FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 20. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

RIJEKA

Zatvoreni skup najviših tijela HDZ-a na kome političko vodstvo stranke raspravlja o pripremi i provedbi predstojećih lokalnih izbora nastavljen je danas u Opatiji plenarnim temama: o ustroju, organizaciji i načinu rada Izvršnog izbornog stožera za lokalne izbore, o umijeću uvjerljivog javnog nastupa te o etici i politici. U dvodnevnj klauzuri sudjeluje 250 članova najviših tijela stranke - Predsjedništva HDZ-a, Središnjeg odbora, Nadzornog odbora, Mladeži HDZ-a, Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“, članovi Kluba utemeljitelja „dr. Franjo Tuđman“ te saborski zastupnici, predsjednici Odbora HDZ-a i članovi izbornih stožera. Karamarko i dio sudionika klauzure bili su jutros na svetoj misi u opatijskoj Crkvi sv. Jakova. Nakon toga posjetili su Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe "Ivana Brlić Mažuranić" u Lovranu te ravnateljici Doma Sonji Kaplan predali donaciju od 20.000 kuna, prikupljenu tijekom klauzure. Na dvodnevnom zatvorenom skupu HDZ-a raspravlja se o pripremi i provedbi predstojećih lokalnih izbora, definiranju izborne strategije, izbornom sloganu te o smjernicama političkog marketinga, a Karamarko je novinarima jučer kazao da je smisao klauzure HDZ-a homogenizacija stranke te da će u fokusu interesa biti gospodarski program stranke i gospodarska situacija u zemlji. Danas, na kraju skupa, o učincima klauzure u završnom izlaganju govorit će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a potom će održati konferenciju za novinare. U Opatiji će poslijepodne, u 17 sati, sjednicu održati Središnji odbor HDZ-a.

VUKOVAR

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata Hrvatske (UMDDRH) u potpunosti podržava Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara i zahtjeve Stožera upućene Vladi Republike Hrvatske uz uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, priopćeno je iz te udruge. "Vukovar je simbol stradanja i obrane cijele Hrvatske, a svi oni koji su u obrani Vukovara i domovine izgubili živote, koji su nakon okupacije mučki ubijani po ratištima, iako su nevidljivi, i oni su stanovnici Vukovara, a njima je pravo na život, pravo na glas oduzeto od onih koji su svoju ideologiju promovirali i provodili pod zastavama s mrtvačkim glavama i porukama ispisanima na ćirilici", navode. Također ističu kako se ne protive pravima niti jedne nacionalne manjine na njegovanje tradicije i kulture, vjerskih običaja i drugih sadržaja. "Međutim, ne možemo prihvatiti slijepo provođenje ustavnih odredbi koje je moguće preispitati, dugoročno odgoditi, promijeniti ili ne primjeniti, a s ciljem sprječavanja novih podjela i sukoba, vrijeđanja osjećaja hrvatskog naroda, branitelja i stradalnika", navodi se u priopćenju. Stožer za obnovu hrvatskog Vukovara, koji su osnovali hrvatski branitelji, bivši logoraši, ratni invalidi i stradalnici Domovinskog rata koji žive u Vukovaru, protivi se uvođenju dvojezičnosti u Grad Vukovara te je od Vlade zatražio 50-godišnji moratorij na uvođenje dvojezičnosti.

MAKARSKA

Na Jadranskoj magistrali (D8) kod Baškog Polja od danas je uveden novi režim prometa zbog izgradnje novog raskrižja. Gradi se novo veliko raskrižje na predjelu Baško Polje gdje bi se do ljeta trebala, s raskršćem u dva nivoa, spojiti Jadranska magistrala i suvremena pristupna prometnica do južnog portala tunela Sveti Ilija u naselju Bast i skratiti vožnju od Makarskog primorja do Dalmatine. Od danas se prometuje jednim kolničkim trakom, a iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj kažu da će novi režim prometa na jadranskoj turističkoj cesti kod Baškog Polja vrijediti sve do potkraj travnja. Brzina kretanja vozila na tom je dijelu ceste ograničena je na 30 kilometara na sat, uz cestu su postavljeni znakovi upozorenja, a promet je reguliran žutom horizontalnom i svjetlosnom prometnom signalizacijom. Ujedno, zbog sigurnosti sudionika u prometu uz cestu su također tokom jučerašnjeg dana i sinoć kasno postavljeni metalni branici.

DUBROVNIK

Dubrovačka policija danas je pritvorila 22-godišnjeg državljanina Crne Gore kod kojega je na graničnom prijelazu Klek između Hrvatske i Crne Gore nađeno više od kilograma marihuane u vrećicama čipsa i smokija. On je bio putnik u autobusu kosovskih nacionalnih oznaka koji prometuje na relaciji Prizren-Dortmund. Policijski carinski djelatnici su u putnoj torbi 22-godišnjaka pronašli 5 vrećica čipsa i smokija u kojima se nalazilo više od kilograma marihuane. Uhićen je i doveden u postaju policije Metković na kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Osumnjičeni 22-godišnjak danas je odveden u pritvor u Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙