FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 20. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

OPATIJA - Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić danas je izjavio kako i dalje smatra da Registar branitelja nije trebalo objaviti jer su se i do sada provodili postupci protiv "onih koji su zalutali u popis hrvatskih branitelja", te je najavio zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonsklih odredbi kojima je omogućeno objavljivanje Registra. "Ostajem i dalje pri svom mišljenju da je Registar branitelja dokument koji je striktna tajna Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. U njemu postoje ljudi koji ne zaslužuju da se njihovim imenima briše pod i ne zaslužuju, zbog onoga što su činili za Hrvatsku, da budu predmet nečijih osuda ili progona", rekao je Đakić odgovarajući u Opatiji na pitanja novinara je li promijenio mišljenje o Registru branitelja u kontekstu napisa o branitelju "lažnom ratnom invalidu" u Večernjem listu. Govoreći o postupcima protiv lažnih branitelja, Đakić je rekao da je "i u dosadašnjoj proceduri, u tihim postupcima, 2700 onih koji su eventualno zalutali u popis hrvatskih branitelja." Dodao je da je, prema svjedočenjima nekih branitelja, upitno i nekoliko mjeseci braniteljskog statusa ministra obrane Predraga Matića. Predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje Željko Dilber izjavio je novinarima treba utvrditi lažne branitelje i, dapače, sankcionirati ih i kazneno goniti, ali da se sve to moglo i bez objave Registra.

ZADAR - Najviše rangirana dužnosnica koja se bavi pitanjima razvoja pri Ujedinjenim narodima i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark danas je, prilikom potpisivanja dva nova projektna sporazuma između Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), suradnju s tom županijom ocijenila dobrom i najavila je kako će se UNDP-ova podrška njezinom razvoju nastaviti. Župan Zrilić i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louis Vinton potpisali su sporazume o provedbi sustavnog gospodarenja energijom u Zadarskoj županiji, te o stručnom osposobljavanju za pčelare na području Županije. Govoreći o dosadašnjoj suradnji s UNDP-om župan Zrilić je zahvalio vodećim ljudima te organizacije što su prepoznali potrebe zadarskoga područja i što je UNDP financijskim angažmanom pomogao svim dosadašnjim projektima. Administratorica UNDP-a Helen Clark istaknula je da njezin posjet Zadarskoj županiji nije slučajan. "Ponosni smo na suradnju s vama i brojne dobre primjere u radu s vama. Sporazumi koje smo potpisali su primjer daljnje implementacije naših razvojnih programa, a pogotovo na udaljenim ruralnim područjima i otocima," rekla je Clark.

ZAGREB - Povodom Dana socijalnog partnerstva, koji se u spomen na početak tripartitnog dijaloga u Republici Hrvatskoj obilježava 21. siječnja, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uputio je danas čestitke socijalnim partnerima izrazivši uvjerenost da je svima cilj graditi kvalitetnije radne odnose i društvo po mjeri čovjeka. "Pred nama je put prema gospodarskom oporavku i dugotrajnom prosperitetu. Socijalni dijalog je dio tog puta i usprkos povremenim nesporazumima, uvjeren sam da svakim danom ostvarujemo viši nivo uzajamnog uvažavanja i razumijevanja. Nadam se da će suradnja u okviru Gospodarsko-socijalnog vijeća biti još kvalitetnija sa zajedničkim ciljem - izgradnjom društva bez značajnih socijalnih konflikata, socijalnog mira i pravednosti", istaknuo je u čestitki ministar Mrsić. Podsjetio je da su pred svima nama izazovi preobrazbe društva i ulaska u punopravno članstvo EU. "Dugotrajno iskustvo i tradicija socijalnog partnerstva u europskim zemljama te postignuti rezultati primjer su da se do napretka ne dolazi niti lako niti brzo, no bolji put ka postizanju društvene kohezije Europa ne poznaje. Socijalni mir može se izgraditi isključivo strpljivim i odgovornim dijalogom svih nas", naglasio je ministar Mrsić.

ZAGREB - Policijski službenici zatekli su naoružanog 45-godišnjaka u pokušaju razbojništva i protupravnog oduzimanja slobode 22-godišnje zaposlenice trgovine Prehrane sinoć oko 20,40 sati na Prisavlju, izvjestila je danas Policijska uprava zagrebačka. Muškarac je u trgovinu ušao pred kraj radnog vremena i zaposlenici zaprijetio pištoljem te natjerao da zaključa ulazna vrata. Policijski službenici koji su naišli pozvali su ga da pusti prodavačicu da otključa vrata, što je nakon jednosatnog pregovaranja i učinio, te se predao policiji koja ga je uhitila.

Počinitelj je s područja Bjelovara i već je ranije evidentiran zbog kaznenih djela. U tom događaju nije bilo ozlijeđenih osoba, izvješćuje PUZ.

ZADAR - U utorak, 22. siječnja navršava se 20 godina od početka vojno-redarstvene akcije Maslenica, kojom su Oružane snage Republike Hrvatske u 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. Okupacijom trećine hrvatskoga teritorija godine 1991. srpski agresor je i komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila. Ugrozivši pritom čitavo hrvatsko primorje, prekinuo je prometnu povezanost između sjevera i juga Hrvatske, nakon čega se stanovništvo na jugu zemlje našlo u gotovo bezizlaznom položaju. Pod kodnim imenom "Gusar", akcija vojnih i redarstvenih snaga počela je u 6 sati ujutro 22. siječnja 1993. U tri dana u zadarskome zaleđu oslobođeno je petnaestak sela, te bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo i zrakoplovna baza Zemunik. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko - diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127. Operaciju su planirali i izvršili generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač.

(Hina) xdm yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙