FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

LJUBLJANA - Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph A. Mussomeli izjavio je da Slovenija i Hrvatska trebaju naći kompromis oko Ljubljanske banke do 1. srpnja kada je predviđen ulazak Hrvatske u EU i da je takvo stajalište Sjedinjenih Država načelno prema obje strane, a ne pritisak na jednu od njih. "Naše poruke i Hrvatskoj i Sloveniji su identične. Obje trebaju naći kompromis", rekao je Mussomeli u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote, na primjedbu da se izjave američkih dužnosnika da Slovenija treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom mogu shvatiti kao pritisak na slovensku stranu koja ratifikaciju uvjetuje pitanjem Ljubljanske banke o čemu još nije postignuto obostrano prihvatljivo rješenje. "Naša je poruka da je potrebno naći kompromis", rekao je Mussomeli, dodavši da i Slovenija treba biti svjesna kako je eventualni izostanak pravodobnog rješenja postavlja u "tešku situaciju". "Ako Hrvatska 1. srpnja ne uđe u Europsku uniju, to će biti katastrofa ili u najmanju ruku vrlo nesretna situacija za Hrvatsku, za Sloveniju i za cijelu Europsku uniju", rekao je Mussumeli, dodavši da su stajališta SAD-a u tom pogledu jednako "tvrda" i prema Sloveniji i prema Hrvatskoj.

ALŽIR - Više od 20 stranaca još se nalazi zatočeno ili su nestali na području velikog plinskog postrojenja u alžirskoj pustinji u subotu, dva dana nakon što je alžirska vojska pokrenula prijepornu akciju spašavanja talaca. Otmica stranih i alžirskih radnika u plinskom postrojenju In Amenasu, jedna od najvećih međunarodnih talačkih kriza posljednjih desetljeća u subotu je ušla u svoj četvrti dan. Islamisti koji stoje iza otmice povezuju se s al-Kaidom. Broj i sudbina žrtava otmice još nije utvrđena, a alžirska vlada dužnosnike zapadnih zemalja drži podalje od mjesta sukoba. Razna izvješća govore o ubijenih 12 do 30 talaca i ističu mogućnosti da se desecima još ne zna sudbina, uključujući Norvežane, Britance, Amerikance i Japance. U postrojenju je bilo i radnika iz Francuske, Irske, Rumunjske, s Filipina i drugih zemalja. U petak navečer alžirska vojska imala je pod kontrolom sve smještajne barake i zgrade u In Amenasu dok su se islamisti zabarikadirali u samom proizvodnom dijelu s nepoznatim brojem talaca. Alžirska vojska zasad je odustala od daljnjih napada i pokušava dogovoriti mirno rješenje krize s preostalim islamistima zabarikadiranim u proizvodnom dijelu In Amenasa.

ŽENEVA - Nakon tjedan dana zamršenih pregovora pod okriljem UN-a, 140 zemalja svijeta usvojilo je Međunarodnu konvenciju o živi koja će omogućiti smanjenje zagađenja tim visoko toksičnim metalom, izvijestilo je u subotu švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. Sporazum će omogućiti smanjenje emisije žive koja je vrlo toksična za zdravlje i okoliš na globalnoj razini. Pretjerano izlaganje živi škodi imunitetu te može utjecati na ostale probleme, poput psiholoških, probavnih, potom na gubitak zuba, uzrokovati kardiovaskularne ili probleme dišnih puteva. Cilj potpisivanja nove konvencije je smanjiti proizvodnju i upotrebu žive, osobito u industrijskoj proizvodnji. Konvencijom se rješava i pitanje njezina skladištenja te odbacivanja otpada. Konvencija će se simbolično potpisati u listopadu 2013. u japanskom gradu Minamati, u znak počasti i sjećanja njegove stanovnike koji su desetljećima bili izloženi vrlo snažnoj koncentraciji žive. Proces pregovora konvenciji o živi prije desetak godina počele su Švicarska i Norveška.

NEW YORK - Američka tvornica zrakoplova Boeing obustavila je isporuke novih 787 Dreamlinera dok se ne riješi problem s litijskom baterijom zrakoplova. Boeing je u priopćenju za javnost objavio da će nastaviti proizvoditi te zrakoplove, ali ih neće isporučivati dok se problem ne riješi. Svih 50 Boeingovih 787 Dreamlinera u komercijalnoj uporabi prizemljeno je nakon prisilnog slijetanja letjelice japanske kompanije All Nippon Airways zbog pregrijavanja litijske baterije. Nećemo isporučivati Dreamlinere sve dok nam Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) ne da zeleno svjetlo da je problem riješen, navodi se u priopćenju. Zrakoplov Boeing 787 Dreamliner neće ponovno letjeti dok vlasti ne budu "tisuću" uvjerene da je siguran, izjavio je ranije u petak američki ministar prometa Ray LaHood.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙