FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je sućut obitelji Ivana Pšenice, dugogodišnjeg predsjednika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i predsjednika Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke". "S iskrenim sam žaljenjem primio vijest o smrti gospodina Ivana Pšenice. Bio je iznimna osoba, jednako odlučan i ustrajan u borbi za hrvatsku neovisnost kao i u obrani istine i pravde. Sve, što je učinio za Hrvatsku i hrvatske branitelje, neprocjenjivo je. Hrvatska je, nažalost, njegovim odlaskom izgubila vjernog i istinskog prijatelja kojemu ostaje vječito zahvalna. Poštovanoj obitelji u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime upućujem izraze sućuti i podrške u ovim trenucima žalosti", stoji u sućuti predsjednika Sabora Josipa Leke.

VUKOVAR - Brojni vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru sudjelovali su u božićnoj liturgiji koju je u Srpskom domu u središtu Vukovara služio prvi paroh vukovarski, protojerej stavrofor Dušan Marković, arhijerejski namjesnik. Svečano je bilo i u hramu Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u kojem je božićnu liturgiju služio drugi paroh vukovarski, protojerej Jovan Radivojević. Božićne liturgije služene su i u ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj će većina pravoslavnih vjernika blagdan Božića tradicionalno proslaviti u krugu obitelji. Uz želje da Božić provedu u sreći i blagostanju, u dobrom zdravlju i ljubavi s najbližima, vjernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, blagdan je čestitao vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

PULA - Udruga Ladonja raspisala je danas predizbore za funkcije istarskog župana i gradonačelnika Pule, a kandidati će moći prijaviti kandidaturu do 29. siječnja, najavili su predstavnici Ladonje na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Član tajništva Ladonje i glasnogovornik predizbora Zoran Milijašević rekao je da će kandidat koji se želi prijaviti za mjesto gradonačelnika Pule morati prikupiti najmanje 200 potpisa potpore građana s područja Pule, dok za kandidaturu za župana treba prikupiti najmanje 500 potpisa građana. "Kampanja će biti organizirana tijekom ožujka, a konačni rezultati predizbora bit će objavljeni nakon 28. ožujka", kazao je Milijašević dodavši kako se svaki kandidat može kandidirati samo na jednu funkciju, što je, po njemu, novost ovih preizbora.

ZAGREB - Staricu Gjurgju S. koja je u subotu pronađena mrtva u svojoj kući u Poljanskom lugu kod Vrbovca iz improvizirane lovačke puške usmrtio je 59-godišnji susjed, a motivi ubojstva još nisu poznati. Iako nije službeno potvrdila da je ubojica susjed policija je na svojim internetskim stranicama objavila da je otkrila ubojicu 90-godišnje starice. "Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je kazneno djelo počinio 59-godišnjak", izvijestila je policija. Dodaju da je osumnjičeni u petak oko 14 sati došao u staričinu kuću naoružan lovačkom puškom ručne izrade "štuc" koju je ilegalno nabavio te u nju ispalio hitac. Neslužbeno se doznaje da je riječ o susjedu inicijala J. D. Tijelo ubijene Gjurgje S. na podu njezine kuće pronašao je sin Josip koji je pozvao policiju.

ZAGREB - Razbojnik koji je tijekom vikenda uhićen nakon pljačke poslovnice za otkup plemenitih metala u Susedgradu osumnjičen je da je tijekom prosinca skrivio još četiri slična razbojništva, izvijestila je danas zagrebačka policija. Ukupan plijen koji je u mjesec dana zaradio u pet "akcija" u stanicama za otkup zlata i srebra procijenjen je na oko 17 tisuća kuna, kažu u policiji. Osumnjičeni 34-godišnjak uhićen je u subotu prijepodne kada ga je policijska ophodnja opazila kako bježi nakon što je iz poslovnice za otkup plemenitih metala otuđio nekoliko tisuća kuna. Tijekom ispitivanja u policijskoj postaji istražitelji su ga povezali s još četiri razbojstva koja su se tijekom prosinca dogodila na području Trešnjevke. Nakon kriminalističkog istraživanja 34-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

ZAGREB - S gotovo 34 tisuće gledatelja, film "Svećenikova djeca" Vinka Brešana ostvario je najuspješnije kino otvaranje od osamostaljenja Hrvatske, izvijestio je danas producent Interfilm, ocijenivši da to pokazuje kako je domaća publika zainteresirana za hrvatski film, te "spremna i voljna podržati i poticati domaću kinematografiju". U distribuciji "Continental filma" redovitu kino distribuciju započeo je prije četiri dana, u osam hrvatskih gradova - Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Film je premijerno prikazan 27. prosinca, nakon čega je imao i pretpremijerne projekcije. Film je nadmašio dosad najuspješniji početak kino distribucije, "Larin izbor: izgubljeni princ" Tomislava Rukavine, koji je imao nešto više od jedanaest tisuća gledatelja te film "Što je muškarac bez brkova" Hrvoja Hribara, koji je imao malo više od deset tisuća gledatelja.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙