FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 13. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4.30 sati:

BUZET - IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego sinoć je, ponukan "brojnim pozivima uznemiranih sugrađana pripadnika talijanske nacionalne zajednice", osudio jučerašnje kvalifikacije Damira Kajina na konferenciji za novinare u Pazinu u kojima je predsjednika Talijanske unije Furia Radina usporedio s Mussolinijem. "Uspoređivanje predstavnika talijanske nacionalne zajednice s Benitom Mussolinijem je skandalozno i nedopustiv udar na temeljne vrijednosti Istre u kojoj je suživot način života i to neovisno o kojoj je nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj zajednici riječ", istaknuo je Flego u priopćenju za javnost. Dodao je kako su ga pripadnici talijanske zajednice zgroženi ponašanjem Damira Kajina obavijestili da su o svemu izvijestili talijansku Vladu, talijanski konzulat i veleposlanstvo u Hrvatskoj te kako se očekuje njihova reakcija. "Svjesni smo da je kampanja u tijeku i da će se kandidati kojima program i konkretni projekti nisu jača strana koristiti svim sredstvima da izazovu pažnju medija, ali izazivanje međunacionalnih tenzija u Istri, bila kampanja ili ne, u najmanju je ruku šokantno", poručio je Flego upitavši se "što će se dogoditi nakon što bude dobio potporu srpske, bošnjačke, albanske, slovenske i ostalih nacionalnih zajednica".

ZAGREB - Istraga dviju eksplozija u zapadnom dijelu Zagreba ne upućuje na teroristički čin, a očevid na mjestima događaja utvrdio je da se u oba slučaja radilo o improviziranim eksplozivnim napravama, izvijestila je sinoć policija. Tragovi izuzeti na mjestima događaja predani su na vještačenje, a nakon dobivenih nalaza moći će se utvrditi eventualna povezanost dviju eksplozija koje su se dogodile 9. i 11. siječnja ove godine uz zagrebačku Aleju Bologna, ističe se u priopćenju Ravnateljstva policije. Do sada su obavljeni razgovori sa više od stotinu osoba, međutim za sada nitko nema status osumnjičenika. Na temelju informacija koje je policija do sada prikupila, niti jedna od eksplozija ne upućuje da je riječ o terorističkom činu, već se obje eksplozije za sada kvalificiraju kao ugrožavanje opće sigurnosti. Utvrđeno je i da se u oba slučaja radilo o improviziranoj eksplozivnoj napravi. S obzirom da događaji posljednjih dana imaju za posljedicu uznemirenost javnosti, u policiji naglašavaju da poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere kako bi pronašli počinitelja. Prema neslužbenim informacijama, policija je istragu usmjerila na 53-godišnjeg muškarca, ozlijeđenog u eksploziji 11. siječnja na autobusnoj stanici u Stenjevcu.

SPLIT - Drama Ingmara Bergmana „Jesenja sonata“ premijerno je sinoć izvedena na Sceni 55 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u režiji Darija Harjačeka koji je izrazio iznimno zadovoljstvo premijernom predstavom. “Mislim da je bila izvrsna premijera i nadam se da je prepoznat dvomjesečni naporni rad mene i glumaca na pripremi ove predstave”, istaknuo je Harjaček. Po njegovim riječima premijera je bila jedno veliko emotivno putovanje pošto se Bergman bavi teškim i bolnim temama. Po Harjačekovim riječima predstava ulazi u neke temeljne odnose između roditelja i djece, odnosno majke i kćerke. „U jednoj noći prolazimo kroz cijeli njihov život i patologiju njihovih odnosa koju može prepoznati svatko unutar svoje obitelji“, istaknuo je Harjaček. Ulogu Charlotte igrala je Bruna Bebić, a Evu je glumila Andrea Mladinić, Evina muža Viktora glumio je Trpimir Jurkić dok je uloga Evine kćerke Helene pripala Zorani Kačić. Bergmanova drama „Jesenja sonata“ premijerno je izvedena u prijevodu Žaljka Takača, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Najda Kromić.

RIJEKA - Obnovljena opera "Macbeth" Giuseppea Verdija odigrana je u subotu navečer u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u povodu 200. godišnjice rođenja tog velikog talijanskog skladatelja. Riječki "Macbeth" premijerno je izveden u veljači 2008. Dirigirao je Nikša Bareza, operu je režirao Ozren Prohić, ujedno i autor scenografije, a kostime je osmislila Sandra Dekanić. U naslovnoj ulozi nastupio je Siniša Hapač, u ulozi Lady Macbeth Olga Kaminska, a uz njih su pjevali Siniša Štork, Davor Lešić, Voljen Grbac, Milica Marelja i drugi. "Macbeth", priča o ambiciji i vlasti, praizveden je 1847. i predstavlja prvi susret Verdija sa Shakespeareom.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙