FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da će se osobno angažirati i učiniti sve da dođe do rješenja spora s Hrvatskom oko Ljubljanske banke koji bi omogućio da Slovenija pravodobno ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. "Jedini uvjet za to koji postavlja Slovenija jest povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima", rekao je Erjavec u emisiji Slovenske televizije. U njoj su u četvrtak navečer predsjednici slovenskih parlamentarnih stranaka govorili o aktualnoj političkoj krizi koja prijeti raspadom sadašnje vlade i prijevremenim izborima. Erjavec je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), jedne od triju stranaka u petočlanoj koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše koje su najavile odlazak iz vlade zbog negativnog nalaza protukorupcijske komisije o Janšinoj imovinskoj kartici. "Čak ako budem ministar vanjskih poslova u ostavci, moja prva zadaća bit će rješenje otvorenog pitanja Ljubljanske banke, kako bismo na vrijeme ratificirali hrvatski pristupni ugovor", rekao je Erjavec u emisiji.

ALŽIR - Trideset talaca, među kojima sedmero stranaca, ubijeno je u operciji alžirske vojske koja je u četvrtak krenula u akciju oslobađanja stotina talaca koje je islamistička gerila držala u plinskom postrojenju Tinganturinu na istoku zemlje, objavio je kasno u četvrtak izvor u alžirskoj službi sigurnosti. Izvor je kazao da su među poginulim stranim taocima dva japanska, dva britanska i jedan francuski državljanin. Nacionalnosti ostalih zasad nisu poznate. Moguće je da će broj žrtava rasti jer vojska još pretražuje postrojenje nakon završetka operacije oslobađanja, kazao je izvor i dodao da je u akciji ubijeno najmanje 11 islamista, uključujući i vođu skupine Abu al-Baraa. Tijekom operacije nekoliko stotina alžirskih radnika zatočenih u postrojenju i nekolicina stranih uspjela je pobjeći. Glasnogovornik alžirske vlade potvrdio je nešto ranije da su u vojnoj akciji oslobađanja talaca u pustinjskom plinskom postrojenju neki taoci poginuli, ali i da je vojska bila prisiljena pokušati ih osloboditi jer su propali pregovori s otmičarima.

BEČ - Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i iranski dužnosnici su u četvrtak navečer u Teheranu završili novi krug pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu, ali napredak nije ostvaren, doznaje se u Beču od diplomatskog izvora bliskog IAEA-i. Izaslanstvo IAEA-e je u srijedu stiglo u Tehran nadajući se da će postići dogovor koji bi inspektorima agencije omogućio da pregledaju tajna iranska nuklearna postrojenja. Izaslanstvo je vodio šef međunarodnih nuklearnih inspektora Belgijanac Herman Nackaerts, a na čelu iranskih pregovarača je bio iranski predstavnik u IAEA-i Ali Asghar Soltanija. Iranski mediji javljaju u četvrtak kako bi se novi krug razgovora trebao održati 12. veljače. Razgovori koji se otežu godinu dana, vode se o potpisivanju sporazuma koji bi omogućio stručnjacima UN-a da slobodno istražuju iransku nuklearni program, za koji se sumnjaju da je vojni, što Teheran kategorički opovrgava. Agencija želi slobodniji pristup postrojenjima, dokumentima i pojedincima, posebice u vojnoj bazi Paršinu, gdje su se, kako pretpostavljaju, provodili testovi konvencionalnih eksplozija, potrebnih za izradu atomske bombe.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u četvrtak priznale vladu u Somaliji, prvi puta nakon 20 godina tijekom kojih je u toj zemlji vladao rat i kaos, rekla je državna tajnica Hillary Clinton u Washingtonu u nazočnosti novog somalskog predsjednika Hasana Šeika Mohamuda. "Prvi puta od 1991. Sjedinjene Države priznaju somalsku vladu", rekla je Clinton na konferenciji za novinare. Šefica američke diplomacije izjavila je da je "zadovoljna što Somalija ima reprezentativnu vladu i političke institucije, što je važan korak na putu normalizacije" te zemlje nakon raspada sustava središnje vlasti u zemlji. Kriza u Somaliji je kulminirala 1991. svrgavanjem Siada Barrea s vlasti i kolapsom središnje vlasti. Somalski predsjednik Hasan Šeik Mohamud, izabran u rujnu 2012. vidi u toj diplomatskoj gesti Washingtona "novu eru" za svoju zemlju. Islamističke pobunjenike su iz glavnog grada Mogadišua 2011. istjerale snage Afričke unije (Anisom), ali oni i dalje kontroliraju ruralna područja na jugu i u središtu Somalije.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙