FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić rekao je da do današnjeg susreta hrvatskih i srbijanskih premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića u Beogradu dolazi na zajedničku inicijativu i da EU nije mogla imati presudu ulogu u njegovoj oragnizaciji jer je "nemoguće da Bruxelles određuje susjedsko ponašanje dviju zemalja". "Bruxelles je načelno uvijek za to da se razvija suradnja u regiji i dobrosusjedski odnosi. Ali ne kroji nam Bruxelles redoslijed poteza. EU uvijek potiče dobru suradnju, ali da nam uređuje susjedski život - to nije istina", rekao je Mrkić u razgovoru za Politiku od srijede, a prenosi agencija Beta. I hrvatska i srpska strana htjele su da dođe do susreta Milanovića i Dačića, kazao je. "Kad god sam se našao sa (šeficom hrvatske diplomacije) Vesnom Pusić rekao sam da je naš premijer spreman za susret, da nema nikakvih problema da se sretne s Milanovićem, a da nas dvoje trebamo napraviti nešto što će jednostavno služiti kao osnova za susret na takvoj razni", kazao je Mrkić, dodavši kako su hrvatska kolegica i on uspjeli u toj namjeri. Na pitanje zašto se Milanović neće susresti i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Mrkić je kazao da se s Vesnom Pusić dogovorio da se ide postupno. "Ako premijeri naprave novi korak unaprijed, onda idemo na najvišu razinu", rekao je Mrkić. On je dodao da nije istina da Nikolić nije htio primiti Milanovića, niti je Milanović rekao da ne želi ići Nikoliću, nego se poštuje dogovor - "da sve stvari odsad radimo s razlogom, a ne da nam je parada bitnija od rada". Po njegovim rečima, Dačić i Milanović će danas razgovarati o eurointegracijama, imovini Srba u Hrvatskoj i drugim temama koje su dvjema zemljama važne.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel je potvrdila u utorak u razgovoru za radio da Berlin razmatra logističku ili humanitarnu pomoć za francusku vojnu intervenciju u Maliju. "Razmišljamo hoćemo li pružiti logističku podršku ili humanitarnu pomoć", rekla je kancelarka u razgovoru za njemački radio NDR Info. To je prva izjava kancelarka Merkel o Maliju od početka vojnih operacija protiv islamističkih skupina prošlog tjedna. Kancelarka je isključila njemačko sudjelovanje u sukobima protiv islamističkih skupina koje su preuzele kontrolu na sjeveru Malija u travnju 2012. i izazvale strahovanja da bi cijela zemlja mogla postati teren ekstremista povezanih s al-Kaidom. "Nećemo sudjelovati u borbenoj misiji, ali držimo da našim partnerima treba logistička pomoć", objasnila je Merkel. Ona je također upozorila na opasnost da Mali padne u ruke ekstremista.

NEW YORK - Parlament američke savezne države New Yorka u utorak je usvojio jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u SAD-u, što je prva zakonodavna akcija poduzeta nakon tragičnog pokolja u osnovnoj školi u susjednom Connecticutu. Zakon su prihvatili i donji dom parlamenta u kojem većinu imaju demokrati i gornji dom u kojem su većina republikanci. Zakon je odmah po izglasavanju potpisao guverner Andrew Coumo. Zakonom se proširuje zabrana za posjedovanje jurišnog oružja, limitira kapacitet spremnika streljiva i uvode nove mjere za držanje oružja podalje od psihički oboljelih. Svo oružje u privatnom vlasništvu u državi morat će se ponovo registrirati. Guverner Coumo, demokrat, najavio je usvajanje novog zakona odmah nakon pokolja u Newtownu, kada je poremećeni napadač Adam Lanza ubio 20 djece, šest učiteljica i svoju majku. "Vjerujem da je ovo najbolji zakon u cijeloj zemlji. Veći dio je čisti zdrav razum. Nažalost, zdrav razum je mnoge izbjegavao dug niz godina", rekao je Coumo, naglasivši da je dosadašnji zakon o kontroli naoružanja imao toliko rupa da je bio neprovediv. Američki predsjednik Barack Obama će u srijedu u Bijeloj kući predstaviti svoje prijedloge za smanjenje nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama

BRUXELLES - Europska unija najavila je u utorak da će deblokirati 100 milijuna eura za pomoć palestinskim vlastima i Agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA). EU je odlučila na početku godine isplatiti prvi dio svoje pomoći za palestinski narod za 2013. kako bi jamčila podršku palestinskim vlastima i kako se ne bi prekinula podrška UNRWA, navela je Europska komisija u priopćenju. Ona je precizirala da ta tranša pomoći iznosi 60 milijuna eura za mehanizam podrške palestinskim vlastima, njezin proračunski deficit, javne službe i upravu. Ta pomoć će biti upotrijebljena za isplate plaće djelatnika i mirovina za prvo tromjesječje. Oko 40 milijuna će biti isplaćeno za proračun UNRWA za programe obrazovanja, zdravstva i socijalnih službi na Zapadnoj Obali i u Gazi, kao i u Jordanu, Siriji i Libanonu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙