FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Mađarski ustavni sud proglasio je u petak neustavnim zakonske odredbe o registraciji birača, sadržane u izbornom zakonu, nakon čega je predsjednik kluba zastupnika vladajućeg Fidesza Antall Rogan izjavio da njegova stranka odustaje od namjeravane registracije birača. Ustavni je sud na prijedlog mađarskog predsjednika Janosa Adera razmatrao zakon o izbornome postupku i odbacio više njegovih odredaba. Time su odbačene namjere o obveznoj registraciji birača kao i odredbe o predizbornoj kampanji. Sud je zaključio da bi obvezna registracija birača, uzimajući u obzir praksu Europskoga suda za ljudska prava, "neutemeljeno ograničila" biračko pravo građana s prebivalištem u Mađarskoj.

SARAJEVO - Predsjedništvo Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSEzB) u Bosni i Hercegovini, čiji ministri djeluju u sastavu vlade Federacije BiH, u petak je ocijenilo da bi preustroj Federacije Bosne i Hercegovine ukidanjem županija i smanjenjem sadašnje glomazne administracije, koja troši ogromni dio proračunskih sredstava, bio najbolji je put za poboljšanje stanja u tom bosanskohercegovačkom entitetu ali i u cijeloj državi. Dopredsjednik NSRzB i zamjenik federalnog premijera Jerko Ivanković Lijanović izjavio je u Sarajevu kako će stoga ta stranka potaknuti potpisivanje peticije čiji će cilj uz ukidanje županija biti i osiguranje ravnopravnosti svih naroda koji žive u FBiH. Iznio je procjenu kako bi se administrativnim preustrojem FBiH godišnje uštedjelo više od 500 milijuna eura, a ta sredstva bi se onda mogla usmjeriti u gospodarski oporavak.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić najoštrije je u petak osudio pravosudnu misiju Europske unije na Kosovu (EULEX) što mu nije odgovorila na zahtjev i omogućila da u pravoslavnom samostanu Gračanica n Kosovu 7. siječnja nazoči Božićnoj liturgiji, priopćio je u petak njegov ured. Nikolić je, kako se navodi u priopćenju, 28. prosinca uputio zahtjev misiji EULEX u Prištini da 7. siječnja, a dan pravoslavnog Božića, nazoči božićnoj liturgiji u Gračanici, ali odgovor još nije dobio.

BRUXELLES - Europska komisija je u petak pozvala sve političke stranke u Makedoniji i njihove pristaše da se suzdrže od nasilja i da se ponašaju odgovorno u najboljem interesu građana koji su ih izabrali. "Sa zabrinutošću smo proteklih dana pratili politički izazvane sukobe u zgradi makedonskog parlamenta i oko nje", rekao je glasnogovornik Europske komisije Sebastien Brabant, pozivajući vladajuće i oporbu "da odmah obustave bilo kakve agresivne ili provokativne poteze". Više tisuća Makedonaca prosvjedovalo je prošli tjedan u Skoplju na poziv lijeve oporbe zahtijevajući ostavku konzervativne vlade optužene da je odgovorna za tešku gospodarsku krizu koja potresa tu zemlju.

BRUXELLES - Europska unija je rekla da još nije određen datum za nastavak razgovora o iranskom nuklearnom programu no nada se da će do njih uskoro doći, rekao je glasnogovornik vanjskih poslova EU-a glede izjave od petka glavnog iranskog pregovarača da će se oni održati u siječnju. Saeed Jalili, tajnik iranskog vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je u Indiji da je Iran prihvatio "da se ti razgovori trebaju održati u siječnju ali da za sada pojedinosti nisu zaključene". Razgovori o datumu i mjestu održavanja razgovora još se vode, rekao je Michael Mann glasnogovornik visoke predstavnice za vanjsku politiku EU-a Catherine Ashton koja vodi pregovore u ime šest sila, SAD-a, Rusije, Francuske, Britanije, Njemačke i Kine.

ZAGREB - Spasom u zadnji čas od pada niz fiskalnu liticu američki čelnici ponijeli su se poput europskih kolega, piše britanski list The Economist u petak i ocjenjuje da je Washington sve sličniji Europskoj uniji po lošem upravljanju financijskom krizom. Financijski list na naslovnici donosi karikature predsjednika Baracka Obame (demokrata) odjevenog kao tipičnog Francuza s beretkom i crvenom maramom oko vrata te Johna Boehnera, vođe republikanaca u Zastupničkom domu u bavarskoj narodnoj nošnji, dok se na Capitolu vijori zastava Europske unije. "U protekle tri godine američki su čelnici s jedva prikrivenim prezirom promatrali europsko upravljanje krizom eurozone (...) čudeći se tolikoj nekompetentnosti u rješavanju gospodarskih teškoća", no propust američkih vođa da postignu cjelovit dogovor pokazuje da je Washington preuzeo takav model. Prva sličnost s Europom je nesposobnost da donesu rješenje koje bi išlo korak dalje od na brzinu sklepanih dogovora u pet do dvanaest. Dogovor republikanaca i demokrata noću na 1. siječnja kako bi se izbjegli automatske rezove rashoda i povećanje poreza za sve nalik je kriznim summitima EU koji u zadnji čas izbjegnu katastrofu. Fiskalna litica dogovorom uoči Nove godine samo je odgodila odluku na dva mjeseca. Razlog izostanku temeljitog dogovora su uski stranački interesi i to je druga "nesretna sličnost" s Europom. Treća sličnost s Europom jest ta što su političari propustili biti iskreni s biračima.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙