FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten izrazio je u utorak uvjerenje da će Hrvatska i Slovenija ubrzo pronaći rješenje za spor oko Ljubljanske banke te da će se Hrvatska pridružiti Europskoj uniji. "Podržavamo pristupanje Hrvatske Europskoj uniji...to je dobro za Hrvatsku, EU i hrvatske susjede. Nadamo se da će dvije zemlje što prije pronaći zadovoljavajuće rješenje oko pitanja Ljubljanske banke", kazao je Merten o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu koju Ljubljana još nije ni započela. Merten je također ocijenio da buduće članstvo Hrvatske u Europskoj uniji neće utjecati na njezino stajalište prema zemljama regije te da će Zagreb i dalje iskazivati interes za stabilnu i naprednu Bosnu i Hercegovinu. "Na Zagreb gledamo na način da će i dalje iskazivati interes za stabilnu i naprednu BiH", kazao je Merten na susretu s predstavnicima medija u Novinarskom domu povodom skupa kojeg su organizirali Američko veleposlanstvo i Zajednica bivših studenata američkih sveučilišta u Hrvatskoj - U.S. Alumni Community of Croatia (USACC).

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u pobjedničkom govoru nakon parlamentarnih izbora naglasio je da će najveći izazov njegove buduće vlade biti sprečavanje Irana da razvije nuklearno oružje. "Ponosan sam što mogu biti vaš premijer i hvala vam što ste mi dali prigodu da po treći put vodim Državu Izrael", kazao je Netanyahu (63) rano u srijedu pred okupljenim pristašama. Izlazne ankete nakon izraelskih parlamentarnih izbora pokazale su da Netanyahuova stranka Likud u koaliciji s ultranacionalističkom strankom Yisrael Beitenu ostaje najjači blok u Knessetu s 31 od 120 zastupnika, iako je to 11 manje u odnosu na aktualni saziv parlamenta. Ako se izlazne ankete pokažu točnima, a u Izraelu je to obično tako, izraelski je premijer na dobrom putu da ostane na dužnosti jer će desni blok ukupno imati tijesnu većinu u parlamentu. Netanyahu je kazao da će pokušati sastaviti najširu moguću koaliciju, sugerirajući da će ići dalje od tradicionalnih saveza s ostalim desnim i vjerskim strankama. "Nova vlada će voditi računa i o vojnoj snazi kako bi se mogli suprostaviti izazovima s kojima smo suočeni. U tom kontekstu prvi je izazov spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje", kazao je Netanyahu u svom govoru.

BERLIN - Angela Merkel i ja smo "na istoj valnoj duljini", rekao je u utorak Francois Hollande, a njemačka kancelarka je dodala da između njih postoji "kemija", u prigodi proslave 50. obljetnice francusko-njemačkog prijateljstva na kojoj su se dvoje čelnika počeli oslovljavati s 'ti'. "Na istoj smo valnoj duljini", rekao je francuski predsjednik na tiskovnoj konerenciji, odgovarajući na pitanje o njihovu odnosu koji slovi kao hladan i uglavnom utemeljen na interesu. "Možda je najbolje čuvana tajna da među nama postoji kemija", rekla je kancelarka dodavši kako "tako možemo mirno surađivati". I Hollande i Merkel koji imaju 58 godina, podsjetili su u ponedjeljak pred dvjestotinjak mladih što su se okupili u kancelaričinu uredu, da su imali tek osam godina kada su bivši njemački kancelar Konrad Adenauer i general Charles De Gaulle potpisali Elizejski ugovor koji je 22. siječnja 1963. potvrdio francusko-njemačko prijateljstvo. "Nije vam promaklo da ne pripadamo istim političkim strankama", rekao je također francuski predsjednik, izrazivši ipak zadovoljstvo "onime što su postigle" Francuska i Njemačka otkako je u svibnju stupio na vlast. Hollande je spomenuo europski sigurnosni mehanizam, proračunski pakt, bankovnu uniju i njihovu "suradnju kako bi Grčka ostala u eurozoni". "Pogledajte to pa ćete vidjeti da smo na istoj valnoj duljini", istaknuo je.

MOSTAR - Eventualna oslobađajuća presuda šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne pred Haaškim sudom za Hrvate u BiH imala bi jednaku važnost kao za Hrvatsku oslobađanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača, izjavio je u utorak u Mostaru Luka Mišetić, Gotovinin odvjetnik, pozivajući vlasti u Hrvatskoj na obranu istine o Domovinskom ratu koju je utvrdio i sud. "Kao što je Gotovina simbol za Hrvatsku, tako bi i oslobađanje šestore značilo za Hrvate u BiH. Značilo bi skidanje jedne ljage o karakteru proteklog rata i jedno olakšanje za njih i za Hrvatsku", rekao je Mišetić na novinarski upit nakon što je održao tribinu na kojoj je govorio o značenju presude u slučaju Gotovina-Markač. Mišetić je dodao da bi eventualna osuda bila "neugodna za Hrvatsku" a imala bi političke, pravne i diplomatske posljedice i za Hrvate u BiH i za Hrvatsku u kojoj se, tvrdi, ne posvećuje dovoljna briga.

PJONGJANG - Sjeverna je Koreja u srijedu zaprijetila da će ojačati svoj nuklearni program pošto je Vijeće sigurnosti UN-a osudilo lansiranje njezine rakete u prosincu. "Poduzet ćemo mjere da osnažimo naše vojne obrambene kapacitete, uključujući i sredstva nuklearnog odvraćanja", objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova. Vijeće sigurnosti je nešto ranije jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u prosincu. Iako rezolucijom, kojoj se priklonila i tradicionalna sjevernokorejska saveznica Kina, nisu uvedene nove sankcije Sjevernoj Koreji nego su samo nešto proširene već postojeće, diplomati je smatraju velikim diplomatskim udarcem za tu zemlju. U rezoluciji se osuđuju sjevernokorejska kršenja prethodnih rezolucija, kojima su Pjongjangu zabranjeni nuklearni i testovi balističkih projektila te uvoz tehnologije za te programe. U dokumentu Vijeće sigurnosti izražava svoju odlučnost da poduzme akciju u slučaju eventualnog sljedećeg lansiranja sjevernokorejske rakete ili nuklearnog testa. Pjongjang je u svojoj brzoj reakciji, osim najave da će pojačati vojne kapacitete, poručio da neće sudjelovati u šesterostranim pregovorima u denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Ti razgovori u kojima su sudjelovali Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Rusija, Kina i Sjedinjene Države ionako su zamrznuti od 2008. godine. Južna Koreja je nedavno priopćila da je Pjongjang tehnički spreman za novi nuklearni test i da satelitske snimke pokazuju da aktivno radi na svojim nuklearnim postrojenjima.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙