FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 6. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEJRUT - Prkosni predsjednik Bashar al-Assad predstavio je u nedjelju ono što je nazvao novom inicijativom za okončanje rata u Siriji ali su to njegovi protivnici odbacili kao nastojanje da ostane na vlasti. Assad je pred oduševljenim pristašama u prepunoj Operi u Damasku održao svoj prvi takav govor od lipnja i bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od televizijskog intervjua u studenome. On je pozvao na nacionalnu mobilizaciju u "ratu koji brani zemlju" proglašavajući pobunjenike koji se bore protiv njega za teroriste i strane agente s kojima je nemoguće pregovarati. Oporbena Nacionalna koalicija je rekla kako je Assadov govor pokušaj ometanja međunarodnog sporazuma, kojeg podupiru zapadne i arapske sile, da on mora odstupiti. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao kako "prazna obećanja ne mogu nikoga zavarati". Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton rekla je kako Bruxelles "traga ima li nešto novo u govoru, ali da se mi držimo stava kako Assad mora odstupiti i dopustiti političku tranziciju".

LONDON - Britanski premijer David Cameron je izjavio u nedjelju da će u slučaju potrebe Velika Britanija biti spremna boriti se da zadrži Falklandske otoke, arhipelag u južnom Atlantiku na koji prava polaže i Argentina. "Naša odlučnost je iznimno jaka", naglasio je Cameron na kanalu BBC1 i dodao da Ujedinjeno Kraljevstvo raspolaže s jednim od pet najvećih obrambenih proračuna na svijetu" unatoč rezovima koje je odredila njegova vlada. "Svakako da bismo se borili, imamo velika sredstva za obranu kao i postrojbe stacionirane na Falklandima", odgovorio je. Napetosti su se zaoštrile poslednjih mjeseci između Velike Britanije i Argentine prigodom komemoracije 30 obljetnice sukoba između dviju zemalja zbog suvereniteta arhipelaga. U tom sukobu je poginulo 649 Argentinac, 255 Britanaca i tri stanovnika otoka.

IZMIR - Pristup Turske Europskoj uniji "nije postignut" i zahtijeva napore i Ankare i Bruxellesa, ocijenio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. On je objasnio da su potrebni napori dviju strana i stalan proces reformi u Turskoj, kao i stalan otvoren stav Europske unije. Bildt je rekao da će se "na kraju Turska pridružiti Europskoj uniji, ali da ga ne pitaju kada". Turska je 2005. počela pristupne pregovore, ali oni se vrte na mjestu, zbog nesklonosti nekih europskih zemalja poput Francuske i Njemačke u pogledu punog turskog pristupa, kao i zbog blokada Ankare. Turska odbija na Republiku Cipar proširiti sporazume od slobodnom prometu koji ju vežu s europskim blokom. To odbijanje je dovelo do zaleđivanja nekoliko poglavlja pregovora.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. zaredio je u nedjelju četiri nova biskupa, među kojima i svog osobnog tajnika Nijemca Georga Gansweina tijekom mise u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Msgr. Ganswein je također promaknut u rang nadbiskupa i imenovan pročelnikom Papinskog doma, precizira se u priopćenju Vatikana. To je imenovanje najavljeno prije mjesec dana. Ono svjedoči o povjerenju Pape u svog osobnog tajnika čiju je ulogu i važnost potvrdilo imenovanje pročelnikom Papinskog doma. Na toj će funkciji Ganswein brinuti i o audijencijama Benedikta XVI.

BERLIN - Deset redovnika, među kojima i jedan stogodišnjak ozlijeđeno je u požaru koji je izbio u nedjelju ujutro u jednom franjevačkom samostanu na jugu Njemačke, prema podacima policije. Stogodišnjak koji je zadobio ozbiljne opekotine, helikopterom je evakuiran prema specijaliziranoj klinici u bavarskom gradu Guessenu blizu austrijske granice, dodaje isti izvor. Jedna vatrogasac i jedna policajka su također ozlijeđeni, navela je regionalna policija.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙