FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 5. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

WASHINGTON - Američko ministarstvo obrane predviđa smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu na maksimalno 9000 ljudi nakon 2014., po isteku NATO-ove misije, piše u petak Wall Street Journal. Brojke su manje nego što je prvobitno predviđeno, a odluke o smanjenju broja vojnika uslijedila je na zahtjev predsjednika Baracka Obame. Vojnici će i dalje smjeti nastaviti s napadima na pobunjenike, ali i s obukom afganistanske vojske i policije. Američki ministar obrane Leon Panetta rekao je kako bi se preostali američki vojnici u Afganistanu trebali usredotočiti na borbu protiv pripadnika Al-Kaide kako bi se spriječio njihov povratak i djelovanje u Afganistanu. Zapovjednik američkog kontingenta i NATO-a u Afganistanu, general John Allen predložio je da u toj zemlji ostane između 6000 i 15.000 američkih vojnika.

JERUZALEM - Glavne izraelske stranke lijevoga centra možda se na izborima 22. siječnja udruže protiv premijera Benjamina Netanyahua, rekla je u subotu premijerova izazivačica, čelnica centrističke stranke Hatenuaha Tzipi Livni. Zasad se čini da će Netanyahu te izbore lako dobiti, ali Livni je na Twitteru objavila kako će se sastati s vođama srodne stranke Yash Atid i ljevičarskih laburista "kako bi razgovarali o stvaranju 'jedinstvene fronte' koja bi smijenila Netanyahua". Ankete pokazuju da te tri stranke mogu dobiti 37 od 120 zastupničkih mjesta, što je više od 35 koliko ih ankete prognoziraju Netanyahuuovoj zajedničkoj desnoj listi, pa bi lijevi centar mogao sastaviti iduću izraelsku koalicijsku vladu. Sve gora međunarodna izolacija Izraela bit će tema Tzipi Livni jer se ona kao šefica diplomacije u prošloj vladi borila za pregovore o osnivanju palestinske države. Ti pregovori ni danas nisu završeni.

MOSKVA - Francuska filmska zvijezda Gerard Depardieu doputovao je u Rusiju kako bi preuzeo svoju novu rusku putovnicu nakon što je u domovini izavao polemike nastojeći izbjeći novi porez od 75 posto na prihode, izvijestili su u subotu lokalni mediji. U četvrtak je ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio rusko državljanstvo u Rusiji popularnom Depardieuu koji se pobunio protiv novog poreza za milijunaše koji planira francuska socijalistička vlada. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da će se predsjednik privatno sastati s francuskim glumcen u crnomorskom ljetovalištu Sočiju u subotu navečer. "Nije isključeno da će tijekom tog susreta Depardieu dobiti putovnicu", rekao je Peskov, kako je prenijela agencija RIA.

RIJAD - Zrakoplovstvo Saudijske Arabije ne napada uporišta A-Kaide u Jemenu, rekao je u subotu saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal demantirajući pisanje britanskog tiska. Londonski Times u petak je, pozivajući se na neimenovani obavještajni izvor iz SAD-a, napisao da su neki od napada bespilotnim letjelicama na ciljeve Al-Kaide u Jemenu u stvari djelo saudijskih borbenih zrakoplova. Bilo kakav dokaz o saudijskom miješanju u unutrašnje stvari Jemena narušio bi odnose s vladom u Saani i s plemenskim vođama.

BANGUI - Na pregovorima u Librevilleu o sukobu u Srednjoafričkoj Republici idući će tjedan razgovarati predsjednik Francois Bozize i predstavnici triju izaslanstava - vlasti, pobunjenika i demokratske oporbe, rekao je za France presse ministar za teritorijalnu upravu Josue Binoua. "Sastat će se članovi triju izaslanstava s 15 članova. Predstavnici vlasti, pobunjenika i oporbe, dakle ukupno 45 ljudi", rekao je Binoua, dodavši kako će u Libreville na razgovore stići i predsjednik države Francois Bozize.

AURORA - Četiri su osobe ubijene, među kojima i napadač, u otmici u subotu u Aurori u američkoj državi Coloradu, istom gradu u kojem je prošlog srpnja napadač u kinu ubio 12 a ranio još 58 osoba, izvijestila je telvizijska postaja KUSA. Nakon nekoliko sati neuspješnih pregovora s otmičarem policija je ušla u kuću u kojoj se zabarakidirao i ustrijelila ga, izvijestila je postaja. U kući su našli tijela još tri ustrijeljene osobe.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙