FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 12. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Prosvjed stotinjak pripadnika LGBT zajednice koji su danas pred zagrebačkom katedralom na Kaptolu prosvjedovali protiv "crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LBTG građana" završio je bez težih incidenata, a privedena su trojica 14-godišnjaka iz skupine protivnika prosvjeda zbog bacanja jaja i upaljača, te jedan preventivno. Prosvjed je osiguravalo stotinjak pripadnika interventne policije i 18 policijskih vozila razmještenih u uži centar grada i pred zagrebačku katedralu. Pred katedralom se okupilo oko 500 protivnika prosvjeda, a među njima je, između ostalih, bilo stotinjak pripadnika HVIDR-e, velik broj maloljetnika i pripadnika Bad Blue Boysa. Prosvjed udruge Zagreb Pride pod nazivom "Ljubi bližnjeg svog pred katedralom" započeo je okupljanjem ispod kipa Gospe kod katedrale među kojima su neki nosili transparente s natpisom "Ja sam muškarac s vaginom", "Crkva štiti pedofile", "Mržnja nije obiteljska vrijednost" i "Svako srce kuca jednako". U pauzama između puštanja pjesama organizatori Zagreb Pridea pozivali su sudionike na širenje ljubavi poljupcima i zagrljajima te ih pozivali da se ne obaziru na mržnju, na što su protivnici prosvjeda odgovarali hukanjem, i odgovarali "Vi niste Hrvatska" te pjevali "Zovi samo zovi". Na poljubac između dvije djevojke, protivnici prosvjeda reagirali su riječima "Ubij, ubij pedera!", nakon čega je većina okrenula leđa pripadnicima LGBT zajednice i molila se okrenuta prema zagrebačkoj katedrali.

ZAGREB - Iako je jučer najavila da će za 24 sata izaći u javnost s konkretnim rezultatima istrage, policija još nema osumnjičenika za dvije eksplozije koje su se u protekla četiri dana dogodile u zapadnom dijelu Zagreba. Policija kaže da informacije još provjerava, slaže kriminalistički mozaik, ali da novih informacija za javnost, vezano uz eksplozije, još uvijek nema. "Čekamo još određene nalaze i vještačenja. To su procesi koji zahtijevaju određeno vrijeme i ne možemo ih požuriti", izjavila je Hini glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić. Nema novih detalja, dodala je Bikić, uvjerena da ih neće ni biti do sutra. Po njezinim riječima, policija je do sada obavila obavjesne razgovore s više od 100 osoba, a provodeći dokazne radnje pretražila je i neke stanove.

ZAGREB - Na rasprave o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenivši da je sporni modul "Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje" kvalitetno izrađen i iznimno značajan za edukaciju o ravnopravnosti i prevenciji zdravstvenih problema s kojima se suočavaju učenici. Cilj je toga modula omogućiti učenicima usvajanje vještina potrebnih za donošenje odgovornih odluka važnih za očuvanje njihova fizičkog i mentalnog zdravlja te im pomoći da kroz razumijevanje različitosti i kritičko promišljanje izgrade pozitivan odnos prema sebi i drugima, podsjeća pravobraniteljica na internetskim stranicama svoga ureda. Ističe i kako nijedan dio Kurikuluma zdravstvenog odgoja po pitanju spolne i rodne ravnopravnosti nije u suprotnosti s ustavno-pravnim poretkom RH niti s međunarodnim i nacionalnim antidiskriminacijskim zakonodavstvom. Pravobraniteljica podsjeća i na činjenicu da je Europski sud za ljudska prava u predmetu 'Dojan i drugi' potvrdio da obvezatni zdravstveni odgoj, koji uključuje obvezatna predavanja o spolnim različitostima, seksualnosti, kontracepciji, seksualnom nasilju i sl., ne predstavlja povredu temeljnog prava roditelja na slobodu odgoja i obrazovanja svoje djece, temeljnog prava djece na obrazovanje i temeljnog prava roditelja i djece na slobodu vjeroispovijesti.

KRIŽEVCI - U sudaru s automobilom u Križevcima je oko 15 sati poginuo biciklist, doznaje se iz koprivničko-križevačke Policijske uprave.

Zbog trajanja očevida nisu se mogle dobiti detaljnije informacije o nesreći. Neslužbeno se doznaje je 38-godišnji biciklist od zadobivenih ozljeda umro na mjestu nesreće.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙