FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Vlada je počela razgovore s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o modifikaciji fiskalnog pravila koje Hrvatska zbog petogodišnje recesije vrlo teško može ispuniti, izjavio je ministar financija Slavko Linić nakon današnjeg sastanaka sa zamjenicom generalne direktorice MMF-a Nemat Shafik u Banskim dvorima. Počeli smo razgovore s MMF-om da zajedno s njihovim fiskalnim uredom pokušamo unaprijediti model fiskalnog pravila u Hrvatskoj, uvažavajući petogodišnju recesiju i dosta žestoke zahvate u smanjenju rashoda u prošloj godini, rekao je Linić novinarima. Hrvatska je svjesna da se pravila moraju poštivati, mi samo govorimo o neprilagođenosti našeg fiskalnog pravila uvjetima recesije i želimo da nam institucija koja poznaje fiskalna pravila širom svijeta pomogne pronaći bolji model, poručio je Linić. Fiskalno pravilo traži da se ukupni rashodi općeg proračuna, kao udjel u BDP-u, smanje za najmanje jedan postotni bod godišnje. Kada nema gospodarskog rasta, smanjenje rashoda za jedan posto kroz neko vrijeme donosi više štete nego koristi. Očito je to u Europi drukčije i kvalitetnije riješeno, jer se mora uvažavati probleme koje izaziva restrukturiranje pojedinih tvrtki i gospodarskih grana, te u tom dijelu naći formule koje će olakšati stanje, ističe ministar financija. Na današnjem sastanku nije se razgovaralo o mogućem aranžmanu s MMF-om jer to u ovom trenutku Hrvatskoj nije potrebno, rekao je Linić.

ZAGREB

Desetominutnom vježbom djeca nižih razreda zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec predstavila su danas dio prvog modula Zdravstvenog odgoja "Živjeti zdravo", koji osim za tjelesnu aktivnost uključuje smjernice za osobnu higijenu, pravilnu prehranu i mentalno zdravlje. Kako bi se stvorile zdrave životne navike i sačuvalo zdravlje dobiveno rođenjem od danas će se u učionicama vježbati deset minuta, a djeca će biti normalno obučena jer je riječ o nezahtjevnim, ali efikasnim vježbama, rekla je Sanja Musić Milanović, članica Povjerenstva za Zdravstveni odgoj i suautorica 1. modula. Još ovo polugodište doći će i do promjene školskog jelovnika kojima bi se izbacio vrh prehrambene piramide, šećeri i zasićene masne kiseline, najavila je Musić Milanović. Znamo da će biti otpora, ali potrebno je samo šest tjedana da se usvoje određene prehrambene navike, a promjene u vrtićima pokazuju da drukčiji jelovnik ne košta više od sadašnjeg, možda i nešto manje, dodala je. Musić smatra važnim i da djeca jedu na početku školskog dana kako bi mogla normalno raditi.

ZADAR

Mimohodom sjećanja nastavljeno je danas u Zadru obilježavanje 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica, a središnja svečanost bit će sutra. Mimohod branitelja sa 148 ratnih zastava postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu krenuo je jutros uz pratnju Gradske glazbe Zadar s Branimirove obale, preko gradskog mosta i središtem grada stigao do crkve sv. Šime gdje je služena sveta misa. Program obilježavanja akcije Maslenica nastavljen je u Kneževoj palači izložbom crteža i skica generala Franje Feldija, te predstavljanjem knjige Tomislava Marijana Bilosnića "Samostalni vod umjetnika" i izložbom fotografija raznih autora koje su nastale tijekom Domovinskog rata na zadarskom bojištu. Središnja svečanost obilježavanja 20. godišnjice vojno redarstvene operacije Maslenica održat će se sutra u nazočnosti, kako je najavljeno, državnoga vrha i generala Ante Gotovine, koji je s pokojnim generalom Jankom Bobetkom planirao i vodio akciju. Dan će početi budnicom Gradske glazbe, a središnji događaji su polaganje vijenaca i nakon toga svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u 11,30 sati, na kojoj se očekuje obraćanje predsjednika Vlade, Sabora i Republike Zorana Milanovića, Josipa Leke i Ive Josipovića te župana Stipe Zrilića.

ZAGREB

Bivša tajnica i privremena direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Boženka Vranar posvjedočila je da je na suradnji s marketinškom agencijom Fimi media preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki, inzistirao tadašnji šef Fonda Vinko Mladineo ističući da je riječ o "višoj politici". Svjedočeći na suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u svjedokinja je kazala da ju je Mladineo jednom prilikom pozvao na sastanak s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak i u Zakonu o javnoj nabavi tražio mogućnosti izuzeća od njegovih odredbi. "Usprotivila sam se, no Mladineo nije uvažio moju primjedbu. Razljutio se i rekao da je on pravnik, da zna protumačiti zakon i da ga moram slušati", kazala je svjedokinja. Prisjetila se i Mladineovih riječi da "zna što radi" jer je to "viša politika". Mladineo je, po njenim riječima, i prije tražio da se sva raspoloživa sredstva za promidžbu uplate Fimi mediji, unatoč ranije preuzetim obvezama prema drugim tvrtkama. O suradnji s agencijom Nevenke Jurak danas su svjedočili i direktor tvrtke Montmontaža plino-vodovod Zdenko Lovrić te čeknik Dukatove prijevozničke tvrtke Ralu Davor Užbinec koji je kazao da je Fimi mediji plaćena faktura od 609 tisuća kuna za oslikavanje vozila koje nikada nije obavljeno.

VODICE

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev uputila je pismo ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdaš Dončiću u kojem zahtjeva hitno ponovno otvaranje ispostave vodičke Lučke kapetanije. Vodička gradonačelnica od ministra traži i objašnjenje za zatvaranje vodičke Lučke kapetanije krajem prošle godine, kada je lučki kapetan otišao u mirovinu, a na njegovo mjesto nije primljen novi djelatnik. Tako su Vodice ostale bez educirane i ovlaštene osobe koja bi obavljala dužnosti Kapetanije, navodi gradonačelnica u pismu i ističe da je vodička ispostava po učinku smještena među prvih deset ispostava u Hrvatskoj. Područje Grada Vodica, podsjeća gradonačelnica, obuhvaća dvije marine i 99 nautičkih milja, na tom je teritoriju registrirano 2300 plovila, a u sezoni još 900 stranih plovila. Vodička luka broji 90.000 dolazno-odlaznih putnika, a ispostava vodičke Lučke kapetanije godišnje obavi više od 3500 upravnih i neupravnih predmeta i kontrolira pomorsko dobro. Ispostava sudjeluje u izdavanju koncesijskih odobrenja i nadzire ih, a ima ih više od 400. Vodice su jedno od većih turističkih središta na Jadranu, veliki dio turističke ponude odnosi se i na nautički turizam, zbog čega je ispostava godišnje prihodovala 600.000 do 800.000 kuna, pa je po učinku smještena među prvih deset ispostava u Hrvatskoj, navodi gradonačelnica.

ZAGREB

Hrvatski znanstvenici Iva Tolić-Norrelykke s Max Planck Instituta za staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu i Nenad Pavin s Fizičkoga odsjeka zagrebačkoga PMF-a u studiji objavljenoj u prosinačkom broju američkoga časopisa "Nature Cell Biology" otkrili su kako krajevi proteinskih niti trepere u krugu oko kromosoma sve dok ne nađu kinetokore s kojima se povezuju, a to otkriće moglo bi biti važno za razvoj novih terapija kod oboljenja od raka. Autori studije Iana Kalinina, Amitabha Nandi, Petrina Delivani, Mariola R. Chacón, Anna H. Klemm, Damien Ramunno-Johnson, Alexander Krull, Benjamin Lindner, Nenad Pavin i Iva Tolić-Norrelykke istraživali su proces stanične diobe mikrotubula na primjeru afričkoga kvasca, koja se dijeli na dvije jednake polovice te uočili kretanje unutar stanice, gdje slobodni krajevi proteinskih niti trepere u krugu oko kromosoma sve dok ne nađu kinetokore s kojima se onda povezuju. Tolić-Norrelykke je rekla kako rezultati istraživanja protuslove dosadašnjoj slici toga procesa. Mikrotubuli ne rastu izravno prema svomu cilju, nego u vrtnji ovisnoj samo o temperaturi trepere oko središta kromosoma dok ih ne uhvate. Podrobno razumijevanje stanične diobe važno je među ostalim stoga što se djelovanje mnogih lijekova protiv raka temelji na kočenju toga procesa, istaknula je.

ZAGREB

Znanstvenici tvrtke Genos, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i Medicinskih fakulteta u Osijeku i Splitu otkrili su u sklopu velikoga međunarodnog konzorcija biomarker za jedan oblik dijabetesa koji se naziva MODY, a rezultate istraživanja objavio je časopis "Dijabetes", službeno glasilo Američke asocijacije za dijabetes, priopćila je tvrtka Genos. Tvrtka ističe kako je rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo važno jer oni trebaju drukčiju terapiju koja može dugi niz godina kontrolirati bolest bez pojave komplikacija. Za navedeni biomarker tvrtka Genos, kako navodi, ima trećinu patentnih prava za to otkriće, a nedavno je bila i finalist Europske nagrade za inovacije. Zahvaljujući tome Hrvatska je uz Veliku Britaniju jedina zemlja u svijetu u kojoj će vrlo brzo biti moguće provesti ovaj tip testiranja pacijenata kod kojih postoji sumnja na MODY podtip dijabetesa, stoji u priopćenju.

SPLIT

Iz predvorja kapelice samostana u Splitu ukradeno je brončano poprsje teško 30 kilograma, izvijestila je splitska policija. Nepoznati kradljivac ušao je u subotu poslijepodne u samostansku kapelicu u Sukoišanskoj ulici, odakle je ukrao brončano poprsje oca Stjepana Sorića visoko 70 centimetara i teško 30 kilograma. Još se ne zna vrijednost ukradenog poprsje. Policija traga za lopovom i ukradenim poprsjem.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙