FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dduk
ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u ponedjeljak na zahtjev Francuske kako bi se razgovaralo o stanju u Maliju, najavio je u nedjelju francuski dužnosnik. "Vijeće sigurnosti sastat će se u ponedjeljak poslije podne na zahtjev Francuske kako bi se razgovaralo o stanju u Maliju", rekao je Brieuc Pont, glasnogovornik francuske misije pri UN-u. "To je korak koji poduzima Francuska kako bi informirala o stanju Vijeće sigurnosti te kako bi se razmijenila mišljenja između članica Vijeća i glavnog tajništva UN-a", kazao je. Francuska je u petak započela vojnu misiju u Maliju kako bi pripremila teren za predstojeću intervenciju afričkih snaga čiji je cilj ukloniti islamističke teroriste s malijskog teritorija.

PARIZ - Napredovanje islamističkih skupina prema jugu Malija zaustavljeno je i Francuska je počela "djelovati na pozadinske baze terorista" na sjeveru zemlje, rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "Teroristi su zaustavljeni. Danas počinjemo djelovati na pozadinske baze terorista" na sjeveru, rekao je Fabius za medije RTL/LCI/Figaro, spomenuvši udare na Gao, islamističko uporište na sjeveru Malija. Dodao je da je Alžir dao odobrenje za prelijetanje francuskih zrakoplova iznad svog teritorija. Nešto ranije, Pariz je objavio da su u ratu u Maliju u nedjelju prvi put korišteni bombarderi Rafale stacionirani u Francuskoj. Opovrgnuvši informaciju da su francuski vojnici bili zatečeni otporom koji su im pružali radikalni islamisti, ministar je podsjetio da francuska operacija ima tri zadaće: "zaustaviti napredovanje terorista", "pomoći da Mali vrati osvojena područja, za što će trebati više vremena" i "provesti rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti" koja predviđa politički dijalog i izradu programa razvoja zemlje.

MOSKVA - Francuski glumac Gerard Depardieu koji odnedavno ima rusku putovnicu, u nedjelju je na ruskoj televiziji kritizirao oporbu u Rusiji i branio stajalište Kremlja o mladim ženama iz rock skupine Pussy Riot koje služe zatvorsku kaznu. "Ruska oporba nema programa, nema ništa, postoje samo neki pametni ljudi poput Kasparova (bivši svjetski šahovski prvak koji je prešao u oporbu), što je dobro za šah i to je sve. No, politika je puno zamršenija stvar", rekao je glumac u razgovoru za rusku javnu televiziju u Bakuu, u Azerbajdžanu, gdje sudjeluje u dokumentarnom filmu o Alexandreu Dumasu i Kavkazu. Oporbeni čelnik Sergej Udaljcov narugao se tim izjavama i pozvao Depardieua na sljedeće prosvjede koje organizira oporba.

SUBOTICA - Gradska vlast u Novom Sadu zamijenit će sve latinične natpise na autobusima koji pokazuju prema kamo vozilo ide nazivima isključivo na ćirilici, čime namjerava "pridonijeti povratku ćirilice na novosadske ulice", prenijeli su u nedjelju vojvođanski mediji. "Povratak ćirilice na novosadske ulice predstavlja važan korak ka očuvanju kulture, tradicije i duha ovog grada, a smatram da je zanimljivo i za turiste koji nas posljednjih godina u velikom broju posjećuju", izjavio je zamjenik gradonačelnika Novog Sada i dužnosnik Demokratske stranke Srbije (DSS) Borko Ilić. Zamjena latiničnih naziva ćiriličnim svih gradskih institucija u Novome Sadu počela je nedugo poslije promjene vlasti u ovome gradu, početkom rujna 2012.

(Hina) xduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙