kaide u Jemenu, Somaliji i sjevernoj Africi. Trenutno je u Bamaku raspoređeno 550 francuskih vojnika. Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u subotu da će Francuska će nastaviti vojnu misiju u Maliju kako bi pripremila teren za predstojeću intervenciju afričkih snaga koja ima potporu UN-a, EU-a i Afričke unije.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. zatražio je "dostojanstven život" za sve migrante i izbjeglice u nedjelju tijekom Angelusa na Trgu svetog Petra. "Neka se te osobe svuda primi i pomogne im se", rekao je Papa pred okupljenim vjernicima. Papa je podsjetio da je kršćanima misija da budu "svjedoci božje ljubavi za svaku osobu". "Ta je misija važna sad kad obilježavamo Međunarodni dan migranata i izbjeglica", dodao je, pozvavši katolike da budu "blizu onih koji pate, a nemaju glas koji se čuje". Papa je migrante opisao kao "nositelje vjere i nade u svijetu". U subotnjem izdanju L'Osservatore Romana kardinal Antonio Maria Veglio, predsjednik Papinskog vijeća za pastoral migranata i raseljenih osoba, osudio je "žaljenja vrijednu" situaciju izbjeglica iz Sirije čiji bi se broj od više od pola milijuna mogao udvostručiti sljedećih mjeseci.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙